A hazai e-készségek felmérésére szervezett rendezvénysorozat tapasztalataiból leszűrhető, hogy van mit fejlődnünk. A kisvállalkozások költségtételként tekintenek az informatikára, a fiataloknál pedig a nyelvtudás hiányzik.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a MEFIT Alapítvány január és március között országos rendezvénysorozattal hívta fel a hazai közvélemény figyelmét az informatika gazdaságélénkítésben és a versenyképesség növelésében betöltött szerepére. A kampány csúcspontja az Európai e-készségek Hét volt március 1-5. között.

Az öt helyszínen megtartott események tanulsága, hogy az érintetteknek csak kisebb hányada van tisztában a digitális felkészültség súlyával, és konkrét lépéseket közülük is kevesen tesznek annak érdekében, hogy ezt a tudást továbbfejlesszék.

A programhoz mind a huszonhét európai uniós ország, köztük az IVSZ koordinálásával Magyarország is csatlakozott. Az e-Skills Week eseményt megelőző hetekben az IVSZ és a MEFIT Alapítvány képviselői országos rendezvénysorozaton beszéltek a döntéshozóknak, kis- és középvállalati (kkv) vezetőknek és középiskolásoknak a digitális készségek és felkészültség fontosságáról.

Csak viszi a pénzt | Az IVSZ és a Mefit hétfői sajtótájékoztatóján kiderült: a rendezvénysorozat alapján elmondható, hogy a kkv-k jó része még mindig pusztán egy újabb költségtényezőként tekint az informatikai beruházásokra, és nincsenek tisztában az ilyen fejlesztések üzletmenetre gyakorolt pozitív hatásával.

A szervezők örömtelinek nevezték a középiskolások fokozott érdeklődését az eseménysorozaton. A részvevők körében feltett kérdések alapján azonban az állapítható meg, hogy bár alapvető digitális készségekkel rendelkeznek, internethasználati szokásaikat tekintve elmaradnak nyugat-európai kortársaiktól. Ahhoz, hogy a digitális világ előnyeit még jobban kihasználják, többségüknél hiányzik még egy fontos tudás: a magabiztos nyelvismeret.

Informatikai fittség | Az IVSZ azt is bejelentette, hogy március 15-én indul el az IT Fitness teszt. Ez egy digitális készségeket felmérő kérdőív, amelyet az e-Skills Week kampány keretében több európai uniós országban is elindítanak. A kérdőív egyik célja, hogy a megmérettetést vállalók tisztában legyenek digitális felkészültségükkel.

A régiónkban – Ausztria, Csehország, Magyarország és Szlovákia – kitöltött tesztekből átfogó kép alakulhat ki a digitális készségekről, ésmegfelelő mennyiségű válasz esetén az országokat is össze lehet hasonlítani. Az IVSZ ezen túl a középiskolák között is versenyt hirdet meg, és jutalmazza azokat az oktatási intézményeket, ahonnan a legtöbb kitöltött kérdőív érkezik be. A kérdőíveket április végéig lehet kitölteni.

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.