A rekordokat döntő fekete péntek után a most hétfőn tartott Cyber Monday még jobb eladásokat hozott. A mobil eszközök egyre több forgalmat generálnak.
Az amerikai vásárlóknál vagy nincs válság, vagy nagyon nem tudnak róla. A karácsonyi vásárlási szezont megnyitó akciós nap, a Black Friday után a most hétfői Cyber Monday alatt is óriási forgalmat bonyolítottak a kereskedők az Egyesült Államokban.

Az IBM által szolgáltatott adatok alapján az látszik, hogy idén a harmadával több dollárt költöttek webes vásárlásra, mint a tavalyi akciós napon. Sőt, az amúgy igen sikeres múlt heti fekete péntekhez képest is majdnem 30 százalékkal nagyobb árbevételt realizáltak az online boltok. Hogy a helyzet még rózsásabb legyen, arról az egy főre jutó átlagos költés gondoskodik: míg tavaly bő 193 dollárt hagyott ott a webshopokban egy átlagos amerikai, idén ez már meghaladta a 198 dollárt.

Mobilizálódtak A nagy vásárlási őrülethez idén már komoly arányban tudtak hozzájárulni a mobil eszközökről, okostelefonokról, táblagépekről érkező vásárlók. A webhelyekre látogatók 10,8 százaléka ilyen módon jutott a webáruházak honlapjára, miközben 2010-ben ugyanez az arány még csak 3,9 százalék volt. A vásárlások értékében még erőteljesebben mutatkozik meg a változás: idén az összes forgalom 6,6 százaléka jött mobilról, míg tavaly mindössze 2,3. Érdekes módon az idei fekete pénteken a mostani Cyber Mondaynél is sokkal jobb arány, 9,8 százalék jött ki a mobil eszközökre a teljes online költésből.

Eszközökre és operációs rendszerekre bontva a vásárlókat azt látjuk, amit előre borítékolni lehetett: az Apple táblagépe, az iPad 3,3, az iPhone okostelefon pedig 4,1 százalékát adta az online boltokban regisztrált összes oldalletöltésnek. A sok gyártó kínálatában megtalálható Android operációs rendszer összesen is csak 3,2 százalékot tud felmutatni. Ami még figyelemre méltó, az az Apple táblagépeit használók vásárlási kedve: az iPad-használók kimagasló, 5,2 százalékos arányban költöttek pénzt az oldalakon, amelyeket meglátogattak hétfőn.

Kifosztották az online boltokat a fekete pénteken
Félünk bankkártyával fizetni az interneten [infografika]

Itthon is lehet készülni A hazai kereskedők is meglátták már a lehetőséget az ilyen különleges napokban. Tavaly 241 webáruház vett részt az első magyarországi Ingyen Szállítás Napon. A résztvevõ webáruházak forgalma átlagosan bő öt és félszer volt nagyobb, mint egy normál decemberi napon, és száz látogatóból több mint négy vásárolt.

Idén a már említett, december 15-ére meghirdetett Ingyenes Szállítási Nap mellett kihasználhatjuk a Zöld Hétfő lehetőségét is. Ez utóbbi december 5-én, azaz jövő hétfőn lesz, és szintén ingyenes kiszállítást ígér a vásárlóknak. A tervek szerint ezt az akciót jövőre is folytatják a programban résztvevő kereskedők, azaz minden hónap első hétfőjén lehet majd kihasználni a kedvezményt.

Itt az ellenzéki összefogás az Amazon úthengerével szemben

A Google új szolgáltatása közvetlenül kapcsolja össze a keresést a vásárlási lehetőséggel, amivel nem csak a felhasználói igényekre reagál, de megpróbálja maga mellé gyűjteni az Amazontől rettegő kereskedelmi láncokat is.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.