Úgy tűnik, a vállalat hosszú évek óta először a sarkára áll. Válaszul az elmúlt hónap kínai eredetű hackertámadásaira megszüntette keresőjének cenzúrázását, és bejelentette: arra is készen áll, hogy kivonuljon az országból.
Hirdetés
 

A Google emberi jogi aktivisták e-mail fiókjait érintő támadások nyomán jelentette be: feloldja keresőjének cenzúrázását, és attól sem riad vissza, hogy elhagyja a világ legnagyobb internetes piacát. A cég kifinomult, összehangolt hackertámadásokról beszél, amelyek az elmúlt időszakban harmincnál is több, elsősorban a Szilícium-völgyben működő vállalatot érintettek. A döntés eredményeképpen a Google.cn-ről egyebek mellett már elérhetők a találati listán az 1989-es Tienanmen téri vérengzést bemutató képek is. Az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton ezzel párhuzamosan felszólította a kínai kormányt, hogy reagáljon a Google "súlyos állításaira".

A Google jelenleg a kínai keresőpiac valamivel több mint egyharmadát tudhatja magáénak, az ázsiai ország 338 millió internet-felhasználója évente 600 millió dollárt hoz a vállalatnak. Elemzők szerint mégsem az óriási bevétel elmaradása lehet a Google döntésének legjelentősebb következménye. A kínai keresőpiac körülbelül 60 százalékát uraló Baidu ezzel könnyen és gyorsan egyeduralkodóvá válhat, ami egyben azt is jelentené, hogy a Google számára gyakorlatilag lehetetlenné válik jelenlegi részesedésének újbóli megszerzése a piacra való esetleges visszatérésekor.

Az érdemi párbeszéd kezdete?
A Bloomberg az FBR Capital Markets elemzőjét, Heath Terryt idézi, aki úgy gondolja, hogy a vállalat tényleges kivonulása Kínából még semmiképpen sem aktuális. A határozott fellépés alapja, hogy a cég több tízmilliárd dolláros éves bevétele mellett megengedheti magának a szóban forgó 600 millióval való fenyegetőzést. Terry szerint mindez csak a Google és a kínai kormány közötti egyezkedés (újbóli) megkezdését célozza, amit más módon nehéz lett volna előmozdítani.

Emlékezetes, hogy az évek óta tartó keringőben mindkét fél hajlamos engedményeket tenni - legalábbis olyan esetekben, amikor az önkényesen elfoglalt pontokról kell visszavonulnia. A kínai kormány tavaly nyáron jelentette be, hogy a jövőben csak előre telepített szűrőszoftverrel enged értékesíteni személyi számítógépeket, hogy az blokkolja a károsnak ítélt weboldalakat; a döntést azonban hamarosan visszavonták, bár az internetkávézókban és az iskolákban továbbra is futnia kell az "éretleneket védő ifjúságkísérő szoftvernek". A Google legutóbb a kínai írók szövetségének panaszára kért nyilvánosan bocsánatot az érintettektől, amiért olyan könyveket szkennelt be a Google Book Search (Google Könyvek) szolgáltatáshoz, amelyek "csupán" kínai szerzői jogi törvények védelme alatt álltak.
 

A bíróságot nehéz meghatni a ChatGPT mutogatásával

Eddig is voltak ügyek az MI-robot által összehazudott dokumentumokból, nemrég pedig kiderült, hogy a bírók a ChatGPT véleményére sem feltétlenül kíváncsiak.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.