Úgy tűnik, a vállalat hosszú évek óta először a sarkára áll. Válaszul az elmúlt hónap kínai eredetű hackertámadásaira megszüntette keresőjének cenzúrázását, és bejelentette: arra is készen áll, hogy kivonuljon az országból.
A Google emberi jogi aktivisták e-mail fiókjait érintő támadások nyomán jelentette be: feloldja keresőjének cenzúrázását, és attól sem riad vissza, hogy elhagyja a világ legnagyobb internetes piacát. A cég kifinomult, összehangolt hackertámadásokról beszél, amelyek az elmúlt időszakban harmincnál is több, elsősorban a Szilícium-völgyben működő vállalatot érintettek. A döntés eredményeképpen a Google.cn-ről egyebek mellett már elérhetők a találati listán az 1989-es Tienanmen téri vérengzést bemutató képek is. Az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton ezzel párhuzamosan felszólította a kínai kormányt, hogy reagáljon a Google "súlyos állításaira".

A Google jelenleg a kínai keresőpiac valamivel több mint egyharmadát tudhatja magáénak, az ázsiai ország 338 millió internet-felhasználója évente 600 millió dollárt hoz a vállalatnak. Elemzők szerint mégsem az óriási bevétel elmaradása lehet a Google döntésének legjelentősebb következménye. A kínai keresőpiac körülbelül 60 százalékát uraló Baidu ezzel könnyen és gyorsan egyeduralkodóvá válhat, ami egyben azt is jelentené, hogy a Google számára gyakorlatilag lehetetlenné válik jelenlegi részesedésének újbóli megszerzése a piacra való esetleges visszatérésekor.

Az érdemi párbeszéd kezdete?

A Bloomberg az FBR Capital Markets elemzőjét, Heath Terryt idézi, aki úgy gondolja, hogy a vállalat tényleges kivonulása Kínából még semmiképpen sem aktuális. A határozott fellépés alapja, hogy a cég több tízmilliárd dolláros éves bevétele mellett megengedheti magának a szóban forgó 600 millióval való fenyegetőzést. Terry szerint mindez csak a Google és a kínai kormány közötti egyezkedés (újbóli) megkezdését célozza, amit más módon nehéz lett volna előmozdítani.

Emlékezetes, hogy az évek óta tartó keringőben mindkét fél hajlamos engedményeket tenni - legalábbis olyan esetekben, amikor az önkényesen elfoglalt pontokról kell visszavonulnia. A kínai kormány tavaly nyáron jelentette be, hogy a jövőben csak előre telepített szűrőszoftverrel enged értékesíteni személyi számítógépeket, hogy az blokkolja a károsnak ítélt weboldalakat; a döntést azonban hamarosan visszavonták, bár az internetkávézókban és az iskolákban továbbra is futnia kell az "éretleneket védő ifjúságkísérő szoftvernek". A Google legutóbb a kínai írók szövetségének panaszára kért nyilvánosan bocsánatot az érintettektől, amiért olyan könyveket szkennelt be a Google Book Search (Google Könyvek) szolgáltatáshoz, amelyek "csupán" kínai szerzői jogi törvények védelme alatt álltak.

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.