A Google ismét kiszámolta, mennyivel élénkítették hirdetési szolgáltatásai az amerikai gazdaságot. A vállalat a 2009-es 54 milliárd dollár után most 64 milliárdra értékelte előző évi tevékenységét.
A keresőóriás saját számításai szerint 64 milliárd dollárral növelte az Egyesült Államok gazdasági teljesítményét a 2010-es évben. A vállalat matematikája alapján minden, az AdWords szolgáltatásra költött dollár 2 dollárral járul hozzá az adott vállalkozás bevételeihez.

Bizonytalan hozamok A Google másik alapvetése, hogy a hirdetések minden egyes lekattintása 5 további kattintást hoz a keresési eredmények között, ami ugyancsak nehezen árazható be. A Google mindenesetre ezeket is 2 dollárra tartja, bár elismeri, hogy a keresőtalálatok hatékonysága csak 70 százalékos a hirdetésekhez képest. Ez így is azt jelentené, hogy az AdWords rendszerében elköltött 1 dollár 8 másikat termel az AdWords felhasználóinak.

A kalkulációt államokra lebontva is közzétették, így például a 288 ezer kaliforniai Google-ügyfélnek összesen 15,2 milliárdot kellett keresnie a vállalat online hirdetési megoldásainak segítségével.

A hasonló számításokon természetesen igen könnyű fogást találni. Elsősorban azért, mert teljesen racionális viselkedést feltételez a hirdetőkről, miközben azok sokszor tájékozatlanul, vagy éppen érzelmi alapon döntenek: például értékén felül fizetnek a megjelenésért, csak hogy saját hirdetésük a versenytársakénál jobb helyen szerepeljen.

Hirdetni egyébként más szolgáltatóknál is lehet, ami külön véleményessé teszi, hogy a Google nélkül 64 milliárd dollárral lett volna kevesebb az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye. A Google-nél elköltött pénz ugyanis felfogható a többi csatorna elmaradt bevételeként, ahol ráadásul ugyanennyivel kevesebb lehetőség adódott a gazdaság hasonló arányú élénkítésére.

Kérdőjeles veszteségek Érdekesség, hogy mások a "guglizás" negatív hatásait is kiszámolták, nem kevésbé vitatható módszerekkel. A RescueTime bloggerei például a tavaly májusban két napig élő, animált és játékra is alkalmas Google-logót vették célba. Szerintük a Pacman játék egyedi implementációja felhasználónként 36 másodperccel hosszabbította meg a keresővel töltött időt világszerte, az összesen kieső 5 millió munkaóra pedig 120 millió dolláros kárt jelent.

A Google kiszámolta, mennyit keresett az USA-nak
Facebook kontra Google: hirdetési háború

Sokkal relevánsabb adat, hogy Google közel 30 milliárd dolláros bevétellel zárta a 2010-es pénzügyi évet, ami a Facebook vagy a Microsoft személyében éledező konkurencia ellenére is stabil növekedést jelent. Ehhez hozzájárul, hogy maga az online hirdetési piac is növekszik: egyedül az USA-ban 28,5 milliárd dollárra teszik a 2011-ben várható költéseket, ami 10,5 százalékkal lenne több a tavalyinál.

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.