A Gartner kutatása azokat a trendeket gyűjtötte össze, amelyek jövőre már megkerülhetetlenné válnak: korai bevezetésük üzleti előnyökkel kecsegtet, a késlekedés pedig végzetes lehet.
A Gartner idén is megnevezte azokat a technológiákat, amelyek meghatározzák majd a következő évet, alapvető változásokat hozva a szervezetek működésébe és az üzleti folyamatokba. A piackutató által megjelölt trendek a vállalati és az otthoni informatikát egyaránt átalakítják, sokszor alapjaiban is átformálva az adott területeken kialakult gondolkodásmódot.

A szóban forgó technológiák egy része még csak most van felfutóban, ám korai bevezetésükkel a gyorsan mozduló cégek komoly versenyelőnyt szerezhetnek. Mások most lépnek érett stádiumba, vagy felhasználási körük szélesedik ki minden eddiginél jobban.A kutatás az előbbieket három, míg az utóbbiakat öt éves távlatban tartja meghatározónak. Ezzel együtt a Gartner már jövőre is mindegyiknek kiemelt szerepet tulajdonít, így az esetenként igen költséges beruházások szükségességét a késlekedésből származó kockázatokkal állítja szembe. A tanulmány kapcsán idézett elemzők kísérleti projektek elindítását javasolják az informatikai és üzleti vezetőknek, akiknek minden lehetséges információra szükségük lesz a stratégiai tervezéshez, ide értve a struktúrálatlan adattömegben vagy a közösségi oldalakon való kutatást.

Cikkünk előző részében sorra vettük a Gartner tízes listájának első felét, köztük a mobil eszközök hódításával és az intelligens gépek hálózatával. Íme a toplista második öt eleme:

Következő generációs analitika
A piackutató három fő csapást lát az analitikai megoldások fejlődésében. A hagyományos offline elemzésekről évek óta egyre inkább átkerül a hangsúly a hálózatokba ágyazott megoldásokra. Ezzel párhuzamosan már nem csak a korábban összegyűjtött adatok elemzéséből következtetnek a várható eseményekre, hanem a rendszerek valós idejű infromációt is gyűjtenek, lehetőleg többféle forrásból. A strukturált adathalmazok mellett így már egyszerre vizsgálják a komplex, heterogén adattömeget (szöveg, videó stb.) is.

A Gartner szerint az üzleti analitika is fokozatosan a számítási felhőbe költözik, ami a teljesítménynövekedés mellett lehetővé teszi az elosztott számítási lehetőségek (grid) kihasználását. A következő egy-két évben a döntéstámogatáson és a csoportmunkán lesz a hangsúly, fokozatosan elmozdulva a szimuláció, az előrejelzés, az optimalizáció és más analitikai módszerek irányába. A cél minden esetben az, hogy tovább növekedjen a döntéshozatal rugalmassága az üzleti folyamatok összes lépésének helyén és idején.

Kapcsolódó írásunk:
Robbanásszerűen terjed az üzleti analitika a régióban
A Pittsburghi Kalózokat az üzleti analitika mentheti meg

Özönlenek az adatok
A Big Data (kb. "nagy adat") kifejezés alatt a minden korábbinál nagyobb mennyiségű adat komplex feldolgozását és elemzését értjük. A hagyományos technológiák már nem teszik lehetővé a formailag és forrását tekintve is változatos adatmennyiség kezelését, és a műveletek megfelelő sebességét sem biztosítják.

A Gartner úgy látja, hogy az új, feltörekvő technológiák (például a memóriában futó adatbáziskezelő rendszerek) többsége igen szép jövő előtt áll ezen a területen. Az egyetlen adattárház modelljét felváltják a logikai adattárházak, igény szerint összegyűjtve a különféle forrásokból származó információt, a terület fejlődéséért felelős legfontosabb felhasználás pedig éppen az analitika lesz.

Kapcsolódó írásunk:
Bele fogunk fulladni az adatok óceánjába?
Egyre több adatban matatnak a vállalatok

Számítás a memóriában
A Gartner a flash memóriák rohamos terjedését jósolja a konzumer eszközök, a szórakoztatóelektronika és a különféle beágyazott rendszerek között. Ez a szerverek memória-hierarchiájában is újabb réteget jelent, aminek számtalan előnye lehet a helymegtakarítástól a hőtermelésen át a javuló teljesítményig. A rendelkezésre álló memória növekvő mennyiségével új alkalmazásmodellek is megjelennek: a szoftverek a memóriában tárolt adatok révén a korábban órákig tartó számítási feladatokat akár néhány másodperc alatt elvégezhetik.

A memória alapú alkalmazásplatformokon elterjed az analitika, az esemény-feldolgozás, vagy akár a memória alapú alkalmazásszerverek és üzenetküldés felhasználása. A már meglévő programok memóriából való futtatása, esetleg ilyen célú átalakítása növelheti a tranzakciók sebességét vagy az alkalmazások skálázhatóságát, vagy csökkentheti az analitikai szoftverek válaszidejét és gyorsíthatja a batch fájlok végrehajtását.

A hardverek árának csökkenése és a memória alapú megközelítés terjedése 2012-13 körül éri el azt a pontot, hogy a fenti platformok ár és hozzáférhetőség tekintetében is megjelenjenek a technológiai fősodorban.

Kapcsolódó írásaink:
Oracle Exalytics: elemzések a gondolat sebességével
Gyorsaság és kényelem az üzleti intelligenciában

Szupertakarékos szerverek
Az alacsony fogyasztású szerverek adaptációja a Gartner szerint egy időutazásnak is felfogható, amikor is a jelenlegi megközelítéshez képest akár harmincszor több, de sokkal kisebb fogyasztású processzor jelenik meg egy-egy telepítésben. Ezek a megoldások általában a mobil eszközökben is használatos CPU-kat alkalmazzák, és kiemelt helyen szerepelnek a szerverpiacra frissen belépő cégek portfóliójában.

A modell jól működhet lehet azokon a helyeken, ahol párhuzamosan, nagy számban kell végezni hasonló típusú feladatokat, de sokkal kevésbé alkalmas a nagy számítási kapacitást igénylő munkákra. A Gartner ezzel kapcsolatban az üzemeltetési és menedzsment költségek emelkedésére figyelmeztet, ami egy bizonyos ponton túl az alacsony fogyasztású szerverek terjedésének is gátat vet.

Kapcsolódó írásunk:
Kicsi a szerver, de olcsó
Az Álombéli Ocelot megszállná az ARM alapú rendszereket

Beszippant a felhő
A számítási felhő (cloud computing) az a forradalmi megközelítés, amely nagy eséllyel hosszú távú hatást gyakorol majd a legtöbb iparágra. A Gartner kutatása nem csak az idei, hanem még a jövő évet is a felhő "gyerekkorához" sorolja, azzal együtt, hogy a nagy megoldásszállítók java része már megjelent a cloud környezetek felépítését célzó eszközök vagy a cloud szolgáltatások széles választékával. Az IBM, a Microsoft, az Oracle vagy az SAP egyaránt nagyszabású kezdeményezéseket ígér a következő időszakban, ami a verseny kiéleződését és a felhő alapú szolgáltatások vállalati környezetben való terjedését eredményezi majd.

Ennél is lényegesebb, hogy a céges ügyfelek már megemésztették a felhő koncepcióját, és elkezdték megvizsgálni munkafolyamataikat: szükségük van-e cloud szolgáltatásokra, vagy érdemes-e belevágniuk saját felhő kiépítésébe. A hibrid felhő (tehát a publikus és a privát cloud ötvözete) mára teljes értékű elemévé vált a számítási felhő spektrumának, 2012-ben pedig a terület egyértelmű slágere lesz.

A cloud biztonság szempontjából több minősítést (például CAMM, FedRAMP) is jövőre próbálnak majd bevezetni, a privát felhők fejlesztői előtt pedig az lesz a legnagyobb kihívás, hogy a megfelelő gyakorlatok és eljárások (DevOps) bevezetésével elérjék a publikus szolgáltatók gyorsaságát és hatékonyságát.

Kapcsolódó írásunk:
Ne vedd meg, béreld!
Mi az a számítási felhő?

10 menő technológia: erről szól majd 2012 - első rész
Jövőkutatás: 10 újdonság 10 év múlva

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.