A korai bevezetés üzleti előnyökkel jár, a késlekedés pedig végzetes lehet. A Gartner kutatása összegyűjtötte azokat a trendeket, amelyek jövőre már stratégiai fontosságúvá válnak.
A Gartner piackutató idén is meghatározta azokat a technológiai trendeket, amelyek várhatóan a következő év slágerei lesznek, három éven belül pedig alapvetően megváltoztatják a szervezetek működését és az üzleti folyamatokat. A szóban forgó modellek jelentősége abban áll, hogy átalakítják - esetleg újradefiniálják - a vállalati és az otthoni informatikát. Egyes technológiák érett stádiumba lépnek, vagy felhasználási körük szélesedik ki jelentősen, mások pedig most kezdik meg robbanásszerű felfutásukat, így korai bevezetésük komoly lehetőségeket tartogat a gyorsan mozduló cégek számára.A kutatás az előbbieket három, míg az utóbbiakat öt éves távlatban tartja meghatározónak. Ezzel együtt a Gartner már jövőre is mindegyiknek kiemelt szerepet tulajdonít, így az esetenként igen költséges beruházások szükségességét a késlekedésből származó kockázatokkal állítja szembe. A tanulmány kapcsán idézett elemzők kísérleti projektek elindítását javasolják az informatikai és üzleti vezetőknek, akiknek minden lehetséges információra szükségük lesz a stratégiai tervezéshez, ide értve a struktúrálatlan adattömegben vagy a közösségi oldalakon való kutatást.

Íme a Gartner tízes listájának első öt eleme:

Támadnak a táblagépek
A mobil számítástechnika már most is széles választékot kínál a felhasználóknak, akik sokféle platform és technológia közül válogatnak. Ez a diverzitás továbbra sem csökken, így a szervezeteknek fel kell készülniük a változatos környezetek menedzselésére. Az alkalmazottak egyre nagyobb arányban használják munkahelyükön is saját okostelefonjukat vagy táblagépüket (a Gartner szerint ez 2015-re minimum két gépet jelent fejenként), az IT vezetőknek pedig ennek megfelelően kell kialakítaniuk a szükséges mobil stratégiát.

A vállalatok nagy részénél szükség lesz külön a cég és a munkavállaló közötti (business-to-employee - B2E), illetve a cég és az ügyfelek közötti (business-to-customer - B2C) forgatókönyvre. Az első esetben egyeztetni kell a közösségi, üzleti vagy pénzügyi célokat a biztonsági követelményekkel és kockázatkezeléssel, míg a második esetben fontos szempont a vállalati rendszerek, információk hozzáférhetősége és a külső gyártók alkalmazásaival való integráció. Ebbe a kalapba tartoznak az üzletek közötti (business-to-business - B2B) tevékenységek is, köztük a kereséssel vagy a közösségi kapcsolatépítéssel.

Kapcsolódó írásunk:
A táblagép nem csak a gyártónak jó üzlet
Szigorúan ellenőrzött céges mobilok

Mobil szemlélet az asztalon is
Az okostelefonok és tabletek burjánzásának ennél messzebbre mutató hatása is van. A felhasználói felületek (user interface - UI) kapcsán változóban van az a szemlélet, amely az elmúlt évtizedekben kialakult. Az ablakok, ikonok, menük vagy kurzorok helyét lassan átveszik a mobil felhasználásban gyökerező megoldások, mint az érintőképernyő, a hang- vagy gesztusvezérlés, a videók és a mobil eszközökre jellemző keresés. Maguk az alkalmazások egyszerűbbek és fókuszáltabbak, de komplex megoldások is könnyedén összeállíthatók belőlük. A felhasználói felületek átalakítására a vállalatokon belül is egyre nagyobb lesz az igény.

Az eszközök fentebb már említett változatossága szükségessé teszi, hogy a felületek tervezésekor olyan elemeket és rugalmas programozási struktúrákat alkalmazzanak, amelyekkel optimalizált tartalmat hozhatnak létre minden készülékre. A keresztplatform-környezetekhez már rendelkezésre állnak megfelelő vállalati fejlesztőeszközök, és a HTML5 adaptációja is sok fejfájástól kímélhet meg a későbbiekben. Figyelemre méltó, hogy a Gartner előrejelzése szerint 2015-ben a jelenlegi natív alkalmazások fele már web alapú applikáció lesz.

Kapcsolódó írásunk:
Windows 8: teszteltük a skizofrén szépséget
Zseniális hangvezérlő funkcióval érkezik az iPhone 4S

Az összefüggések hálózata
A kontextus alapú technológiák összegyűjtik egy-egy végfelhasználó vagy objektum környezetéről, tevékenységéről, kapcsolatairól és preferenciáiról szóló információkat, hogy fejlesszék a vele való interakció minőségét. Az ilyen rendszerek a szükségletek pontos meghatározásával proaktívan láthatják el a felhasználókat személyre szabott tartalommal, termékekkel vagy szolgáltatásokal. A Gartner jóslata alapján 2013-ra a kontextus alapú alkalmazások már elterjednek az olyan célzott területeken, mint például a hely alapú szolgáltatások, a mobil kereskedelem vagy a kiterjesztett valóság. A közösségi jellegű információk még inkább felértékelődnek, finomítva a keresési eredményeket és a különféle alkalmazások működését.

Kapcsolódó írásunk:
Jövő a jelenben: nagy üzlet a kiterjesztett valóság
Közös aranybányát indít az eBay és a Facebook

A Dolgok Internete
Az angol Internet of Things (IoT) kifejezés az internetre kapcsolódó, emberi beavatkozás nélkül is adatokat szolgáltató, információkat cserélő okos eszközök tömegét jelöli. A hosszú évekkel ezelőtt megjelent koncepció mostanában válik valósággá, ahogy a speciális készülékek mellett a hétköznapi fogyasztói termékeket is azonosításra, érzékelésre és kommunikációra alkalmas technológiákkal szerelik fel. A Gartner szerint ezek a megoldások az elkövetkező években érik el a kritikus tömeget, amely már gazdaságilag is egyfajta fordulópontot jelent.

A Gartner a szóban forgó technológiák közül a beágyazott szenzorok, a képfelismerés és az érintés nélküli (near field communication - NFC) fizetés hatását tartja a legnagyobb jelentőségűnek. A képfelismerés és az NFC az ipari felhasználásból az okostelefonok - utóbb pedig a tabletek - révén fokozatosan elterjed a vállalati és konzumer felhasználásban, a közeljövőben pedig jelentős hatékonyság-növelő tényezőnek számít majd az olyan területeken, mint a kiskereskedelem, a tömeg- és légi közlekedés vagy az egészségügyi szolgáltatások.

Kapcsolódó írásunk:
Átveszik az irányítást az intelligens eszközök
Jövőre itthon is megjelenhet a mobiltárca

Gyorsan híznak az alkalmazásboltok
A szegmens legismertebb szolgáltatásai, az Apple iOS és a Google Android rendszerekhez kapcsolódó alkalmazás-áruházak több százezer mobil appot kínálnak a megfelelő mobil eszközök felhasználóinak. A Gartner a 2014-es évre már több 70 millió ilyen jellegű letöltést prognosztizál világszerte, ami egyben azt is jelenti, hogy a műfaj átlépi a fogyasztói szolgáltatások határait, és a vállalati piacon is növekvő jelentőségre tesz szert.

A céges alkalmazásboltok az informatikai részlegek szerepét is megváltoztatják, ahogy azok a centralizált tervezés mellett (helyett) felügyeleti és közvetítői szolgáltatásokat nyújtanak majd, akár a befektetőket és vállalkozókat támogató ökoszisztéma részeként. A vállalatoknak a korábban említett, heterogén környezetben kell üzemeltetniük az alkalmazás-piactereket, folyamatosan mérlegelve az egyes appok kockázatait és hozzáadott értékét.

Kapcsolódó írásunk:
Saját alkalmazásboltot kap a Cius tablet
Gamification: amikor a játék nem játék

A cikk második részében a Gartner listájának következő öt elemét, köztük a memórián belüli adatlekérdezést és a következő generációs analitikát vesszük sorra.

Jövőkutatás: 10 újdonság 10 év múlva - 1. rész
Jövőkutatás: 10 újdonság 10 év múlva - 2. rész

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.