A PC-üzletben jobban teljesített, mint az elemzők várták, míg a nyomtatós üzletág paraszthajszállal elmaradt a várakozásoktól. A nyereségesség azonban nem tetszik a befektetőknek.
Hirdetés
 

Az egy évvel ezelőtti 13,9 milliárd dollárhoz képest 10 százalékkal magasabb, 15,4 milliárd dollár bevételt ért el a HP Inc. az október végével zárult negyedik negyedévében. Az elemzői várakozás, 15,1 milliárd dollár volt. Ez elsősorban a notebookok és asztali PC-k vártnál jobb teljesítményének köszönhető. A nyomtatós üzletága közel azt hozta, amit az elemzők előzetesen vártak. Az adózás előtti profit 1 milliárd dollár lett.

Stabilan második a PC-piacon

A HP-nak is kedvezett az a helyzet, ami a legutóbbi, harmadik negyedéves PC-piacról kiderült: koncentrálódik a piac, így a nagyok még nagyobbak lettek, míg a kisebb szereplők egyre inkább háttérbe szorulnak. Ugyanakkor a nagy szereplők sem tudják számottevően növelni a részesedését a legjobb esetben is stagnálónak jellemezhető piacon.

Az október 31-én zárt negyedévet a HP PC-s (Personal Systems) üzletága éves összevetésben 11 százalékos növekedéssel zárta. A tavalyi 9,1 milliárd dollárral szemben most 10,1 milliárd volt a bevétele. Ez jobb teljesítmény, mint amit az elemzők vártak, a konszenzus ugyanis csupán 9,78 milliárd dollár volt. A vállalat a konzumer és a vállalati paicon egyaránt 11 százalékkal tudta növelni a bevételeit.

Az üzletág növekedését elsősorban a notebook-értékesítések hajtották – az adja a Personal Systems üzlet több mint 60 százalékát. Éves összevetésben 14 százalékkal nőtt notebook-értékesítésből származó bevétel: a tavalyi 5,4 milliárddal szemben idén 6,2 milliárd dollárral zárt. A desktopok értékesítése ehhez képest szerényebb mértékben bővül, csupán 6 százalékot. Tavaly 2,8 milliárd dollár bevételt ért el, most viszont megközelítette a 3 milliárdot. (A desktop az üzletág bevételének közel 30 százalékát adja.) A munkaállomások 10 százalékkal hoztak többet mint egy éve, ám a 577 millió dollár nem egészen 6 százalékát adja az üzletágnak.

 
HP Inc. Revenue 2018 Q4
Infogram


A nyomtatási üzletág összesen 5,3 milliárd dollár bevételt termelt. Ez hajszálnyival maradt el az 5,31 milliárdos elemzői várakozástól. Itt a nyomtatási kellékek adják a bevétel közel 64 százalékát 3,4 milliárd dollárt. A kellékanyag-értékesítésben 7 százalékos növekedést tudott elérni a vállalat. A vállalati eszközökből származó bevételek 16 százalékkal (1,3 milliárd dollár), míg a konzumer eszközök 7 százalékkal (667 millió dollár) hoztak többet, mint egy éve.

A nyereségességen van mit javítani

Ami a teljes évet illeti (a HP Inc. október 31-ével zárta a pénzügyi évét) szintén pozitív az összkép. Az éve bevétel 12,3 százalékkal nőtt a 2017-es évhez képest. A teljes évben 58,5 milliárd dollár bevételt termelt a vállalat, ugyanakkor a nyereségessége némileg csökkent. Míg tavaly közel 3,3 milliárd dollár volt az adózás előtti profit, idén 8 százalékkal kevesebb maradt a végelszámolásnál: 3 milliárd dollár.

Ugyanakkor abban nem volt komolyabb elmozdulás, ami miatt az előző – szintén jó bevételei eredményeket hozó – negyedévet rosszul fogadták a befektetők. A operatív működési eredményhányad ugyanis továbbra is gyengélkedik. A negyedik negyedévben 7,9 százalék volt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 8,1 százalék. Különösen a nyomtatási üzletág romlott: 16,6 százalékról 16,1 százalékra. A PC-üzletág viszont ugyanazt a szintet hozta, 3,8 százalékot. Ennek azonban a tőzsde nem örült: az eredmények közlése után több mint 2,4 százalékkal gyengültek a vállalat papírjai.

Piaci hírek

Többen, de még mindig keveset keresnek a netes kreatívok

A legfrissebb elérhető adatok szerint nagyott nőtt egy év alatt az az összeg, amennyit különböző tartalmak előállításával lehet keresni az interneten.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.