A PC-üzletben jobban teljesített, mint az elemzők várták, míg a nyomtatós üzletág paraszthajszállal elmaradt a várakozásoktól. A nyereségesség azonban nem tetszik a befektetőknek.
Hirdetés
 

Az egy évvel ezelőtti 13,9 milliárd dollárhoz képest 10 százalékkal magasabb, 15,4 milliárd dollár bevételt ért el a HP Inc. az október végével zárult negyedik negyedévében. Az elemzői várakozás, 15,1 milliárd dollár volt. Ez elsősorban a notebookok és asztali PC-k vártnál jobb teljesítményének köszönhető. A nyomtatós üzletága közel azt hozta, amit az elemzők előzetesen vártak. Az adózás előtti profit 1 milliárd dollár lett.

Stabilan második a PC-piacon

A HP-nak is kedvezett az a helyzet, ami a legutóbbi, harmadik negyedéves PC-piacról kiderült: koncentrálódik a piac, így a nagyok még nagyobbak lettek, míg a kisebb szereplők egyre inkább háttérbe szorulnak. Ugyanakkor a nagy szereplők sem tudják számottevően növelni a részesedését a legjobb esetben is stagnálónak jellemezhető piacon.

Az október 31-én zárt negyedévet a HP PC-s (Personal Systems) üzletága éves összevetésben 11 százalékos növekedéssel zárta. A tavalyi 9,1 milliárd dollárral szemben most 10,1 milliárd volt a bevétele. Ez jobb teljesítmény, mint amit az elemzők vártak, a konszenzus ugyanis csupán 9,78 milliárd dollár volt. A vállalat a konzumer és a vállalati paicon egyaránt 11 százalékkal tudta növelni a bevételeit.

Az üzletág növekedését elsősorban a notebook-értékesítések hajtották – az adja a Personal Systems üzlet több mint 60 százalékát. Éves összevetésben 14 százalékkal nőtt notebook-értékesítésből származó bevétel: a tavalyi 5,4 milliárddal szemben idén 6,2 milliárd dollárral zárt. A desktopok értékesítése ehhez képest szerényebb mértékben bővül, csupán 6 százalékot. Tavaly 2,8 milliárd dollár bevételt ért el, most viszont megközelítette a 3 milliárdot. (A desktop az üzletág bevételének közel 30 százalékát adja.) A munkaállomások 10 százalékkal hoztak többet mint egy éve, ám a 577 millió dollár nem egészen 6 százalékát adja az üzletágnak.

 
HP Inc. Revenue 2018 Q4
Infogram


A nyomtatási üzletág összesen 5,3 milliárd dollár bevételt termelt. Ez hajszálnyival maradt el az 5,31 milliárdos elemzői várakozástól. Itt a nyomtatási kellékek adják a bevétel közel 64 százalékát 3,4 milliárd dollárt. A kellékanyag-értékesítésben 7 százalékos növekedést tudott elérni a vállalat. A vállalati eszközökből származó bevételek 16 százalékkal (1,3 milliárd dollár), míg a konzumer eszközök 7 százalékkal (667 millió dollár) hoztak többet, mint egy éve.

A nyereségességen van mit javítani

Ami a teljes évet illeti (a HP Inc. október 31-ével zárta a pénzügyi évét) szintén pozitív az összkép. Az éve bevétel 12,3 százalékkal nőtt a 2017-es évhez képest. A teljes évben 58,5 milliárd dollár bevételt termelt a vállalat, ugyanakkor a nyereségessége némileg csökkent. Míg tavaly közel 3,3 milliárd dollár volt az adózás előtti profit, idén 8 százalékkal kevesebb maradt a végelszámolásnál: 3 milliárd dollár.

Ugyanakkor abban nem volt komolyabb elmozdulás, ami miatt az előző – szintén jó bevételei eredményeket hozó – negyedévet rosszul fogadták a befektetők. A operatív működési eredményhányad ugyanis továbbra is gyengélkedik. A negyedik negyedévben 7,9 százalék volt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 8,1 százalék. Különösen a nyomtatási üzletág romlott: 16,6 százalékról 16,1 százalékra. A PC-üzletág viszont ugyanazt a szintet hozta, 3,8 százalékot. Ennek azonban a tőzsde nem örült: az eredmények közlése után több mint 2,4 százalékkal gyengültek a vállalat papírjai.

Piaci hírek

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.