Az informatikai bűnözés történelemkönyvében biztosan lesz helye a tegnap nyilvánosságra került ügynek. Közel 150 millió felhasználó adata került illetéktelenekhez.

Alighanem komoly hatása lesz a világ egyik legnagyobb informatikai cégének tegnap tett nyilatkozatának. Az eBay ugyanis most hozta nyilvánosságra, hogy komoly bűncselekmény nyomaira bukkant. A kezdetekben gyorsan változó információk és a fokozatosan konkretizálódó céges kommunikáció alapján jelenleg biztosnak tűnik, hogy legalább 145 millió felhasználó személyes adatához fértek hozzá. Az e-kereskedelmi óriás jelszócserére kéri az érintetteket.

15 magyarországnyi ügy

Az eset ezzel mindenképpen bekerül az informatikai bűnözés történelemkönyvébe, hiszen ilyen nagyságrendű incidensre nemigen van példa. Az adatlopás még február végén, március elején történt, de csak május elején fedezték fel a problémát. A cég képviselői azonnal értesítették a hatóságokat, a nyomozók pedig a hét elején zárták le a vizsgálatokat, amelyek megerősítették az illetéktelen adathozzáférés tényét.

A támadók néhány alkalmazott belépési kódjának megszerzésével voltak képesek a vállalat belső hálózatához hozzáférni és onnan email és posta címekhez, titkosított jelszavakhoz, telefonszámokhoz, születési adatokhoz jutni. A tájékoztatás alapján pénzügyi információkhoz, például az eBay rendszerében használt és egyébként szintén a cég tulajdonában lévő PayPal adatbázisához nem fértek hozzá a támadók. Azt nem lehet megmondani, hogy a megszerzett jelszavak közül mennyit sikerült feltörni, ha egyáltalán sikerült, mindenesetre egyelőre nem találtak bizonyítékot bármilyen, az adatok birtokában elkövetett visszaélésre.

Biztos, ami tuti

Az eBay minden érintett felhasználójának értesítést küldött, amelyben a jelszó megváltoztatására kéri ügyfeleit a cég. Aki nem kapott ilyen értesítést, annak is ajánlott váltani a biztonság kedvéért. A jelszócserét minden olyan oldalon és rendszerben javasolt elvégezni, ahol a belépéshez ugyanazt a jelszót adta meg az ember. Ez, azaz ugyanazon jelszó többszöri használata egyébként sem túl biztonságos módszer, pontosan az ilyen jellegű problémák miatt.

Az eBay felhasználói jelszó ide kattintva változtatható meg.

Biztonság

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.