Az informatikai bűnözés történelemkönyvében biztosan lesz helye a tegnap nyilvánosságra került ügynek. Közel 150 millió felhasználó adata került illetéktelenekhez.
Hirdetés
 

Alighanem komoly hatása lesz a világ egyik legnagyobb informatikai cégének tegnap tett nyilatkozatának. Az eBay ugyanis most hozta nyilvánosságra, hogy komoly bűncselekmény nyomaira bukkant. A kezdetekben gyorsan változó információk és a fokozatosan konkretizálódó céges kommunikáció alapján jelenleg biztosnak tűnik, hogy legalább 145 millió felhasználó személyes adatához fértek hozzá. Az e-kereskedelmi óriás jelszócserére kéri az érintetteket.

15 magyarországnyi ügy

Az eset ezzel mindenképpen bekerül az informatikai bűnözés történelemkönyvébe, hiszen ilyen nagyságrendű incidensre nemigen van példa. Az adatlopás még február végén, március elején történt, de csak május elején fedezték fel a problémát. A cég képviselői azonnal értesítették a hatóságokat, a nyomozók pedig a hét elején zárták le a vizsgálatokat, amelyek megerősítették az illetéktelen adathozzáférés tényét.

A támadók néhány alkalmazott belépési kódjának megszerzésével voltak képesek a vállalat belső hálózatához hozzáférni és onnan email és posta címekhez, titkosított jelszavakhoz, telefonszámokhoz, születési adatokhoz jutni. A tájékoztatás alapján pénzügyi információkhoz, például az eBay rendszerében használt és egyébként szintén a cég tulajdonában lévő PayPal adatbázisához nem fértek hozzá a támadók. Azt nem lehet megmondani, hogy a megszerzett jelszavak közül mennyit sikerült feltörni, ha egyáltalán sikerült, mindenesetre egyelőre nem találtak bizonyítékot bármilyen, az adatok birtokában elkövetett visszaélésre.

Biztos, ami tuti

Az eBay minden érintett felhasználójának értesítést küldött, amelyben a jelszó megváltoztatására kéri ügyfeleit a cég. Aki nem kapott ilyen értesítést, annak is ajánlott váltani a biztonság kedvéért. A jelszócserét minden olyan oldalon és rendszerben javasolt elvégezni, ahol a belépéshez ugyanazt a jelszót adta meg az ember. Ez, azaz ugyanazon jelszó többszöri használata egyébként sem túl biztonságos módszer, pontosan az ilyen jellegű problémák miatt.

Az eBay felhasználói jelszó ide kattintva változtatható meg.

Biztonság

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.