Nem csak a dobozos rendszereit, hanem a versenytársait is lecseréli az Oracle.

Larry Ellisonra tényleg igaz, hogy mindig mer nagyot álmodni. Amikor kiadta a jelszót, hogy irány a felhő, majd meghatározta hozzá a határidőket, sokan kételkedtek abban, hogy végrehajtható lesz az ütemterv. Most egyelőre úgy tűnik, Ellisonnak volt igaza. A most lezárt negyedév pénzügyi eredményei alapján ugyanis a 81 százalékkal bővült a vállalat felhős bevétele, ráadásul a növekedés gyorsuló tempója mellett.

Ehhez képest apróság, hogy stagnált a bevétel és csökkent a nyereség. A felhő a növekedési fázisban ugyanis költséges játék, de utána annál hatékonyabban termeli a pénzt. A bevétel stagnálása azért is elhanyagolható most, mert a vállalat egyik fontos bevételi forrása, a licencértékesítés közel 20 százalékkal zsugorodott.

Így néz ki mindez számokban

A negyedév teljes bevétele 9 milliárd dollár volt, amim lényegében a tavalyi eredménnyel azonos. A működési eredmény 3 százalékkal jobb, mint egy éve (3,037 milliárd szemben a 2,955 milliárddal), a profit viszont mínusz 8 százalékon állt meg (árfolyamhatások kiszűrésével mínusz 7 százalék), valamivel 2 milliárd fölött.

Ez akár elkeserítő is lehetne, de ha a részleteket nézzük, akkor az látszik, hogy teljes felhős bevétel már szorosan ott van a licencértékesítés mögött. Látványosan mutatja a kettő mozgását az éves összehasonlítás. Tavaly a teljes felhős bevétel 649 millió dollár volt, ami egy év alatt felugrott 1 milliárd fölé (1,055 milliárd), míg a licencértékesítési üzlet ötödével zsugorodott: tavaly közel 1,7 milliárdot, idén már csak valamivel több mint 1,3 milliárdot hozott.

Persze a kép csalóka, mert még mindig ott van a licenekhez kapcsolódó frissítés és támogatás 4,8 milliárddal, ami ebben a negyedévben is tudott azért 3 százalékot bővülni. (Érdekes kérdés lenne, hogy ennek hány százalékát termelte a gyártói licencaudit...)

Visszatérve a felhőre. A felhős szegmensben a SaaS és PaaS üzlet húzta a felhős ágazatot. 81 százalékkal bővült, 484 millió dollárról 878 millióra. Az IaaS viszont csak növögetett, igaz, egyelőre ez jóval kisebb üzlet: A 6 százalékos növekedés azt jelenti, hogy a szegmens bevétele 165 millióról 175 millióra nőtt.

A hardverüzlet hozta a várható visszaesést (mínusz 10 százalék, 1 milliárd dollár), ahogy a kapcsolódó szolgáltatás is (mínusz 2 százalék, 844 millió dollár). Az üzletág valószínűleg nem is lesz hosszú életű, Bár bevételei még mindig messze meghaladják a felhőét, a nyereség annak közelében sem lehet.

Növekedésben alacsony a nyereség, de már javul

A felhős bevételek alakulása jól mutatja azt, amiért a felhő sokkal jobb üzlet az in-premise megoldásoknál. Amíg tart a beruházási szakasz, és viszonylag kevés az ügyfél, nagyon rossz a nyereségessége. Ám a növekedéssel ez rohamléptekben javul. A mostani negyedévben az üzemi eredményhányad 61 százalék volt, miközben korábban járt 40 százalék környékén is. Ha pedig beáll az optimális beruházás–ügyfél arány elérheti a 80 százalékot is.

Arról, hogy a felhővel milyen jól lehet keresni, Safra Catz vezérigazgatónak már két éve volt egy mondása: míg egymillió dollárnyi licenc értékesítése öt év alatt hoz újabb 1 milliót a terméktámogatásból, addig 1 millió dollárnyi értékesített platformszolgáltatás 5 millió dollárt hoz ugyanennyi idő alatt.

Kijelölték az új versenytársakat

Larry Ellisoné volt a lehetőség, hogy bejelentse a pénzügyi eredmények kapcsán, hogy nem csak az on-premise rendszereket cserélik le, hanem a versenytársakat is. Az SAP-t a Salesforce.com-ra, az IBM-et pedig Amazonra. (Ez persze nem újdonság. Ellisonnak mindig van pár kedves szava a konkurensekhez.)

Most a legfőbb cél felhős bevételekben megverni a Salesforce.com-ot. Hogy ez sikerül-e, persze nem biztos, mindenesetre célnak nem rossz. Marc Bennioff és Ellison csatározás ráadásul nem is új keletű. Már tavaly is volt egy vicces ütésváltásuk. Már ez is szórakoztató, de ha ennek a csatározásnak köszönhetően még a verseny is nagyobb, az külön jó.

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.