Az Oracle Database@Azure nevű szolgáltatás a teljes OCI-s hátteret biztosítja az ügyfeleknek a Microsoft felhőjében.

Érdekes együttműködést jelentette be tegnap a Microsoft és az Oracle. Az Oracle Database@Azure nevű szolgáltatás keretében az ügyfelek Oracle hardveren használhatják az Oracle DB-t – az Azure-ban. Azaz az Oracle valóban tokkal-vonóval beköltözik az Azure adatközpontjaiba.

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy mi a két vállalat célja. Az Oracle magyarázata szerint a szolgáltatás egy csúcs adatbázist társít az Azure "biztonságával, rugalmasságával és kategóriájában legjobb szolgáltatásaival", beleértve az OpenAI-val közös fejlesztéseket is.

Larry Ellison, az Oracle ügyvezető elnöke és CTO-ja, a Microsoft vezérigazgatójával, Satya Nadellával tartott tegnapi sajtótájékoztatón konkretizálta is, miről van szó: "ténylegesen az Oracle hardverét és Oracle szoftverét – és az összes Oracle adatbázis hardvert, amelyet az Oracle Cloudban használunk, és az összes adatbázis szoftvert, amely az Oracle Cloudot használja – szó szerint, fizikailag az Azure adatközpontokba költöztetjük".

Nadella is hasonló előnyökről beszélt. Szerinte az Oracle Database@Azure azért gyorsítja a felhőbe költözést, mert aki Oracle Database-t használ, valószínűleg igénybe vesz hozzá egy máshol (pl. az Azure-ban) hosztolt front-end middleware-t. És az ügyfelek szerették volna a kettőt egy helyen elérni.

A konstrukció kétségtelen előnye lehet a különböző felhős infrastruktúrák összekapcsolására épülő multi clouddal szemben az alacsonyabb latencia, illetve a további együttműködési lehetőség. Mivel az új trend az, hogy a vállalatok saját adatokon edzett mesterséges intelligenciát szeretnének használni, ez egyszerűbbé válik, ha közelebb kerülnek egymáshoz az adatok (Oracle DB) és az MI-eszközök.

A részletek még homályosak

Az új szolgáltatás részletei még homályosak, de annyit ki lehet olvasni a megállapodásról kiadott közleményekből, hogy a két cég tervei szerint egyrészt egyszerűsíti az Oracle adatbázisok felhőbe költöztetését, másrészt a felhőn belüli integráció egy új szintjét – ha úgy tetszik: a multi cloud egy magasabb fokát – jelenti, hogy az Oracle adatbázis-példányokat az Azure-on belülre lehet telepíteni, menedzselni és használni.

Az Oracle Database@Azure indulástól támogatni fogja az Oracle legtöbb adatbázis-szolgáltatását, köztük olyanokat, mint az Oracle Exadata Database, az Oracle Autonomous Database vagy az Oracle Real Application Clusters. Az Oracle és a Microsoft "közös támogatási" garanciát vállal arra, hogy megoldást kínál minden kritikus munkaterhelésre.

Az ügyfelek az Azure Marketplace-en keresztül vásárolhatják meg az új szolgáltatáscsomagot, és érvényesíthetik a meglévő Oracle Database licencelőnyöket, illetve a vásárláshoz felhasználhatják a MACC-szerződésükbe (Microsoft Azure Consumption Commitment) foglalt keretet is.

Az új szolgáltatás némi elmozdulás az Oracle eredeti stratégiájához képest. Korábban inkább saját felhője felé szerette volna terelni ügyfeleit, ám ez csak részben sikerült, mert közben jelentős mértékben erodálódott piaci részesedése, nem kis részben a nyílt forráskódú alternatív megoldások (pl. PostgreSQL, MongoDB, MySQL) megerősödése miatt. A Gartner mérései szerint 2017-ben még az adatbázis-piac 36 százalékát birtokolta, 2021-ben viszont 21 százalék alá esett a részesedése. Olyan ügyfeleket vesztett el, mint a Salesforce vagy az AWS, miközben elképesztő pénzeket költött felhős infrastruktúrája fejlesztésére – és költ is: az előző pénzügyi évben 6,7 milliárd dollár volt a vállalat CAPEX-e, amit a most futó pénzügyi évben 10 milliárdra emeltek, aminek jelentős részét az adatközpont-infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az Oracle nagyon komoly engedményeket tett, hogy új ügyfeleket szerezzen, illetve hogy a régieket megtartsa. Áprilisban közösségépítési céllal (és megítélését javítandó) például ingyenessé tette az adatbázis-szoftverét fejlesztőknek tesztcélokra. És valószínűleg az Oracle Database@Azure is az ügyfélbázis megerősítését szolgálja.

Cloud & big data

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.