A Hays Hungary felmérése szerint egyre több munkáltató nyújt kimagasló kompenzációs csomagokat, de az IT-s bérek növekedése az idén sem áll meg, mivel a magas fizetésektől még nem lesz tele hirtelen jól képzett szakemberekkel a hazai piac.
Hirdetés
 

A Hays Hungary az idén is közzétette Salary Guide című fizetési körképét, amely a 2020-as magyarországi piaci trendeket és bérszinteket mutatja be. A kiadvány összesen tizennégy szakterületen keresztül próbál átfogó képet nyújtani a bérsávokról, illetve azokról a változásokról, amelyek hatással vannak a munkaerőpiacra. A fejvadász cég riportja a teljes munkaidős fizetésekeket veti össze az esetleges bónuszok és más juttatások nélkül, a Hays több száz saját toborzó projektjének előző évi tapasztalatai alapján.

A mostani riport szerint a hazai munkáltatók egyre inkább a hosszabb távú megoldásokra fókuszálnak, ami egyrészt a jelenlegi munkakörök átszervezését jelenti, másrészt az új technológiák megjelenésével jobban hajlanak a rövid távon drágább, de a humán erőforrásnál nyilván kevésbé rapszodikus gépi megoldások felé. Régiós szinten is egyre kevésbé igaz, hogy Kelet-Közép-Európa az olcsó munkaerő területe lenne, miután az átlagbérek éves emelkedése Csehországban, Lengyelországban vagy Magyarországon is jóval meghaladja a nyugat-európai tempót.

A fejlődés az IT-ban is új munkaköröket teremt

A különbségek azért így is látványosak, így az érdeklődés továbbra is megvan a szolgáltató- és kompetenciaközpontok, illetve a gyártótevékenység központosítására és áthelyezésére a keleti országokba. A Hays Hungary tapasztalatai szerint a korábbi fizikai vagy szellemi betanított munkát igénylő feladatokkal szemben teret nyernek a magasabb képzettséget igénylő pozíciók is a helyi munkaerőpiacon. Az állami oktatás nehezen tud lépést tartani az új trendekkel, de a társaság várakozásai szerint a piaci cégek egyre inkább magukra vállalják ezt a szerepet is.

A tanulmány egyik szekciója a magyar IT-piaccal foglalkozik, amely továbbra sem rendelkezik elegendő tapasztalt és jól képzett szakemberrel. A legjobb jelöltekért folyamatos verseny zajlik, ami a bérek további növekedését eredményezi az adott területeken. Az alap- vagy mester diplomával, jó angoltudással és pár év releváns munkatapasztalattal rendelkező munkavállalók rengeteg lehetőséggel találkoznak. Azt pedig már a tavalyi Salary Guide is megállapította, őket a magas fizetés ígéretével önmagában már nem mindig lehet megszerezni.
 

forrás: Hays Salary Guide 2020


Különösen, hogy a versenyképes fizetés fogalma is változik, miután egyre több cég kínál olyan kimagasló kompenzációs csomagokat, amelyek korábban csak a vezető vállalatokra voltak jellemzők. Hasonló munkatapasztalattal rendelkezdő szoftverfejlesztők bérében akár 2-300 ezer forintos eltérés is lehet attól függően, hogy kinél dolgoznak. Ezzel ráadásul mindenki tisztában is van: ahogy a Bitport őszi Manufacture IT konferenciáján is kiderült, a munkaerőpiac szereplői egyre jobban informáltak, így a legnagyobb erőfeszítésre már nem a toborzás, hanem a munkaerő megtartásának tekintetében van szükség.

A Hays Hungary szerint a legkeresettebb szakemberek továbbra is a szoftverfejlesztők (Java, Python, C++, C#, Angular/React), miközben érdekes betöltendő munkakörök jelennek meg a magyar piacon is, növekszik a kereslet a Data Scientist, Machine Learning, Devops vagy akár Computer Vision mérnökök iránt. Közben a pozíciók és a velük járó felelősségi körök is egyre összetettebbek, a technikai tudáson kívül a személyiség és a gondolkodásmód is az interjúk fókuszába került: ilyen lehet az algoritmikus gondolkodás, a matematikai ismeretek vagy a problémamegoldó képesség.

Közösség & HR

Már javában készülődnünk kellene a kvantumszámítógépes támadásokra

Ebben a pillanatban még nem kell attól tartanunk, hogy kvantumszámítógépek bevetésével pillanatok alatt feltörik a titkosított fájljainkat, később azonban ez lesz a helyzet. Ebből következik, hogy többé nem alapozhatunk a feltörhetetlen titkosításra: a hekkereknek ma már elég megszerezniük az érzékeny adatokat, hogy aztán kivárják, amíg megjelennek a dekódolásra alkalmas eszközök.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.