Az Apple nemrég kiadott statisztikái alapján 428 ezer fejlesztői fiókot és 282 millió felhasználói profilt voltak kénytelenek letiltani az előző évben.
Hirdetés
 

Az Apple kedden kiadott közleménye szerint tavaly az App Store-ban közel 1,7 millió alkalmazást utasítottak el, amiért nem feleltek meg az alkalmazásáruház adatvédelmi és biztonsági szabályainak, és összességében több mint 2 milliárd dollár értékben sikerült megakadályozni csaló tranzakciókat a védelmi intézkedéseknek és felülvizsgálati folyamatoknak köszönhetően. A bemutatott statisztika alapján 428 ezer fejlesztői fiókot és 105 ezer terméket függesztettek fel potenciálisan rosszhiszemű tevékenységek miatt, miközben 282 millió felhasználói profilt is kénytelenek voltak deaktiválni hasonló okokból.

Ezek a számok akármilyen magasnak tűnnek, a tájékoztatásból kiderül, hogy sokkal alacsonyabbak az előző évi mennyiségeknél – a megszüntetett fejlesztői fiókok száma például csaknem lefeleződött 2021-hez képest azoknak az új módszereknek és protokolloknak köszönhetően, amelyek a lehetséges visszaélések gyanújával már a létrehozásukat is megakadályozzák. Az Apple azt is megjegyzi, hogy 2022-ben közel 57 ezer megbízhatatlan alkalmazást sikerült leszerelnie azokban az illegitim alkalmazástárházakban, amelyek nem rendelkeznek az App Store-ban működő, beépített adatvédelmi és biztonsági rendszerekkel.

Szerintük csak odabent biztonságos

A közlemény egy nagy csomó statisztikával igyekszik alátámasztani a vállalat álláspontját a harmadik fél által üzemeltetett alkalmazásboltokról, illetve arról az egyre többet támadott álláspontjáról, hogy továbbra sem hajlandó megnyitni ezek előtt az iPhone-okat és iPadeket. Az Apple a törvényhozóknál is régóta lobbizik az úgynevezett sideloading veszélyeivel, ami ebben az esetben a nem ellenőrzött forrásból származó alkalmazások telepítését jelenti az App Store megkerülésével. Ez odahaza egyelőre működik, de az európai uniós digitális piaci versenyszabályok nemsokára változtatásokra kényszerítik majd a céget.

Az Apple tájékoztatása kitér az Apple a fizetési technológiái, például a StoreKit és az Apple Pay biztonságára is: eszerint tavaly már majdnem 3,9 millió ellopott hitelkártyát blokkoltak, amikor azokkal a csalók vásárolni próbáltak, és 714 ezer fiókban tiltották le a megismételt tranzakciókat. 2022-ben egyébként majdnem 1,7 millió alkalmazást utasítottak el, köztük 400 ezret adatvédelmi megfontolásokból, és az App Store működésével összefüggésben 198 millió csalási kísérletet blokkoltak 2022-ben, mielőtt még létrejöhettek volna. A társaság számításai szerint a lefülelt tranzakciók pontos értéke 2,09 milliárd dollár volt.

Biztonság

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.