Az oktatásban és a HR-ben fantáziát látó kezdő vállalkozások útját egyengeti a következő tíz évben a Baconsult.
Hirdetés
 

Az NNG után újabb startupok útját egyengetné Balogh Péter, aki korábbi egyetemi társával, Mázi Máriával tavaly nyáron hozta létre angyalbefektetői vállalkozását, a Baconsultot. Eddig elsősorban a potenciális befektetési célpontokat keresték.

Elsősorban okos pénzzel támogatnak

Mint azt Balogh, aki egyébként Oszkó Péter és egy másik NNG-s alapító, Késmárki László és mások mellett tavaly ősszel a Power Angelsbe is beszállt, elmondta, vállalkozó kedvben és ötletben nincs hiány. Eddig több mint 140 hazai startupper találta meg őket, belőlük választották ki azt a tízet, amelyekkel a következő tíz évben együtt akarnak dolgozni, és amelyeket ún. "okos pénzzel" szeretnének segíteni. Az okos pénz elsősorban szakmai tanácsadást jelent. azaz Baloghék elsősorban saját sikeres cégépítői tapasztalataikat, és csak másodsorban konkrét pénzügyi befektetést kínálnak a kiválasztott startupoknak.

A tervek meglehetősen ambíciózusak: a befektetői csapat lát a kiválasztottakban olyan potenciált, hogy némelyik akár olyan nagyságrendű, nagyjából ezer fős világcéggé is nőhet, mint amilyen például az NNG. A Baconsult tevékenysége azonban nem korlátozódik a tíz cégre. Már eddig is több más induló vállalkozást támogattak. Volt olyan, amelynél a termékfejlesztését segítették, máshol a csapatépítésbe szálltak be, de volt olyan is, amelynél az üzleti modell kialakításához adtak szakmai tanácsot.

"Ma száz induló startupból az első évben körülbelül 70 kipukkan, és legfeljebb tíz éri meg az 5. évet. Saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy milyen nehéz felállni az első nagy pofon után. Többek között ezt a tudást szeretnénk átadni a hazai startupoknak. Magyarországon még él az a szemlélet, miszerint a startupperek elsősorban csak fiatal, egyetemista srácok lehetnek. Azok a cégek, amelyekkel kapcsolatba kerültünk, azonban nem ezt bizonyítják; a magyar piacon is egyre színesebb a startup vállalkozók közössége" – mondta Balogh Péter.

Interaktív olvasás, automatizált HR-mentoring...

A Baconsult be is mutatott a sajtónak néhány, szerintük globális karrier előtt álló vállalkozást. Ezek elsősorban oktatási és HR megoldásokat fejlesztenek. A BOOKR Kids például a meseolvasást szeretné forradalmasítani egy tabletre és mobilra is letölthető, kifejezetten gyerekeknek készített mesekönyvtár applikációval. Az alkalmazás interaktív mesekönyvekkel segíti az olvasástanulásban a kisiskolásokat. Szintén a támogatottak között van a CX-Ray, amely a céges hálózatkutatáshoz és automatizált HR-mentoringhoz fejleszt eszközöket. Hári Péter, a CX-Ray ügyvezetője, szerint komoly piacra számíthat a rendszerük, hiszen a munkavállalók 40 százaléka küzd világszerte a kiégés problémájával. Háriék szoftvere többek között abban segíti a HR-eseket és a vezetőket, hogy optimalizálhassák a szervezetben rejlő erőforrásokat.

Baloghék a HR-es gamifikációt és céges oktató játékokat fejlesztő Games for Business-ben, valamint a HR-toborzást megújító Indivizióban is látnak potenciált. A Games for Business egy olyan hatékony vállalati tanulási rendszeren dolgozik, amelyben a tanulás nem feladat, hanem folyamatos játék, amely a napi rutin részévé válik. Az Indivizio rendszere pedig a HR-esek adminisztrációját minimalizáljak, valamint egy videointerjúkon alapuló kiválasztási rendszerre segíti a döntést.

A tíz támogatott közé került a Logiscool is, amely új, kreatív módszerekkel tanítja a gyerekeket programozásra, és teszi őket digitális írástudókká. A társaság egy egyedi és hiánypótló programozás-oktatási platformot is kifejlesztett.

A Baconsult saját startupot is létrehozott. A DreamJo.bs a kkv-k munkaerő-toborzását hivatott segíteni. A DreamJo.bs alapkoncepciója, hogy azok a cégek leszenk sikeresebbek a toborzásban, amelyek vonzóbb munkáltatói márkát tudnak felépíteni. A startup cég ehhez kínál módszertant és szolgáltatást kkv-knak.

Közösség & HR

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.