Az amerikai technológiai nagyvállalat negyedéves jelentése várakozásokon felüli számokat hozott, ami gyorsan meglátszott a részvényárfolyam mozgásán is.

Több mint 12 százalékot drágultak az Oracle papírjai, miután a cég tegnap délután közzétette a 2022-es pénzügyi évét záró periódusban elért eredményeket. A mostanában ritkán látott tőzsdei rali annak köszönhető, hogy az adatbáziskirály az előzetesen egyébként bizakodó szakértői várakozásokra is rá tudott még tenni pár lapáttal.

Úgy 5, hogy tulajdonképpen 10

Ami a május végén negyedévet illeti, az összbevétel 11,84 milliárd dollár lett, ami 5 százalékkal haladja meg az előző évben ilyenkor elért forgalmat, miközben az elemzői konszenzus 11,66 milliárdot vetített előre. A helyzetet még kedvezőbbre festi, hogy a devizárfolyam-változások kiszűrésével az expanzió a 10 százalékot is elérné.

A felhőszolgáltatásokból és licenctámogatásból származó bevételek 3 százalékkal 7,6 milliárd dollárra nőttek. Míg a felhőalapú és helyi licencbevételek - 2,5 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolítva - 18 százalékkal hoztak többet, mint egy évvel korábban. Egyedül a már jóval 1 milliárd alatt hozó hardvereknél esett éves alapon 3 százalékkal a bevétel, ám ez is pozitív maradt volna, amennyiben az árfolyamhatás nem torzítja el az eredményeket.

 

Oracle pénzügyi eredmények, 2021/Q4
Infogram

 

Üzemi eredmény szintjén gyakorlatilag lemásolta tavalyi önmagát az Oracle, a nettó profit soron viszont jelentős visszaesést látni. 2021 hasonló időszakában még 4 milliárd dollár volt a tiszta nyereség, most viszont ez 3,2 alá bukott. A bő 20 százalékos romlás vélhetőleg azért nem szegte a befektetők kedvét, mivel az egyszeri tételektől megtisztított, egy részvényre jutó profit összegszerűleg megegyezik a tavalyi szinttel. Ráadásul piaci elemzők a ténylegesen elért 1 dollár 54 centnél sokkal gyengébb eredményre, 1,37 dollárra számítottak.

A 2022-es teljes pénzügyi évben az Oracle 42,4 milliárd dollárt forgalmazott, ami 5 százalékkal haladja meg a 2021-ben elért bevételszintet. A 12 hónapos periódust nézve a nagy (és kiemelten fontos) részlegek egyaránt jól teljesítettek. A felhőszolgáltatásokból és licenctámogatásból származó bevételek 5 százalékot erősödve, 30,2 milliárd dollárra nőttek. A felhőalapú licenc- és on-premise bevételek 5,9 milliárd dollárnyit számláztak, ami 9 százalékos éves bővülésnek felel meg.

Minden rendben

Az eredményeket kommentálva Safra Catz kiemelte, hogy a cég "jelentős keresletnövekedést" tapasztalt a felhőinfrastruktúra iránt. A vezérigazgató szerint ez a bevételnövekedési kiugrás azt jelzi, hogy az infrastrukturális üzletág mostanra hiper-növekedési szakaszba lépett.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.