Reptéri szkennerekben használt technika segíthet még gyorsabbá tenni számítógépeinket.

Német, holland és orosz kutatók együttműködésével jött létre az az eljárás, amivel – majd, egyszer - nagyságrendekkel növelhető lesz a számítógépes memóriák teljesítménye. A memóriacellák átváltásának tempója fokozható vele. Ezt a feladatot a jelenlegi memóriatechnológia mágneses mezővel oldja meg, de a kutatók állítása szerint terahertzes sugárzással ez akár ezerszeresére gyorsítható.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy 0,3-3 THz-es frekvenciájú elektromágneses hullámokból álló sugárzást használnak. A mikrohullámok és az infravörös fény közötti tartományban található hullámok egybilliomod másodpercenként képesek átkapcsolni a memóriacellákat a kutatók szerint.

Hosszú távú megoldást keresünk a mágnesesen tárolt adatdarabkák közvetlen, nagysebességű manipulációjára egy elektromos mező révén, mely kutatásunk szerint terahertzes frekvencián érhető el” – nyilatkozta Dr. Rostislav Mikhaylovskiy, a holland Radboud Egyetem projektvezetője. Rupert Huber, a kutatást a Regensburgi Egyetemen vezető professzor szerint a felfedezés „a fotonika mérföldköve lesz”.

A kísérlet gyakorlati része a Radboud falai között zajlik, alacsonyenergiájú terahertzes fotonokkal. Eddig a fényalapú manipuláció látható, egy elektronvoltnyi energiával bíró fotonokra alapult, közölte Mikhaylovskiy, ami több mint százszorosa a mágneses eljárás egy-tíz milielektronvoltos energiaigényének.

Az új elektromos dipól-közvetítésű nemlineáris terahertz-spin csatolás mechanizmusa sokkal erősebb, mint a lineáris Zeeman hatás a terahertzes mágneses mezőben, olvasható a Nature magazinban. Az antiferromágnes túlium ortoferrit (TmFeO3) prototípusával demonstrálták a kutatók, hogyan is történik mindez a laboratórium falai között.

A memóriák terén való széleskörű, kereskedelmi forgalomban történő alkalmazás azonban egyelőre még várat magára. A kutatók alapszintű kísérlete további kutatásokat igényel, hogy tömeggyártásban is megjelenhessen az eljárás.

Belátni a színfalak mögé

És hogy milyen gyakorlati haszna lehet ennek? A terahertzes sugárzással való kísérletezés vezetett oda például, hogy megjelentek az első, erre a technikára alapuló reptéri szkennerek, kiszűrendő a tiltottnak minősített tárgyak felvitelét a repülőgépekre.

Folynak kutatások a Harvard Egyetemen is, ahol a T-sugarak szobahőmérsékletre gyakorolt hatását vizsgálják. Az MIT-n pedig egy olyan terahertzes kamerát fejlesztenek, amivel olvashatóvá válnak a zárt könyvek, gyakorlatilag be lehet látni vele a lapok közé.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.