Lehullt a lepel a dél-koreai gyártó legújabb okostelefonjáról. Azaz okostelefonjairól, mert rögtön kettő is debütált a nemzetközi bemutatón.

Kezdjük mindjárt a lényeggel: az iPhone-nál rebesgetett 1000 dolláros árszinthez közel érkezik a csúcsmodell nagyobbik változata (és a kisebbik sem marad el jelentősen tőle). Amint azt Lőrincz Zsuzsa a Vodafone képviseletében elmondta, a szolgáltatónál 275 és 300 ezer forintért lehet majd megvásárolni a készülékeket. Hazánkban április 28-tól kerülnek kiskereskedelmi forgalomba – az Egyesült Államokban egy héttel korábban, április 21-én -, de az okostelefonok már előrendelhetők. Ennek igénybevételével mindenki másnál korábban, már április 20-án hozzá lehet jutni az új Galaxy modellekhez.

#Dowhatyoucant

Az európai piacon három színben (fekete, levendula, szürke) megjelenő két modell 5,8 és 6,2 inch képátlóval és 2960x1440 pixeles felbontással rendelkezik, melyeket Gorilla Glass 5 véd a karcolódástól és töréstől. Az oldalt lekerekített élű, és függőleges irányban a panelen szinte a végletekig megnyújtott, 18,5:9 képarányú kijelző – infinity display, ahogy a Samsung hivatkozik rá – érdekessége, hogy noha maga a készülék egy centiméterrel rövidebb, mint az Apple terméke (habár majdnem 1 milliméterrel vastagabb), mégis, egyharmad inch-csel nagyobb kijelzőméretet kínál riválisához képest.

Ezt számos trükknek köszönheti a dél-koreaiak okostelefonja. Például a Home gomb fizikai valójában eltűnt a frontpanelről; bekerült az érintésérzékeny display alá, és a tegnapi eseményen elhangzottak szerint nyomáserősség-érzékennyé vált. Ezzel párhuzamosan az ujjlenyomat-olvasó a hátlapra lett áttéve. Emellett eltűntek az oldalsó keretek is, most már csupán alul-felül találunk olyan részt a frontpanelből, amit nem fed a kijelző.

Megmaradt viszont még a frontoldali – 8 megapixeles, szelfiminőséget maximalizáló autofókuszos - kamera, mely szintén használható biometrikus felhasználó-azonosításra. Az elé kerülő arcon íriszszkennelést képes végezni, de megbirkózik az arcfelismeréssel is. Azért, ha nagyon ragaszkodunk hozzá, továbbra is védhető mintafeloldáson vagy PIN-kódon alapuló módszerekkel a képernyőzár.

Processzorológia és az akksik

Az öreg kontinensre szánt modellek valóban nem Snapdragon lapkákkal lesznek szerelve, hanem a Samsung saját fejlesztésű, 10 nanométeres gyártási eljárással készülő 8 (2x4) magos Exynos chipjei dolgoznak majd benne. Ez – a vállalat ígérete szerint – az elődökhöz képest átlagosan legalább 10 százalékkal nagyobb számítási és 21 százalékkal magasabb grafikus teljesítményt jelent, alacsonyabb fogyasztás mellett.

Az IP68 szintű vízállóságot nyújtó, és AKG fülhallgatóval együtt érkező Samsung Galaxy S8 két változata eltérő akkumulátorkapacitással jelenik meg. A kisebbik modellben 3000 mAh-s telep, az S8+ változatban pedig 3500 mAh-s akku biztosítja a legalább egy napnyi üzemidőhöz szükséges töltésmennyiséget. Apropó, töltés: a Samsung vezetékmentes megoldást is kínál a készülékhez; azt a töltőpadra kell csupán helyezni, vezeték csatlakozására nincsen feltétlenül szükség.

És ha már szóba került az akkumulátor. A tegnapi bemutató során többször felmerült utalás szintjén a tavalyi nagy akkumulátorbotrány, mely megtépázta a vállalat hírnevét és megrengette a felhasználói bizalmat. Talán ennek is köszönhető, hogy külön kiemelték a bejelentés során az energiatároló telepek ellenőrzésének minden korábbi szintnél magasabbra emelését. Az elhangzottak szerint 8 pontos biztonsági vizsgálaton esnek át a telepek, mielőtt a boltok polcaira kerülnek, hogy többé ne fordulhasson elő gyártási hibás szériák leszállítása.

A hardver csak egy dolog

A csúcsra járatott teljesítmény és hardveres tudás mellett a Samsung gondot fordított arra is, hogy valóban újszerű élményt próbáljon meg nyújtani a felhasználóknak. Ez nem csak olyan, már ismert funkciók további csiszolását jelenti, mint a fényképezés során alkalmazott multi frame processor – azaz a gyors egymás után készített képek közül a legjobban sikerült példány kiválasztása – hanem korábban nem alkalmazott technikák is megjelennek az új generációban.

Legfontosabb újításnak a Samsung saját mesterséges intelligenciája számít. A Bixby nem csupán hangvezérlést tesz lehetővé, hanem azokat kontextusba helyezve elemzi. Az egyik demonstrált példa szerint, ha nem egyértelmű utasítást kap a telefon, akkor a felhasználóhoz fordul annak eldöntéséért. Például, ha csak keresztnévvel hivatkoztunk valakire a névtárban, ebben az esetben felkínálja az összes, említett nevű ismerősünk kiválasztásának lehetőségét.

A Bixby emellett tanulni is képes, a felhasználói szokások megjegyzésével egyre személyre szabottabb válaszokat ad. Ennek során, ha szükséges, figyelembe veszi a napszakot és az időjárást, vagy a helyet, ahol tartózkodunk. A Samsung Galaxy S8 kamerájával tárgyakra rámutatva azokat fel tudja ismerni, és, ha a vállalattal partneri kapcsolatban álló kereskedőcégek kínálatában megtalálható a termék, rögtön fel is tudja ajánlani megvásárlásra.

Nyelvek fordításával is megbirkózik, értelemszerűen először az angol és a koreai között tudja nyújtani ezt a szolgáltatását. A magyar nyelv hivatalos, teljes körű támogatásának időpontja nem ismert.

Most már tényleg minden egyben van

A Samsung integrálta a bankkártyát a készülékbe; már most is közel 900 bankkal állnak kapcsolatban szerte a világban, hogy megkönnyítsék a vásárlás folyamatát. Fejlettebbé vált a Samsung Health is, amely „ask an expert” – egyelőre csak az USA-ban elérhető – funkciója révén közvetlen orvosi tanács kérhető.

Igyekszik átvágni az otthoni IoT-eszközök gordiuszi csomóját is a Samsung. A lakásokba, házakba telepített intelligens készülékek egyik nagy rákfenéje az egyenként szükséges vezérlés. Noha vannak már olyan otthoni hubok, amik képesek ezt központosítani, annyire egyik sem lehet kényelmes, mint amilyenre ezt most a vállalat átszabta (Samsung Connect). Okos otthonainkat akár kilométeres távolságból is ellenőrizhetjük, például vásárlás közben, ha nem jut eszünkbe, hogy szükség van-e tejre, az lekérdezhető a hűtőgéptől.

A készülék támogatja a virtuális valóságot és talán legalább ennyire fontos képessége, hogy a Samsung Dex révén kvázi asztali számítógéppé alakítható. Dokkolóba helyezve egeret és billentyűzetet használva lehet az Androidot például dokumentumok szerkesztésére használni, akár monitorhoz csatlakoztatott nagyképernyős üzemmódban is. A Samsung Dex hazai ára 35 ezer forint lesz, tudtuk meg a Vodafone-tól.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.