A három éve működő szerződéses félvezetőgyártó maradék tulajdonrészéből is kivásárolta az AMD-t, így a piac harmadik legnagyobb független szereplőjévé válik.
A Globalfoundries az AMD chipgyártási tevékenységének 2008-as leválasztását követően jött létre, és jelenlegi formájában már több mint három éve működik. Az AMD kezdetben a vállalat 44,4 százalékos tulajdonosa volt, 55,6 százalékát pedig az Abu-Dzabi székhelyű Advanced Technology Investment Company (ATIC) jegyezte. Az egykori anyavállalat részesedése különféle tranzakciók és a Chartered Semiconductor 2010-es felvásárlásának nyomán folyamatosan csökkent a Globalfoundriesban, és márciusra már csak 8,8 százalékon állt, de a gyártó az AMD bizonyos termékeinek gyártásában végig kizárólagosságot élvezett.

Mindenki elégedett  Vasárnap kiderült, hogy a felek most szakadnak el véglegesen egymástól, miután az ATIC kivásárolta a maradék kisebbségi üzletrészt is, bár a fennálló szerződések hatályon kívül helyezése összességében az AMD-nek kerül majd pénzébe, ide értve a feldolgozott waferek árazásának ismételt újratárgyalását is. A megegyezés a Globalfoundries közleménye szerint annak a hosszú távú tervnek a beteljesedése, amelynek célja a gyártó függetlenné tétele volt, de az AMD hosszú ideje tartó átalakulásának is fontos állomása.Bár a korábbi üzlettársak továbbra is stratégiai partnerként kezelik egymást, az AMD-t nem csak tulajdonrészének folyamatos értékcsökkenése feszélyezhette, de a különféle gyártási nehézségek is közvetett költségekkel terhelték a vállalatot. Bár a Globalfoundries egyetlen negyedév alatt 80 százalékkal növelte a 32 nanométeres technológiával készülő lapkák termelését, kétségtelen, hogy az AMD számára sokkal nagyobb rugalmasságot jelent, hogy kibővültek lehetőségei a gyártás kiszervezését illetően. Például az ugyancsak problémás 28 nanométeres integrált APU-k tekintetében, amelyek egy részét az AMD szóvivője szerint a Taiwan Semiconductor Manufacturing szállítja majd.

Nagyra törnek  Az immár független Globalfoundries ugyancsak ügyfélkörének bővülésére számít. A gyártó még januárban jelentette be, hogy 3 milliárd dolláros tőkebefektetéssel bővíti szingapúri, németországi (képünkön) és egyesült államokbeli üzemeit. Ugyancsak januárban indult be a termelés a vállalat új New York-i egységében, ahol egy friss megállapodás értelmében az IBM számára gyártanak majd felsőkategóriás chipeket. A cég aktuális közleménye kiemeli az ARM-mal való partnerség eredményeit, amelynek nyomán tavaly az első, 2,5 gigahertzes órajelű Cortex-A9 mobilprocesszorok is megszülettek.

Szervergyártót vásárol az AMD
Van az a pénz: az év legnagyobb IT felvásárlásai

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.