A 3D-s nyomtatás lehetőségeinek már ma is csak a képzelet szab határt. A költségek azonban még nagyon magasak.

Sokan megjósolták, hogy a 3D nyomtatás forradalmi változásokat generál majd számos területen. A különböző koncept tárgyak után ma már olyan kísérletek sora követi egymást, amely a gépgyártást vagy a gyógyászatot is megváltoztatják. Közel egy időben két hír is napvilágot látott: az APWorks egy elektromos hatású motor alkatrészeit készítette el 3D-s nyomtatással, egy dél-amerikai csapat pedig állatoknak készített protézist ugyanezzel a módszerrel.

Olcsónak nem mondható

Az Airbus németországi leányvállalata, az APWorks kifejezetten a 3D-s nyomtatásra specializálódott csapat: az kutatja, hogyan lehet fémeket bevonni a 3D-s nyomtatásba úgy, hogy az így készülő alkatrészeket fel lehessen használni a repülőgép-gyártásban. Ugyanakkor kutatásaik nem korlátozódnak a repülőgép-iparra: robotika, az orvosi technológiák és gépgyártás egyaránt kutatási területük. Eddigi legnagyobb eredményük egy Scalmalloy nevű anyag, amellyel az alumíniumhoz hasonlóan könnyű, de a titán szilárdságát hozó térbeli nyomatokat lehet készíteni.

A cég ennek az anyagnak a felhasználásával készített egy mindössze 35 kg tömegű, elektromos hajtású motort, a Light Ridert. A motor 80 km/h-s maximális sebességre képes, egy cserélhető akkumulátorával teljes töltéssel átlagosan 60 km-t tud megtenni, és kellően jól gyorsul is: mindössze 3 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 45 km/h -ra.

A motor már előrendelhető 2000 euró befizetésével. Ugyanakkor az egyedi jármű olcsónak semmiképpen sem mondható: bruttó 50 ezer euró lesz a végső ár, jelen állapot szerint (315 forintos árfolyammal számolva közel 16 millió forintba kerül. Ennyi pénzért már egy igencsak jól felszerelt felső kategóriás autót is lehet venni. Igaz, azt nem nyomtatóval gyártják egyedileg.

Protézisek minden szinten

Ahogy az az APWorks-nél is látható, a 3D-s nyomtatás egyik kulcsa az anyagkutatás: találni a nyomtató számára kezelhető, gyorsan szilárduló, és a későbbi igénybevételnek megfelelő tulajdonságokat biztosító anyagokat. A gyógyászatban a különböző protéziseket jellemzően orvosi fémből vagy speciális, nagy szilárdságú műanyagokból készítik, melyekre a szervezet nem reagál ellenségesen.

Érdekes kísérlet ebből a szempontból, amit egy brazíliai csapat végez: sérül állatoknak készítenek speciális anyagokból protéziseket. Legutóbb egy bozóttűzben súlyosan megsérült teknősnek készítettek páncélt. Az állatorvosokból és 3D-s tervezőkből álló csapat egy speciális műanyagból építette meg a páncélprotézist. A legnagyobb kihívás a páncél pontos modellezése volt. Ép teknősök páncéljáról és a sérült állatról készített fotósorozatok segítségével készült el a modell, amiből végül egy asztali 3D-s nyomtatóval készítették el a végső változatot.

A sérült teknős megkapja az új páncélt

A csapat az elmúlt évben már több madárnak, többek között egy tukánnak készített protézis csőrt, amit speciális orvosi csavarokkal úgy sikerült rögzíteni, hogy a madár teljes értékűen tudta használni.

Ezeknek a műtéteknek a tapasztalatai sokat segíthetnek majd a 3D-s nyomtatás alkalmazásának az emberi gyógyászatban.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.