Volt pénzügyminisztert, az NNG társalapítóit és a hazai startup világ két befektetőjét is magában foglalja a PowerAngels kockázati tőkés csoport.

A befektetői világ trendjeinek megfelelően Magyarországon is elkezdődhet a kockázatitőke-csoportok hálózatba szerveződése, szorosabb együttműködése. Ennek első példája a PowerAngels megalakulása, amelyet Oszkó Péter, Balogh Péter, Késmárki László, Domonkos András és Polgár András hozott létre.

Vegyes hátterű, de egy irányba tartó csapat

A PowerAngels csapatának tagjai a befektetői és startup világ más-más szegletéből érkeztek: Késmárki László és Balogh Péter az egyik legsikeresebb hazai informatikai vállalkozás, a navigációs szoftvereket fejlesztő NNG társalapítói. Oszkó Péter korábbi pénzügyminisztersége után az OTP-hez tartozó Jeremie-alapú PortFolion kockázati tőkealap csoportot vezette, majd OXO néven saját befektető céget hozott létre. (Porfolionos korában készült interjúnk itt olvasható.)

Polgár András a felesége által indított, számos sikeres exitet maga mögött tudó ValDeal Innovációs Zrt.-t irányítja, míg Domonkos András a magyar pénz- és tőkepiac egyik meghatározó szereplőjeként számon tartott Lombard Csoport alapítója.

A 250 millió forintos tőkével induló társaság Közép-Kelet-Európa korai fázisban lévő induló vállalkozásaira specializálódik. Az alapítók kizárólag a magánvagyonukból stafírozták ki a céget, amit a befektetési lehetőségek arányában tovább akarnak bővíteni, várják a lehetőségek iránt érdeklődő újabb befektetőket. Úgy számolnak, hogy egy nem túl nagy időtávon belül akár 30-40 cég is csatlakozhat, ami a tőkét akár a milliárdos nagyságrend fölé is emelheti.

Terveik szerint elsősorban hazai és technológiai profilú vállalkozásokat támogatnának, de csak olyanokat, amelyek globális üzleti ambíciókat táplálnak. Ezen a téren ma már nemcsak szoftverfejlesztéssel lehet labdába rúgni, hanem egyedi hardverfejlesztésekkel is lehetnek versenyképesek a kisebb vállalkozások – hangsúlyozza Oszkó Péter a PowerAngels csütörtöki sajtótájékoztatóján.  

Egy-egy startup 50 millió forintos támogatásra számíthat

A jó ötlet önmagában kevés, a támogatásra ítélt vállalkozásnak legalább 5-6 fősnek kell lennie, és az első piaci bevételek előtt kell állnia, profiltól függően prototípussal is kell rendelkeznie. Egy-egy startupot maximum 50 millió forinttal támogatnának. A PowerAngels alapítói szerint elérkezett az idő, hogy az „első generációs” Jeremie alapokat az ilyen, saját tőkéből és egymásra építkező csoportok váltsák fel.

Az EU-s forrású befektetési pénzek segítettek beindítani a hazai ökoszisztémát, de tartósan nem optimálisak egy érett, felelős, a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódni képes piac működtetésére – emelte ki Balogh Péter. Fontosnak tartja, hogy mielőbb megjelenjen a ténylegesen piaci alapon gondolkodó,  színtiszta üzleti logikát követő, „következő generációs” befektetői kör, amelynek a működését nem korlátozzák a rigorózus statisztikai elvárások, rugalmatlan szabályozási környezet.

Késmárki László szerint a jelenlegi helyzet komoly kihívásokat és kockázatokat rejt, de már nagy számban keresték meg őket ígéretesnek tűnő kezdő vállalkozások.

A PowerAngels igyekszik megteremteni az olyan kooperatív befektetési struktúrákat, amelyek nálunk fejlettebb ökoszisztémák természetszerű részét képezik, itthon viszont még a nyomait is alig lehet felfedezni – emelte ki Oszkó Péter.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.