Volt pénzügyminisztert, az NNG társalapítóit és a hazai startup világ két befektetőjét is magában foglalja a PowerAngels kockázati tőkés csoport.
Hirdetés
 

A befektetői világ trendjeinek megfelelően Magyarországon is elkezdődhet a kockázatitőke-csoportok hálózatba szerveződése, szorosabb együttműködése. Ennek első példája a PowerAngels megalakulása, amelyet Oszkó Péter, Balogh Péter, Késmárki László, Domonkos András és Polgár András hozott létre.

Vegyes hátterű, de egy irányba tartó csapat

A PowerAngels csapatának tagjai a befektetői és startup világ más-más szegletéből érkeztek: Késmárki László és Balogh Péter az egyik legsikeresebb hazai informatikai vállalkozás, a navigációs szoftvereket fejlesztő NNG társalapítói. Oszkó Péter korábbi pénzügyminisztersége után az OTP-hez tartozó Jeremie-alapú PortFolion kockázati tőkealap csoportot vezette, majd OXO néven saját befektető céget hozott létre. (Porfolionos korában készült interjúnk itt olvasható.)

Polgár András a felesége által indított, számos sikeres exitet maga mögött tudó ValDeal Innovációs Zrt.-t irányítja, míg Domonkos András a magyar pénz- és tőkepiac egyik meghatározó szereplőjeként számon tartott Lombard Csoport alapítója.

A 250 millió forintos tőkével induló társaság Közép-Kelet-Európa korai fázisban lévő induló vállalkozásaira specializálódik. Az alapítók kizárólag a magánvagyonukból stafírozták ki a céget, amit a befektetési lehetőségek arányában tovább akarnak bővíteni, várják a lehetőségek iránt érdeklődő újabb befektetőket. Úgy számolnak, hogy egy nem túl nagy időtávon belül akár 30-40 cég is csatlakozhat, ami a tőkét akár a milliárdos nagyságrend fölé is emelheti.

Terveik szerint elsősorban hazai és technológiai profilú vállalkozásokat támogatnának, de csak olyanokat, amelyek globális üzleti ambíciókat táplálnak. Ezen a téren ma már nemcsak szoftverfejlesztéssel lehet labdába rúgni, hanem egyedi hardverfejlesztésekkel is lehetnek versenyképesek a kisebb vállalkozások – hangsúlyozza Oszkó Péter a PowerAngels csütörtöki sajtótájékoztatóján.  

Egy-egy startup 50 millió forintos támogatásra számíthat

A jó ötlet önmagában kevés, a támogatásra ítélt vállalkozásnak legalább 5-6 fősnek kell lennie, és az első piaci bevételek előtt kell állnia, profiltól függően prototípussal is kell rendelkeznie. Egy-egy startupot maximum 50 millió forinttal támogatnának. A PowerAngels alapítói szerint elérkezett az idő, hogy az „első generációs” Jeremie alapokat az ilyen, saját tőkéből és egymásra építkező csoportok váltsák fel.

Az EU-s forrású befektetési pénzek segítettek beindítani a hazai ökoszisztémát, de tartósan nem optimálisak egy érett, felelős, a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódni képes piac működtetésére – emelte ki Balogh Péter. Fontosnak tartja, hogy mielőbb megjelenjen a ténylegesen piaci alapon gondolkodó,  színtiszta üzleti logikát követő, „következő generációs” befektetői kör, amelynek a működését nem korlátozzák a rigorózus statisztikai elvárások, rugalmatlan szabályozási környezet.

Késmárki László szerint a jelenlegi helyzet komoly kihívásokat és kockázatokat rejt, de már nagy számban keresték meg őket ígéretesnek tűnő kezdő vállalkozások.

A PowerAngels igyekszik megteremteni az olyan kooperatív befektetési struktúrákat, amelyek nálunk fejlettebb ökoszisztémák természetszerű részét képezik, itthon viszont még a nyomait is alig lehet felfedezni – emelte ki Oszkó Péter.

Piaci hírek

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.