Volt pénzügyminisztert, az NNG társalapítóit és a hazai startup világ két befektetőjét is magában foglalja a PowerAngels kockázati tőkés csoport.
Hirdetés
 

A befektetői világ trendjeinek megfelelően Magyarországon is elkezdődhet a kockázatitőke-csoportok hálózatba szerveződése, szorosabb együttműködése. Ennek első példája a PowerAngels megalakulása, amelyet Oszkó Péter, Balogh Péter, Késmárki László, Domonkos András és Polgár András hozott létre.

Vegyes hátterű, de egy irányba tartó csapat

A PowerAngels csapatának tagjai a befektetői és startup világ más-más szegletéből érkeztek: Késmárki László és Balogh Péter az egyik legsikeresebb hazai informatikai vállalkozás, a navigációs szoftvereket fejlesztő NNG társalapítói. Oszkó Péter korábbi pénzügyminisztersége után az OTP-hez tartozó Jeremie-alapú PortFolion kockázati tőkealap csoportot vezette, majd OXO néven saját befektető céget hozott létre. (Porfolionos korában készült interjúnk itt olvasható.)

Polgár András a felesége által indított, számos sikeres exitet maga mögött tudó ValDeal Innovációs Zrt.-t irányítja, míg Domonkos András a magyar pénz- és tőkepiac egyik meghatározó szereplőjeként számon tartott Lombard Csoport alapítója.

A 250 millió forintos tőkével induló társaság Közép-Kelet-Európa korai fázisban lévő induló vállalkozásaira specializálódik. Az alapítók kizárólag a magánvagyonukból stafírozták ki a céget, amit a befektetési lehetőségek arányában tovább akarnak bővíteni, várják a lehetőségek iránt érdeklődő újabb befektetőket. Úgy számolnak, hogy egy nem túl nagy időtávon belül akár 30-40 cég is csatlakozhat, ami a tőkét akár a milliárdos nagyságrend fölé is emelheti.

Terveik szerint elsősorban hazai és technológiai profilú vállalkozásokat támogatnának, de csak olyanokat, amelyek globális üzleti ambíciókat táplálnak. Ezen a téren ma már nemcsak szoftverfejlesztéssel lehet labdába rúgni, hanem egyedi hardverfejlesztésekkel is lehetnek versenyképesek a kisebb vállalkozások – hangsúlyozza Oszkó Péter a PowerAngels csütörtöki sajtótájékoztatóján.  

Egy-egy startup 50 millió forintos támogatásra számíthat

A jó ötlet önmagában kevés, a támogatásra ítélt vállalkozásnak legalább 5-6 fősnek kell lennie, és az első piaci bevételek előtt kell állnia, profiltól függően prototípussal is kell rendelkeznie. Egy-egy startupot maximum 50 millió forinttal támogatnának. A PowerAngels alapítói szerint elérkezett az idő, hogy az „első generációs” Jeremie alapokat az ilyen, saját tőkéből és egymásra építkező csoportok váltsák fel.

Az EU-s forrású befektetési pénzek segítettek beindítani a hazai ökoszisztémát, de tartósan nem optimálisak egy érett, felelős, a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódni képes piac működtetésére – emelte ki Balogh Péter. Fontosnak tartja, hogy mielőbb megjelenjen a ténylegesen piaci alapon gondolkodó,  színtiszta üzleti logikát követő, „következő generációs” befektetői kör, amelynek a működését nem korlátozzák a rigorózus statisztikai elvárások, rugalmatlan szabályozási környezet.

Késmárki László szerint a jelenlegi helyzet komoly kihívásokat és kockázatokat rejt, de már nagy számban keresték meg őket ígéretesnek tűnő kezdő vállalkozások.

A PowerAngels igyekszik megteremteni az olyan kooperatív befektetési struktúrákat, amelyek nálunk fejlettebb ökoszisztémák természetszerű részét képezik, itthon viszont még a nyomait is alig lehet felfedezni – emelte ki Oszkó Péter.

Piaci hírek

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.