Nagyságrendileg a teljes IKT-kiadások közel negyede megy el IT- és üzleti szolgáltatásokra. A szegmens gyorsabban nőtt, mint a globális GDP.

Több mint félezer milliárd dollárt költött a világ a tavalyi második félévben IT- és üzleti szolgáltatásokra – írja az IDC friss jelentése. A második félév összesített kiadása 513 milliárd dollár, ami éves összevetésben 4,5 százalékos növekedést jelent. A teljes év költései meghaladják az ezermilliárdot. A kutatócég egész évre 4,3 százalékos bővülést mért, ami meghaladja a globális GDP 3,6 százalékos növekedési tempóját.

Nő az igény az egyedi alkalmazásfejlesztésre

A vállalatok költései inkább a projektorientált szolgáltatások (tanácsadás, integráció, alkalmazásfejlesztés stb.) irányába tolódtak el. Ez a szegmens éves összevetésben 6,4 százalékkal nőtt a tavalyi második félévben, és összességében 194 milliárd dollárt termelt. Az egész év 5,8 százalékos bővülést és 380 milliárdos forgalmat hozott.

A legnagyobb növekedést egyébként az üzleti tanácsadás piacán mérték, 9,1 százalékot (63 milliárd dollár), egész évre pedig 8,3 százalékot (123 milliárd dollár). A második leggyorsabb növekedést produkáló terület az egyedi alkalmazásfejlesztés volt, amelynek piaca a második félévben 8,3 százalékkal (24 milliárd), míg a teljes évet nézve 7,5 százalékkal bővült (46 milliárd dollár). Az egyedi alkalmazásfejlesztés felértékelődését mutatja, hogy ezen a piacon 2017-ben csak 5,1 százalékos növekedést mért az IDC.

A szegmens gyorsulása főleg az USA piacának köszönhető, ahol a hagyományos vállalatok és kormányzati szervek is nagy erőforrásokat fordítanak a digitális átalakításra. Ez nem csak a stratégiai tanácsadás iránti igényeket növeli, hanem az új alkalmazások fejlesztését, illetve a legacy rendszerek megújítását is erőteljesen ösztönzi.

A menedzselt szolgáltatások piaca a második félévben 3,8 százalékkal bővült (240 milliárd), az egész évet nézve pedig a globális GDP-növekedéssel azonos mértékben, 3,6 százalékkal (473 milliárd). Itt leginkább az alkalmazásokhoz kapcsolódó menedzselt szolgáltatásokra – a hostolt és on-premise alkalmazásmenedzsmentre – volt nagy kereslet. Ezen a területen a második félévben 5,8 százalékkal (41 milliárd dollár), egész évben pedig 5,6 százalékkal (80 milliárd dollár) nőttek a vállalatok kiadásai. A bővülés itt továbbra is gyors lesz – véli a kutatócég –, mivel a menedzselt szolgáltatások igénybevételével egy sor új képességhez (felhő, analitika, gépi tanulás stb.) jutnak a cégek.

Az IT-outsourcing piac a fejlett régiókban már nem tudott nőni.

A globális piac fele az USA

A teljes szolgáltatói piacon feltűnő az USA túlsúlya. És ha nem is ez a régió nőtt a leggyorsabban (második félévben 4,8 százalékkal, egész évben 4,6 százalékkal), összességében a teljes globális piac közel felét (45 százalék) adta a második félévben.

 
IDC: IT Services and Business Services Revenue 2H18
Infogram


A második legerősebb régió Nyugat-Európa, amely a globális piac valamivel több mint negyedét (266 milliárd) adta. Bővülése azonban tavaly lassú volt, mindössze 3 százalék. Az IDC kiemeli ugyanakkor, hogy ez a növekedés is meghaladja a régió GDP-jének reálnövekedését. Nyugat-Európában szintén az alkalmazásokhoz köthető tevékenységek (egyedi alkalmazásfejlesztés, alkalmazáskiszervezés) iránti keresletben érzékelhető pozitív változás.

Közép-Kelet-Európának kicsi a súlya a globális piacon, ám sokkal gyorsabban bővült, mint Nyugat-Európa vagy az USA. Az egyes országokra 6 és 15 százalék közötti bővülést mért az IDC, amit a térség dinamikus gazdasági növekedésére vezetett vissza.

Cloud & big data

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.