Igaz, hogy kevesebb befektetést szereztek, mint 2018-ban, de az európai piac például tavaly is erősödött. A legmenőbb a fintech, az egészségügyi technológiák, elsősorban pedig a meserséges intelligencia.

Tavaly a technológiai szegmensben mozgó startup cégekbe összesen 293 milliárd dollárnak megfelelő befektetői tőke áramlott világszerte. Ez egyrészt 22 százalékkal kevesebb a 2018-as 375 milliárd dollárnál, másrészt az üzletek száma is 27 százalékkal maradt el az előző évitől. A HexGn adatai alapján ehhez most is az amerikai befektetők járultak hozzá a legnagyobb arányban. Ezúttal több mint 130 milliárd dollár erejéig, amit csaknem 9 ezer megállapodás nyomán pumpáltak bele a fejlődő techcégekbe, az észak-Amerikai befektetések értéke pedig 154 milliárd dollár volt – szemben a 2018-as 165 milliárddal és az akkori, majdnem harmadával több üzlettel.

A csökkenés ennél is sokkal látványosabb volt Ázsiában, ahol a két évvel korábbihoz képest a technológiai startupok alig több mint fele annyi pénzhez jutottak, köszönhetően elsősorban a még ennél is nagyobb arányú kínai visszaesésnek. Így lehetséges az is, hogy az USA egyedül több befektetői tőkét vonzott erre a területre, mint az utána következő tíz ország együttesen, és körülbelül 100 milliárdot vert a második helyezett Kínára is. Szemléletes adat, hogy a Szilícium-völgyet is magában foglaló San Francisco Bay Area önmagában is a globális befektetések 18 százalékát jegyzi.

A HexGn statisztikája szerint az európai piac a brexit, az autóipar nehéz helyzete vagy a bankszektor problémái ellenére is stabilan teljesített: itt az előző évihez képest 8 százalékkal több befektetést szereztek a technológiai startupok, és a 43 milliárd dolláros eredmény úgy növekedett 47 milliárdra, hogy eközben az aktuális megállapodások száma ötödével csökkent. Szűkebb környezetünkből egyébként Románia és Horvátország is a leggyorsabban bővülő, egyetlen év alatt legalább húszszoros növekedést produkáló régiók között szerepel, miközben a városok toplistáján egyedül az Európai Unióból fél lábbal már kint lévő London szerepel amerikai, kínai és indiai csomópontok, illetve Szingapúr mellett.

Állandó sláger a mesterséges intelligencia

Bár az összeállítás alapján a legjobban menő technológiai terület a startup-befektetések számosságát tekintve az egészségügyi és orvosi technológia volt, a befektetések összegében pedig a fintech vállalkozások voltak a legsikeresebbek 2019-ben. Érdemes ezen kívül megemlékezni a mesterséges intelligenciát fejlesztő startupokról is (itt az egyes területek nyilván átfedésben vannak egymással), amelyek tavaly is rekordokat döntögettek, tekintet nélkül az olyan körülményekre, mint amilyen mondjuk a befektetők egyre feltűnőbb óvatossága. Ezek a cégek csak az Egyesült Államokban közel 18,5 milliárd dollárnyi befektetői tőkét vontak be, és a National Venture Capital Association adatai szerint 1.356 ilyen vállalkozásnak sikerült befektetőt találnia az elmúlt 12 hónap során.

Nem meglepő, hogy ezen belül a legizgalmasabb területnek a gépi tanuló (ML) alkalmazások fejlesztése bizonyult, amit a gépi tanuló platformok követtek; ezután következett a természetes nyelvek feldolgozásától a gépi látásig egy maréknyi más terület. Ahogy a Forbes magazin egyik január eleji elemzése is kiemeli, a mesterséges intelligencia nem csak népszerű a befektetők körében, de ezek a befektetések más szegmensekhez képest meglepően globálisak, vagyis szinte a világ minden táján akadnak olyan MI-fejlesztő startupok, amelyeknek sikerült felkelteniük az érdeklődést. Egyesek már itt is lufiról beszélnek, figyelembe véve az ide-oda röpködő hatalmas összegeket és az érintett vállalkozások túlárazását.

Az biztos, hogy a mesterséges intelligenciának érdemes lesz beváltania a hozzá fűzött reményeket, ha nem akarunk belecsúszni egy újabb, a 80-as évek végét idéző "MI-télbe" (AI winter), de a Forbes szerint különféle okokból szinte szükségszerű, hogy a piac ebben a pillanatban így működik. A legfontosabb és legnagyobb szabású felhasználási esetek, mint az autonóm járművek vagy az MI-alapú egészségügyi diagnosztika, még csak most fogják ténylegesen felszabadítani a technológiában rejlő gazdasági potenciált. A Crucnhbase adatbázisa alapján a növekedés egyelőre folyamatos: bár a befektetési körök száma tavaly ennek alapján is csökkent 2018-hoz képest, az információs platform 2019-re már majdnem 25 milliárd dollárra becsüli a globális befektetéseket a mesterséges intelligenciában utazó startupok területén. Ez elvileg azt jelenti, hogy pénzből egyre több lesz erre a célra, de a befektetők is egyre válogatósabbak a célpontok kiválasztásakor.

Piaci hírek

S&P 5 lehetne az S&P 500 index új neve

Az Apple, a Microsoft, az Amazon, az Alphabet (Google) és a Facebook együttesen már a teljes S&P 500-as index értékének majdnem ötödét adja.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

Sokakban van valami zsigeri félelem az online adatmentéssel és –helyreállítással szemben. Cikkünkből kiderül, mennyire jogosak ezek az aggodalmak.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.