Igaz, hogy kevesebb befektetést szereztek, mint 2018-ban, de az európai piac például tavaly is erősödött. A legmenőbb a fintech, az egészségügyi technológiák, elsősorban pedig a meserséges intelligencia.

Tavaly a technológiai szegmensben mozgó startup cégekbe összesen 293 milliárd dollárnak megfelelő befektetői tőke áramlott világszerte. Ez egyrészt 22 százalékkal kevesebb a 2018-as 375 milliárd dollárnál, másrészt az üzletek száma is 27 százalékkal maradt el az előző évitől. A HexGn adatai alapján ehhez most is az amerikai befektetők járultak hozzá a legnagyobb arányban. Ezúttal több mint 130 milliárd dollár erejéig, amit csaknem 9 ezer megállapodás nyomán pumpáltak bele a fejlődő techcégekbe, az észak-Amerikai befektetések értéke pedig 154 milliárd dollár volt – szemben a 2018-as 165 milliárddal és az akkori, majdnem harmadával több üzlettel.

A csökkenés ennél is sokkal látványosabb volt Ázsiában, ahol a két évvel korábbihoz képest a technológiai startupok alig több mint fele annyi pénzhez jutottak, köszönhetően elsősorban a még ennél is nagyobb arányú kínai visszaesésnek. Így lehetséges az is, hogy az USA egyedül több befektetői tőkét vonzott erre a területre, mint az utána következő tíz ország együttesen, és körülbelül 100 milliárdot vert a második helyezett Kínára is. Szemléletes adat, hogy a Szilícium-völgyet is magában foglaló San Francisco Bay Area önmagában is a globális befektetések 18 százalékát jegyzi.

A HexGn statisztikája szerint az európai piac a brexit, az autóipar nehéz helyzete vagy a bankszektor problémái ellenére is stabilan teljesített: itt az előző évihez képest 8 százalékkal több befektetést szereztek a technológiai startupok, és a 43 milliárd dolláros eredmény úgy növekedett 47 milliárdra, hogy eközben az aktuális megállapodások száma ötödével csökkent. Szűkebb környezetünkből egyébként Románia és Horvátország is a leggyorsabban bővülő, egyetlen év alatt legalább húszszoros növekedést produkáló régiók között szerepel, miközben a városok toplistáján egyedül az Európai Unióból fél lábbal már kint lévő London szerepel amerikai, kínai és indiai csomópontok, illetve Szingapúr mellett.

Állandó sláger a mesterséges intelligencia

Bár az összeállítás alapján a legjobban menő technológiai terület a startup-befektetések számosságát tekintve az egészségügyi és orvosi technológia volt, a befektetések összegében pedig a fintech vállalkozások voltak a legsikeresebbek 2019-ben. Érdemes ezen kívül megemlékezni a mesterséges intelligenciát fejlesztő startupokról is (itt az egyes területek nyilván átfedésben vannak egymással), amelyek tavaly is rekordokat döntögettek, tekintet nélkül az olyan körülményekre, mint amilyen mondjuk a befektetők egyre feltűnőbb óvatossága. Ezek a cégek csak az Egyesült Államokban közel 18,5 milliárd dollárnyi befektetői tőkét vontak be, és a National Venture Capital Association adatai szerint 1.356 ilyen vállalkozásnak sikerült befektetőt találnia az elmúlt 12 hónap során.

Nem meglepő, hogy ezen belül a legizgalmasabb területnek a gépi tanuló (ML) alkalmazások fejlesztése bizonyult, amit a gépi tanuló platformok követtek; ezután következett a természetes nyelvek feldolgozásától a gépi látásig egy maréknyi más terület. Ahogy a Forbes magazin egyik január eleji elemzése is kiemeli, a mesterséges intelligencia nem csak népszerű a befektetők körében, de ezek a befektetések más szegmensekhez képest meglepően globálisak, vagyis szinte a világ minden táján akadnak olyan MI-fejlesztő startupok, amelyeknek sikerült felkelteniük az érdeklődést. Egyesek már itt is lufiról beszélnek, figyelembe véve az ide-oda röpködő hatalmas összegeket és az érintett vállalkozások túlárazását.

Az biztos, hogy a mesterséges intelligenciának érdemes lesz beváltania a hozzá fűzött reményeket, ha nem akarunk belecsúszni egy újabb, a 80-as évek végét idéző "MI-télbe" (AI winter), de a Forbes szerint különféle okokból szinte szükségszerű, hogy a piac ebben a pillanatban így működik. A legfontosabb és legnagyobb szabású felhasználási esetek, mint az autonóm járművek vagy az MI-alapú egészségügyi diagnosztika, még csak most fogják ténylegesen felszabadítani a technológiában rejlő gazdasági potenciált. A Crucnhbase adatbázisa alapján a növekedés egyelőre folyamatos: bár a befektetési körök száma tavaly ennek alapján is csökkent 2018-hoz képest, az információs platform 2019-re már majdnem 25 milliárd dollárra becsüli a globális befektetéseket a mesterséges intelligenciában utazó startupok területén. Ez elvileg azt jelenti, hogy pénzből egyre több lesz erre a célra, de a befektetők is egyre válogatósabbak a célpontok kiválasztásakor.

Piaci hírek

Koronavírus, recesszió, elbocsátások – és jönnek a belsős adattolvajok

Már vannak jelei annak, hogy a tömeges elbocsátások miatt fel fognak erősödni a bennfentes kibertámadások.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.