A japán védelmi tárca vizsgálja, hogy a vállalatot még év elején ért kibertámadás következtében kikerültek-e kényes katonai fejlesztésekkel kapcsolatos információk.
Hirdetés
 

A Mitsubishi Electricnél idén januárban fedezték fel egy komoly adatlopási akciót. Bár részleteket nem árultak el, annyi kiderült, hogy a belső vizsgálat alapján a cég több telephelyén és a vezetőség irodájában is illetéktelen hozzáférés történhetett. A cég akkor azt közölte, hogy az érintett számítógépek és szerverek nem tartalmaztak különösen érzékeny információkat, így sem hadászati jellegű, sem az ország elektromos-, illetve vasúthálózatával kapcsolatos adatok nem kerülhettek illetéktelen kezekbe. A vállalat közleménye szerint "csak" személyes adatok és más jellegű bizalmas céges információk kerültek házon kívülre. Az akcióval első körben kínai hekkercsoportokat hoztak összefüggésbe.

Alaposan megvizsgálják

A fentiek nem különösebben nyugtatták meg a kormányzatot. A védelmi minisztérium szerdán hivatalosan is megerősítette, hogy vizsgálat folyik az ügyben, melynek célja kideríteni, hogy a támadók hozzájuthattak-e szigorúan titkos katonai információkhoz. Ez leginkább egy éppen fejlesztés alatt álló új, szuperszonikus sebességgel bíró rakétával kapcsolatban merült fel aggályként. A legújabb generációs védelmi eszközt leginkább a Japán központi részétől távol eső szigetekre tervezik telepíteni, némileg ellensúlyozva a szuperhatalmi álmokat dédelgető Kína egyre hangosabb csörtetését a régióban. Ennek fényében érthető, hogy a védelmi tárcánál szeretnék biztosra venni, hogy nem olvasgatják a fegyver dokumentációjat Pekingben.

Helyi médiértesülések szerint a gyanú egyébként egy korábbi tender miatt merült fel, amin több más potenciális beszállítóval együtt a Mitsubishi is indult. Utóbbi ugyan nem nyert a kiírásban, de a pályáztatáshoz szükséges dokumentumáramlás alapot adhat a kényes információk kiszivárgására.

A Mitsubishi részéről a minisztérium bejelentésére csak annyit közöltek, hogy már februárban tájékoztatták a kormányzatot a lehetséges adatszivárgási ügyről, amelyben többek között kb. 8000 ezer ember személyes információi kerülhettek illetéktelen kezekbe. A cég további együttműködéséről biztosította a hatóságokat, egyben ígéretett tett biztonsági politikájának további erősítésére.

A vállalat esete egyébként egyáltalán nem példa nélküli. Csak idén kibertámadás áldozata lett az NEC, a Pasco és a Kobe Steel is. És hogy mi a közös a felsoroltakban? Mind a japán védelmi minisztérium beszállítói.

Biztonság

Milliárdos felvásárlást ütöttek nyélbe úgy, hogy a felek nem találkoztak személyesen

Megvan az első olyan milliárdos nagyságrendű akvizíció, amit teljes egészében online zavartak le. A Cisco vette meg így a ThousandEyes nevű startupot.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.