Sokaknak nyűg, de a haladás elkerülhetetlen velejárója, hogy időről időre megújulnak a megszokott felületek. Ezúttal a Google levelezőszolgáltatása a soros.
Hirdetés
 

Nem verte nagy dobra, de üzleti ügyfelei számára már bejelentette a változást a Google. Ezáltal a G Suite ügyfelek értesülhettek elsőként arról, hogy mind külsőben, mind a funkcionalitást tekintve megújulás várható a szolgáltatásban.

E-mail szundi

A TechCrunch értesülései szerint a lépéseknek köszönhetően a Google Calendar közvetlenül hozzáférhetővé válik a Gmailből. Az Outlookot használók minden bizonnyal örülni fognak a változásnak.

Megjelenik az ébresztőóráknál megszokott szundi (snooze) funkció. Ezzel a felhasználó "elnapolhatja" az általa kiválasztott leveleket, melyekkel akar, de adott helyzetben nem tud foglakozni. A rendszer pár órával vagy nappal később ismét megjeleníti őket a bejövő mappában, így nem veszik a feledés homályába egyetlen fontos levél sem.

Az iPhone-os vagy androidos készülékeket használók számára lesz ismerős az "okos válaszok" (smart replies) megjelenése asztali környezetben. Ezek az algoritmizált módon előállított visszajelzési lehetőségek a Gmail.com-on keresztül is elérhetővé válnak.

Marad a minimalista felület. Forrás: The Verge

Végül pedig még közelebb hoznák a felhőalapú levelezést az offline világhoz. A Google azon dolgozik, hogy a már megnyitott leveleket eltárolja a helyi számítógépen, így azokhoz internetkapcsolat hiányában is hozzá lehetne férni. A Chrome Apps lassú kivezetésével a keresőgigász egyre inkább standard webes technológiákra támaszkodik, amelyek lehetővé teszik a felhasználói adatok böngésző általi tárolását – ezeket felhasználva biztosítaná a vállalat az offline levelezést.

A Gmail és az Inbox egyfajta hibridjét kapjuk majd meg, az első képek tanúsága szerint. A baloldali oszlop inkább az inbox.google.com-on láthatóakhoz hasonlít, míg a felület jobb oldala a Gmail kinagyított változatára hajaz.

Óvatos lépések

Hosszú évek óta ez lesz az első nagy frissítés a Gmail életében. A világ egyik legnépszerűbb levelezőszolgáltatása folyamatos konkurenciaharcban áll a Microsoft-féle Office 365-tel, így nem engedheti meg magának, hogy elmaradjon a fejlesztések terén.

Ennek viszont lesznek áldozatai. És most is nem csak arról van szó, hogy a szolgáltatáshoz használt népszerű kiegészítők (Clearbit, Streak stb.) ideiglenesen vagy véglegesen használhatatlanná válnak. Sokan ódzkodnak az ismerttől való szakítástól, megnehezítve az újabb – holott ideális esetben a felhasználók igényeihez jobban illeszkedő – felületekre való átállást. Látszólag tudja ezt a Google is, legalábbis az első screenshotok alapján úgy tűnik, nem lesz olyan óriási változás, mint amilyen például a Windows 8 esetében a csempés felületre való átállás volt.

Annak, aki viszont szívesen nyit ebbe az irányba – legyen bár G Suite-előfizető vagy átlagos Gmail-felhasználó –, már a következő hetekben feliratkozási lehetősége lesz az új Early Adopter Programra, melynek keretében hozzáférést kaphat a megújult Gmail felülethez és funkcionalitáshoz.

Konzumer tech

Ezek voltak az amerikai techcégek legnagyobb EU-s büntetései

A Google szerdai, 4,3 milliárdos rekord bírsága mellett az Európai Bizottság már korábban is kiosztott néhány csekket.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.