Sokaknak nyűg, de a haladás elkerülhetetlen velejárója, hogy időről időre megújulnak a megszokott felületek. Ezúttal a Google levelezőszolgáltatása a soros.
Hirdetés
 

Nem verte nagy dobra, de üzleti ügyfelei számára már bejelentette a változást a Google. Ezáltal a G Suite ügyfelek értesülhettek elsőként arról, hogy mind külsőben, mind a funkcionalitást tekintve megújulás várható a szolgáltatásban.

E-mail szundi

A TechCrunch értesülései szerint a lépéseknek köszönhetően a Google Calendar közvetlenül hozzáférhetővé válik a Gmailből. Az Outlookot használók minden bizonnyal örülni fognak a változásnak.

Megjelenik az ébresztőóráknál megszokott szundi (snooze) funkció. Ezzel a felhasználó "elnapolhatja" az általa kiválasztott leveleket, melyekkel akar, de adott helyzetben nem tud foglakozni. A rendszer pár órával vagy nappal később ismét megjeleníti őket a bejövő mappában, így nem veszik a feledés homályába egyetlen fontos levél sem.

Az iPhone-os vagy androidos készülékeket használók számára lesz ismerős az "okos válaszok" (smart replies) megjelenése asztali környezetben. Ezek az algoritmizált módon előállított visszajelzési lehetőségek a Gmail.com-on keresztül is elérhetővé válnak.

Marad a minimalista felület. Forrás: The Verge

Végül pedig még közelebb hoznák a felhőalapú levelezést az offline világhoz. A Google azon dolgozik, hogy a már megnyitott leveleket eltárolja a helyi számítógépen, így azokhoz internetkapcsolat hiányában is hozzá lehetne férni. A Chrome Apps lassú kivezetésével a keresőgigász egyre inkább standard webes technológiákra támaszkodik, amelyek lehetővé teszik a felhasználói adatok böngésző általi tárolását – ezeket felhasználva biztosítaná a vállalat az offline levelezést.

A Gmail és az Inbox egyfajta hibridjét kapjuk majd meg, az első képek tanúsága szerint. A baloldali oszlop inkább az inbox.google.com-on láthatóakhoz hasonlít, míg a felület jobb oldala a Gmail kinagyított változatára hajaz.

Óvatos lépések

Hosszú évek óta ez lesz az első nagy frissítés a Gmail életében. A világ egyik legnépszerűbb levelezőszolgáltatása folyamatos konkurenciaharcban áll a Microsoft-féle Office 365-tel, így nem engedheti meg magának, hogy elmaradjon a fejlesztések terén.

Ennek viszont lesznek áldozatai. És most is nem csak arról van szó, hogy a szolgáltatáshoz használt népszerű kiegészítők (Clearbit, Streak stb.) ideiglenesen vagy véglegesen használhatatlanná válnak. Sokan ódzkodnak az ismerttől való szakítástól, megnehezítve az újabb – holott ideális esetben a felhasználók igényeihez jobban illeszkedő – felületekre való átállást. Látszólag tudja ezt a Google is, legalábbis az első screenshotok alapján úgy tűnik, nem lesz olyan óriási változás, mint amilyen például a Windows 8 esetében a csempés felületre való átállás volt.

Annak, aki viszont szívesen nyit ebbe az irányba – legyen bár G Suite-előfizető vagy átlagos Gmail-felhasználó –, már a következő hetekben feliratkozási lehetősége lesz az új Early Adopter Programra, melynek keretében hozzáférést kaphat a megújult Gmail felülethez és funkcionalitáshoz.

Konzumer tech

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.