A japán vállalat szoftverszolgáltatási fronton erősít az amerikai GlobalLogic felvásárlásával.

Felvásárolja a Hitachi az amerikai GlobalLogicot. Mint a felvásárlást először hírül adó Nikkei írja, a japán vállalat 9,6 milliárd dollárt fizet a San José-i központtal működő cégért. A GlobalLogic főleg mérnöki szolgáltatásokat nyújt szoftverfejlesztéshez. A 2000-ben alapított és jelenleg is magánkézben lévő vállalatban 45-45 százalék tulajdonrésszel rendelkezik a kanadai állami nyugdíjalap-kezelő, a CPP Investments, valamint a svájci székhelyű Partners Group magántőke-befektetési társaság, a maradék 10 százalék pedig a menedzsment kezében van.

Ha az ügylet sikeresen zárul, ez lesz a rendkívül széles tevékenységi körével (gyártás, vegyipar, egészégipar, mobilitás, elektronika stb.) szinte a gazdaság minden ágazatában jelenlevő japán vállalat történetének legnagyobb akvizíciója.

Digitalizációban van a nagy üzlet

A Hitachi ez irányú terjeszkedésében nincs semmi meglepő. A japán óriáscég azt teszi, mint a diverzifikált portfólióval rendelkező más nagyvállalatok (lásd Siemens, GE és társai): a gazdaság jelenlegi centruma, az informatikai és szolgáltatási szektor felé mozdulnak el, és minden kevésbé jövedelmező területet igyekeznek leépíteni.

A Hitachi júliusra szeretné lezárni a felvásárlást, és megkezdeni a GlobalLogic integrálását. A lényegében outsourcig modellben dolgozó cég, amely a szoftverek teljes életciklusára (tervezés, UX-tervezés, verziókövetés stb.) kínál szolgáltatásokat, a tervek szerint a Hitachi Global Digital Holdings része lesz.

 
Hitachi: bevételek 2019-ben szegmensenként
Infogram


A GlobalLogic fontos új ügyfeleket hozhat a japánoknak a legkülönbözőbb szektorokból. Olyan cégeknek dolgozik mint a BMC, a Nokia, a Qualcomm vagy az Apple és a Grab. Utóbbi kettő számára például az OpenStreetMap átalakítását végezte el. Ez a projekt egyébként komoly konfliktushoz is vezetett. Egyrészt a cég fejlesztői állítólag rontották a nyílt forráskódú térkép önkéntesek által bizonyos dél-ázsiai területeken gyűjtött adatait (a sztorit többek között a TechCrunch írta meg részletesen), másrészt a GlobalLogic választási csalással próbálta átvenni a hatalmat a térkép fejlesztését felügyelő és koordináló alapítvány fölött.

Ami a pénzügyi hatásokat illeti, a Hitachi IT-bevételei (lásd a grafikont) nem ugranak meg látványosan a felvásárlástól. A GlobalLogic nem tőzsdei vállalat, pénzügyi eredményei sem nyilvánosak; szakértők az éves nettó bevételét 850 millió és egymilliárd dollár közötti sávba teszik. Az új ügyfeleken keresztül azonban gyorsan visszahozhatja a vételárat.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.