A Cornell Egyetem kutatói egy speciális kesztyűvel leképezték az érintést, amivel új dimenziót adtak a virtuális- és kiterjesztett valóságnak.

Forradalmasíthatja a virtuális valóságban a virtuális tárgyak és a VR világába belépő ember interakcióját az a kesztyű, amelyet a Cornell Egyetem kutatói készítettek. Pontosabban nem is a kesztyű itt a lényeg, derül ki az egyetem oldalán megjelent összefoglalóból, hanem a Stretchable Distributed Fiber-Optic Sensornak nevezett rugalmas érzékelő, amelyről a napokban publikálták tanulmányukat a Science magazinban a kutatók.

Olcsó alkatrészekből is előállítható

A rugalmasan nyújtható anyagból készített szenzor pontosan érzékeli, és valós időben képes továbbítani, hogy mit csinál a kezével az, aki belép egy VR-rel létrehozott virtuális térbe. Ennek megoldása nem triviális, részben a száloptikai szenzorok tulajdonságai, részben az információk feldolgozásának számításigénye miatt. A száloptikai szenzorokhoz használt szilícium-dioxid szálak nem használhatók puha és rugalmasan nyújtható anyagokkal kombinálva. Már az is probléma, hogy a lágy anyagok nagyon bonyolultan, kombinatív módon deformálódhatnak, azaz egyszerre sokféle deformáció történik.
 


A csapatnak most mindkettőre sikerült jó megoldást találnia. Ez a lett a SLIMS (Stretchable Lightguide for Multimodal Sensing), amely a fény optikai útjának geometriai változásait regisztrálja, és abból lehet visszafejteni a kéz mozdulatait (nyomás, hajlítás stb.). Mindehhez kellett egy jó matematikai modell is, amelynek segítségével el lehet választani egymástól a különböző deformációkat, valamint meghatározni azok pontos helyét és mértékét.

Nagyon fontos volt a kutatóknak a rendszer ára is. A hagyományos elosztott száloptikai érzékelőkhöz nagy felbontású detektáló berendezések kellenek. A Cornell kutatóinak a megoldása viszont működik a jóval olcsóbb kis optoelektronikai eszközökkel is, melyek felbontása is lényegesen kisebb. Magát a kesztyűt 3D-nyomtatással állították elő, a SLIMS-szenzorok az egyes ujjakban futnak végig (lásd a cikk nyitó képét). Az egész rendszerhez szabványos eszközöket használtak, olcsó LED-eket, lítium-ion akkumulátort; az adatok pedig Bluetooth-kapcsolaton keresztül jutnak el a számításokat végző háttérrendszerbe.

Új lehetőségeket ad a VR/AR technológiáknak

A kutatás egyik irányítója, Robert F. Shepherd, az egyetemen működő Organic Robotics Lab vezetője szerint fontos eredményt értek el a virtuális rendszerek használhatóságának javításában. Mint mondta, eddig a VR/AR-rendszerek a digitális mozgásrögzítés (motion capture) segítségével tudták az embert bevonni a virtuális térbe, ami most kiegészül a tapintással is. Egy ilyen kesztyűvel az oktató jellegű AR-rendszerek is új lehetőségekhez jutnak. Mivel a kesztyű képes mérni a kéz által kifejtett erőt, akár az is taníthatóvá válik egy AR-re épülő oktatási környezetben, hogy mennyire kell meghúzni kerékcserénél a rögzítőcsavart.

A kutatók azt is vizsgálják, hogy a technológia használható-e a gyógyászatban. A legkézenfekvőbb alkalmazási területe a fizikoterápia és a sportorvoslás lenne – véli a kutatócsapat. Emellett valószínűleg a katonai alkalmazási lehetőségek kutatása is terítéken van, tekintve, hogy Shepherd intézetét, valamint a konkrét kutatást az amerikai légierő és a haditengerészet kutatóintézete is támogatja.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.