De nem lesz fényes jövőjük az asztali gépeknek, munkaállomásoknak sem. Legalábbis ezt állítja az IDC legfrissebb elemzése, amely azért más megoldásokkal kapcsolatban jóval pozitívabb hangvételű.

Az amerikai piackutatónál külön is rendszeresen megvizsgálják az úgynevezett Personal Computing Device (PCD) szegmenst, ami a hagyományos asztali gépektől a notebookokon és munkaállomásokon át a táblagépekig terjedő kategória, közte minden lehetséges hibrid megoldással.

Nem tiszteljük a múltat

A frissen kijött ötéves prognózis szerint a tradicionális eszközök eladásai folyamatosan zsugodni fognak. Ezt a negatív trendet viszont némiképp ellensúlyozni tudják az utóbbi években megjelent formabontó kialakítású számítástechnikai eszközök. Az összpiaciot nézve idén 392,5 millió modell találhat gazdára, ám 2023-ban várhatóan már csak 367,7 milliós lesz a szegmens értékesítési volumene. Ez átlagosan és évente 1,6 százalékos recessziónak felel meg. Ami egyébként még mindig szolidabb, mint az idénre jósolt 3 százalékos bukta.

Sokkal érdekesebb viszont a különböző termékkategóriákra lebontott előrejelzéseket böngészni. Ezekből ugyanis egyértelműen kirajzolódik, hogy mely kategóriák számítanak abszolút vesztesnek, és melyek azok a platformok, ahol a szállítók további bővülésben bízhatnak.

A PCD-szektor alakulása 2019-2023. között az IDC szerint (millió eladott készülék)


A nem nyert kategóriát az asztali gépek, a hagyományos notebookok és mobil munkaállomások, illetve a sima tabletek alkotják. A desktop PC-k idei bő 89 milliós eladásai 79 alá olvadnak ötéves távlatban. Ennél is rosszabbul járnak a csak táblagépként funkcionáló kütyűk, ahol mintegy 114 milliós forgalomból lesz 2023-ra alig több mint 95 millió.

Mindkét előbbi területnél gyengébb eredmény vár viszont a hagyományos noteszgépekre. Itt éves átlagban közel 10 százalékos visszaesést prognosztizál az IDC, a 72,4 milliós értékesítés pedig előreláthatólag 50 millió alá zuhan be négy év múlva.  

És a nyertes neve...

A PCD-szektor azonban nem csak ezekből a hagyományos elemekből áll, a többi, frissebb termékcsoport ráadásul egészen jó kilátásokkal vághat neki az elkövetkező éveknek. A notebookként és táblagépként egyaránt használható 2-az-1-ben gépek, illetve a külön billentyűzettel szerelt komolyabb tabletek iránt folyamatosan fokozódó kereslet várható. Ez elsősorban az üzleti szektornak köszönhető, ahol egyre több helyen cserélik a régi PC-ket ilyen rugalmas eszközökre. A hibrid megoldások eladásai éves átlagban majdnem 5 százalékkal erősödhetnek a 2023-ig tartó periódus során.

A másik nyertes az ultravékony kialakítású, könnyű laptopok vonala. Ide a 21 mm-nél vékonyabb, jellemzően drágább mobil számítógépeket sorolja az amerikai kutatócég. A szektor egyébként már most sem kicsi, hiszen idén nagyjából az össze notebookos forgalom felét adják, de idővel abszolút dominánsá válik ez a kialakítás. 2023-ban már 97 milliós forgalomról vizionál az IDC, ami az akkorra jósolt PCD-piac több mint negyedét jelenti.

Az összességében szolid visszaesés elé néző piac szereplőinek az is adhat némi vigaszt, hogy a drágább kategóriák felé történő eltolódással együtt jár a készülékenkénti átlagos eladási ár (ASP) emelkedése is. Így történhet meg például az, hogy a darbszám tekintetében idénre jelzett 3 százalékos eladáscsökkenés mellett a gyártók dollárban számított teljes bevétele nagyjából ugyanannyi lesz, mint tavaly.

Konzumer tech

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.