A kínai kormány nincs tőle elájulva, hogy a gyerekek mindennap hosszú órákat töltenek online játékokkal, a legnagyobb piaci szereplő pedig kénytelen elébe menni az elvárásoknak.
Hirdetés
 

A valódi neveket azonosító rendszert (real name identity system, RNIS) a Tencent már tavaly májusban elindította, de a játékosok életkorára is kiterjedő regisztrációt állítólag könnyű volt kicselezni. Szeptemberben aztán a szolgáltató bekeményített, és a megerősített RNIS szisztéma mögé most a kormányzat is beáll: a Tencent rendelkezésére bocsátja a hatósági adatbázisokat, amelyek gyakorlatilag minden kínai lakos adatait tartalmazzák, ezekkel összevetve pedig új szintre emelik az ellenőrzés hatékonyságát.

A névvel és igazolvánnyal történő regisztráció bezárja a korábbi megoldás néhány kiskapuját, és lehetővé teszi a felhasználók életkorának pontos azonosítását, egyben elősegítve a függőségről leszoktató programok alkalmazását is. Ez praktikusan olyan tiltást jelent, mint amilyen a magukat igazolni nem képes felhasználók hozzáférésének blokkolása. A 12 éven aluli gyerekek egyébként alapból csak napi egy órát tölthetnek online játékokkal, azt is reggel 8 és este 9 óra között; az idősebbeknél már napi két órás limitet határoztak meg.

Az egyre szigorúbb ellenőrzés valószínűleg nem a Tencent saját ötlete, már csak azért sem, mert az alkalmazásokon belüli vásárlások ilyen típusú ellenőrzése vagy tiltása érzékenyen érinti a vállalat bevételeit. A játékidő limitálását is még júliusban jelentették be, miután az állami média össztüzet zúdított a társaságra, és a mostani együttműködés sem áll meg ennyiben. A hírek szerint szeptember óta egy arcfelismerő azonosító megoldást is bevezettek Pekingben vagy Sencsenben, és a nyilvántartási adatokra épülő azonosítást is még ebben a hónapban elvégzik bizonyos játékok esetében, hogy aztán jövőre az összes többi termékre is kiterjesszék.

Nagyon újranyitnák már a pénzcsapot

A Tencent bevételeit tekintve a digitális játékok világpiacának legnagyobb szereplője, forgalmának legnagyobb részét pedig a hazai kereset adja, így a vállalatnak igyekeznie kell mindenben kielégíteni a kormányzati elvárásokat. Ez már a kínai videojáték-piac alapvető felállásából is következik: a hatóságok minden egyes játékot külön engedélyeznek (nem beszélve arról, hogy azokat a külföldi kiadók csak helyi partnereken keresztül forgalmazhatják), és miután az engedélyezési folyamatok idén tavasszal gyakorlatilag leálltak, ebben a pillanatban az új címek bevezetésére sincs sok lehetőség.

Mindez a Tencent részvényárfolyamának alakulásában is visszaköszön. A cég papírjai az év eleje óta 28 százalékot veszítettek értékükből (persze nem kizárólag a játékosokkal való keménykedés miatt), ami majdnem 140 milliárd dollárt borotvált le a társaság értékeléséből, a belügyi adatbázis bekapcsolásának bejelentésére pedig újabb 2,8 százalékot gyengültek. A Reuters vonatkozó beszámolójából kiderül, hogy az engedélyezések egy-egy népszerű játék esetében dollármilliárdos nagyságrendben érintik a tencent alkalmazáson belüli vásárlásokból származó bevételeit.

A kormányzat még augusztusban szólította fel az illetékes szabályozót, hogy limitálja az újonnan bevezetett játékok számát és a fiatalok ezekkel töltött idejét. Ennek oka a hivatalos indoklás szerint az aggasztó módon szaporodó játékfüggőség és a régióra amúgy is jellemző kóros rövidlátás. Míg Magyarországon a 17 évesek kevesebb mint ötöde rövidlátó, addig az Egyesült Államokban majdnem minden harmadik, a távol-keleti országokban pedig tízből hat ember miópiás.

Közösség & HR

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.