A győri vállalat, amely többek között a Széchenyi Egyetemet is támogatja, a Szegedi Tudományegyetemmel kötött stratégiai megállapodást.

A vállalatok szeretnének minél közelebb jutni a felsőoktatási intézményekhez, hogy már az egyetemi éveik alatt megfoghassák a majdani szakembereket. Ebbe a trendbe illeszkedik, hogy oktatási és kutatási stratégiai együttműködést kötött az Audi Hungária és a Szegedi Tudományegyetem. A győri vállalat – amely az ott működő Széchenyi István Egyetemet is támogatja – és az SZTE a megállapodás szerint kölcsönösen segítik egymást innovációs és oktatási tevékenységükben. Közös kutatás-fejlesztési projekteket is indítanak, melyek finanszírozására együtt indulnak el állami EU-s vagy nemzetközi szervezetek által kiírt pályázatokon. (A fenti képen Knáb Erzsébet, az Audi Hungária Zrt. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója, és Szabó Gábor, az SZTE rektora a megállapodás aláírása után.)

Az Audi az egyetemen tudományos diákköri és szakdolgozati témákat is meghirdet, ezekbe a szakemberei is bekapcsolódnak témavezetőként, de a doktori képzésben is részt vesznek.

Az SZTE pozíció ezzel ismét javulnak. Korábban szintén stratégiai megállapodást kötöttek a szegedi lézerközponttal, az ELI ALPS-szal, amely mellett a tervek szerint már jövőre megnyílik az egyetem és a szegedi önkormányzat 2,5 milliárd forintos beruházásából épülő inkubátorház, amihez egy innovációs ipari park is társul majd.

Szorosabb kapcsolat az ipar és a felsőoktatás között

Az utóbbi bő egy évtizedben szorosabbá vált a kapcsolat a különböző iparágak és a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolat, amely mindkét fél számára egyre inkább létkérdés. A felsőoktatási intézmények így tudják az legfrissebb ipari tapasztalatokat bevinni az oktatásba, a piaci cégek pedig így tudják részben biztosítani a szakember-utánpótlást.

 
Erre fordítják a Horizont 2020 keretösszegét (milliárd euró)
Create your own infographics


Az együttműködés gyakran konkrét piaci projektekre is kiterjed, amely egyben plusz forrásokat is biztosíthat a felsőoktatási intézményeknek. Emellett ilyen együttműködésekre sarkall a Horizont 2020 program is, amely 80 milliárd eurós keretet biztosít a kutatásra és az innovációra – Magyarországnak mintegy 700-750 milliárd forint (kb 2,3-2,4 milliárd euró) jut. Amikor a magyar programot 2014-ben meghirdették, a egészségipar és infokommunikációs szektor mellett mint meghatározó gazdasági szegmensként a járműipar is fókuszba került.

Piaci hírek

CAPTCHA? Gotcha!

A gépi kutakodás ellen beépített, népszerű biztonsági lépcső már egy ideje nem tekinthető betonvédelemnek, de egy új kutatási projekt a korábbiaknál is hatékonyabban tudja kijátszani a szöveges CAPTCHA-t.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.