Ez is az Ignite-on jelentették be, de a frissítések listája már részletesen olvasható a Microsoftnál.

A tegnapi napra is jutott bejelenteni való a Microsoft vállalati konferenciáján: az OneDrive tárhelyszolgáltatás kapott egy nagyon alapos frissítést. A szolgáltatás másfél tucatnyi helyen módosult.

Ezen a pályán kétségtelenül a Google volt az úttörő, és sokaknak mind a mai napig a keresővállalat szolgáltatása a mérce. A később induló konkurenseknek ehhez a példához kellett legalábbis felnőni, ha meghaladni nem tudták. A Microsoft mostani frissítésével azonban nagyon beleerősített.

Mindent mindenhonnan

Fájlelőnézet: Nem véletlen, hogy a lista első helyére a Files on demand lehetőség került. Ez a Windows 10 Fall Creator frissítéssel vehető csak igénybe. A szolgáltatással több mint 270 fájltípust nyitható meg úgy  előnézeti módban, hogy nem kell hozzá az adott program. Akár egy Adobe Illustrator formátumú fájlba is bele tudunk nézni anélkül, hogy lenne Illustratorunk. A éehetőség egyébként webes appból már eddig is elérhető volt, de asztali környezetben fontos újdonság.

Kicsit más tészta, de részben ide tartozik, hogy webes felületen is meg lehet nyitni úgy Zip tömörítvényeket, hogy megnézhessük a tartalmát.

Automatikus fiókkonfiguráció: Beépül az OneDrive-ba az Azure ADAL (Active Directory Authentication Library) automatikus fiókkonfigurációja, amely a beavatkozás nélkül felhasználó profiljához igazítva hoz létre OneDrive-fiókot.

Microsoft 365 Powered Device és az OneDrive házasítása. Az OneDrive fiók is megjelenik automatikusan azokon a Windows 10 RS3-as gépeken, melyek EMS (Enterprise Mobility + Security) menedzsment alatt futnak. A gépet a Windows Autopilot konfigurálja lényegében automatikusan az adott vállalat előírásainak megfelelőn. A Microsoft ennek ott látja az előnyét, hogy meghibásodás esetén percek alatt biztosítható a további munka egy gépcserével.

IRM (Information Rights Management) vagy DRM (Digital Rights Management) titkosítású könyvtárak szinkronizációja. Az OneDrive innentől teljes mértékben támogatja az ilyen könyvtárak szinkronizációját.

Megosztás Microsoft-fiók nélkül. Szintén újdonság a külső megosztás lehetősége. Az, akinek nincs Microsoft-fiókja, kap egy egyszer használható Azure belépőkódot, amivel hozzáfér a vele megosztott OneDrive-tartalmakhoz.

Javuló felhasználói felület és menedzsment

Az online szolgáltatások egyik kulcsa a felhasználói felület minősége. Ebben a Microsoft nem járt az élen. Most azonban... A Microsoft szerint áttekinthetőbb lett a felület. Arra helyezték a hangsúlyt, hogy a felhasználó gyorsan átlássa, milyen újdonságok vannak, miket osztott meg másokkal, és azokat ki nézte meg. Szintén az egyszerűség és praktikum jegyében frissült a megosztási felület. Szintén fontos, a munkát gyorsító újdonság, hogy lényegében egy kattintással elérhető bármilyen felületen a szerkesztési mód.

A OneDrive-ba került a MultiGeo szolgáltatás, amellyel akár egyénekre lebontva – azok fizikai helyéhez igazodva –  lehet biztonságot és vagy megfelelőséget érintő kérdésekben dönteni. Szintén biztonságot növelő újítás a Customer Key, ami arra da lehetőséget, hogy az ügyfelek saját privát kulccsal védje a felhőben tárolt adatait. Van File Restore funkció, amivel a tárhelyet egy korábbi állapota állítható vissza adatvesztés esetén.

A felügyelet egyébként sokkal átláthatóbb lesz, a OneDrive Admin Centerben jól nyomon követhetők az aktív fiókok, a fájlmozgások és az üzenetek is. A megosztási szabályok egyszerű csúszkával szabályozhatók.

Csábító lehetőségek

A Microsoft is hangsúlyt fektet azokra a szolgáltatásokra, melyek megkönnyíthetik az ügyfelek átállását OneDrive-ra. Ezt a Célt szolgálja a Self Service Migration Toolkit. Segítség azoknak, akik maguk szeretnék elvégezni az átállást. Megújult a mobilkliens felülete, és sokkal egységesebb képet mutat a webes felülettel a felépítése az az információk szervezése (például hogy hangsúlyozza a megosztott és a frissülő fájlokat).

Szintén csábító lehetőségnek szánhatta a Microsoft, hogy mostantól teljes mértékben támogatja az on-premise ügyfeleket Android platformon is.

Cloud & big data

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.