A kutatói hobbiprojektnek tűnő munka mögött komoly mérnöki teljesítmény áll, az eredményeket pedig az egész világ felhasználhatja.

A Maryland Egyetem kutatócsapata nem fél a szórakozást a komoly tudományos kísérletezéssel ötvözni. Nemrégiben publikált projektjükben ugyanis egy olyan, puha és szilárd elemekből álló robotkezet mutattak be, amely pusztán egyetlen csőből érkező levegő betáplálásával képes elfogadhatóan játszani a Nintendo ikonikus játékát, a Super Mario Brost.

Hogy mindezt elérjék, egy különleges nyomtatóeljárást használtak. A PolyJet 3D technológiával egyszerre nyomtathatók különféle anyagtípusok, így a szakemberek a gondos tervezést követően már gyorsan és egy lépésben előállíthatták a játékra termett kezet.

A robot ujjait nem elektromos jelek, hanem légnyomás vezérli. Normál esetben egy ilyen puha anyagból készült robotkéz egyes részeinek működtetéséhez külön irányító rendszerre lenne szükség, ám az amerikai tudósok ezt megoldották egyetlen bemeneti csatornával. A mesterséges kéz három fő része a betáplált levegő nyomásának megfelelően reagál fokozatosan. Nyomás nélkül egyik sem mozdul, alacsony nyomásnál csak az első ujj, közepesnél a második, míg nagy nyomásnál mindhárom lenyomja az elé rakott konzol megfelelő gombját.

A Super Mario egyszerűségéből fakadóan ennyi bőven elég ahhoz, hogy egy megfelelően ütemezett betáplálási algoritmus segítségével a kéz önállóan abszolválja a híres vízvezetékszerelő útjának első állomását.

Nem csak játék és mese

Hogy mindez nem csak az egyetemi kutatók saját szórakoztatására van, azt a projektről készített alábbi videóban elhangzottak is megerősítik. A csapat nagy potenciált lát a "hagyományos", szilárd alkatrészekből álló automaták mellett az úgynevezett puha robotokban (soft robotics). Utóbbiaknak ugyanis számos előnye lehet keményebb rokonaikhoz képest. Például a gépek és emberek közötti interakció lényegesen veszélytelenebb, ha a partnerként funkcionáló robot nem fém karral hadonászik, hanem vízzel vagy sűrített levegővel üzemeltett gumiszerű végtaggal.
 


A kutatók az eredményeiket, beleértve minden dokumentációt és algoritmust elérhetővé tesznek, ezzel is kapacitálva a világot arra, hogy gondolják tovább a koncepcióban rejlő lehetőségeket.

Piaci hírek

A technológia szó szerint kiszagolhatja a betegségeket is

Az Alphabet-Google befektetési alapja nagy lehetőségeket lát az illatok digitalizálásában, feltárva egy olyan területet, amely eddig kimaradt a gépi érzékelés és adatfeldolgozás gyors fejlődéséből.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.