A kutatói hobbiprojektnek tűnő munka mögött komoly mérnöki teljesítmény áll, az eredményeket pedig az egész világ felhasználhatja.

A Maryland Egyetem kutatócsapata nem fél a szórakozást a komoly tudományos kísérletezéssel ötvözni. Nemrégiben publikált projektjükben ugyanis egy olyan, puha és szilárd elemekből álló robotkezet mutattak be, amely pusztán egyetlen csőből érkező levegő betáplálásával képes elfogadhatóan játszani a Nintendo ikonikus játékát, a Super Mario Brost.

Hogy mindezt elérjék, egy különleges nyomtatóeljárást használtak. A PolyJet 3D technológiával egyszerre nyomtathatók különféle anyagtípusok, így a szakemberek a gondos tervezést követően már gyorsan és egy lépésben előállíthatták a játékra termett kezet.

A robot ujjait nem elektromos jelek, hanem légnyomás vezérli. Normál esetben egy ilyen puha anyagból készült robotkéz egyes részeinek működtetéséhez külön irányító rendszerre lenne szükség, ám az amerikai tudósok ezt megoldották egyetlen bemeneti csatornával. A mesterséges kéz három fő része a betáplált levegő nyomásának megfelelően reagál fokozatosan. Nyomás nélkül egyik sem mozdul, alacsony nyomásnál csak az első ujj, közepesnél a második, míg nagy nyomásnál mindhárom lenyomja az elé rakott konzol megfelelő gombját.

A Super Mario egyszerűségéből fakadóan ennyi bőven elég ahhoz, hogy egy megfelelően ütemezett betáplálási algoritmus segítségével a kéz önállóan abszolválja a híres vízvezetékszerelő útjának első állomását.

Nem csak játék és mese

Hogy mindez nem csak az egyetemi kutatók saját szórakoztatására van, azt a projektről készített alábbi videóban elhangzottak is megerősítik. A csapat nagy potenciált lát a "hagyományos", szilárd alkatrészekből álló automaták mellett az úgynevezett puha robotokban (soft robotics). Utóbbiaknak ugyanis számos előnye lehet keményebb rokonaikhoz képest. Például a gépek és emberek közötti interakció lényegesen veszélytelenebb, ha a partnerként funkcionáló robot nem fém karral hadonászik, hanem vízzel vagy sűrített levegővel üzemeltett gumiszerű végtaggal.
 


A kutatók az eredményeiket, beleértve minden dokumentációt és algoritmust elérhetővé tesznek, ezzel is kapacitálva a világot arra, hogy gondolják tovább a koncepcióban rejlő lehetőségeket.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.