Mentorprogramot, PR szolgáltatást és nemzetközi bemutatkozási lehetőséget kínál a kezdő vállalkozásoknak egy hazai kiírású verseny.

Jó ötletek vannak, de egyre kevesebb a befektetésre érdemes kész cég Magyarországon – így sommázta véleményét Erdei Sándor, a DBH Group alapító-vezérigazgatója azon a tájékoztatón, ahol a társaság és a Lewis PR cég közös startupos kezdeményezését jelentették be.  Erdei szerint ma már lehet, hogy nem is maga a tőke hiányzik az ígéretes kezdő vállalkozások piacáról, hanem elsősorban a megfelelő üzleti inkubáció. 

Kevesebb mint kétharmad az ötéves túlélő

Az induláshoz szükséges háttértudás megszerzését célozza a most elindított Seed Star Battle verseny, amelynek nyereményei között egymillió forint értékű mentorprogram, PR szolgáltatás és egy Prágában rendezendő régiós startup workshopon való bemutatkozási lehetőség is szerepel, ahol a nyertesek nemzetközi szakértőkkel és befektetőkkel találkozhatnak.

A versenyt azért hirdettékk meg,  hogy lehetőséget teremtsenek a kezdő vállalkozóknak annak felmérésére, mennyire versenyképesek a piacon, és miben kell még fejlődniük, hogy egy valóban sikeres vállalkozás tulajdonosai legyenek – emelte ki Erdei Sándor, aki szerint nemzetközi felmérések alapján a versenyeken induló startupok közel 60 százaléka marad fenn a következő öt évben, egy részüket fel is vásárolják.

A kezdeményezés másik szereplője, a Lewis PR magyarországi vezetője, Zorigt Batjin hangsúlyozta, hogy mind a termékek fejlesztéséhez és piacra viteléhez, mind az esetleges a későbbi tőkebevonáshoz szükség van a megfelelő kommunikációra is. Itt abban próbálnak segítséget nyújtani, hogy felmérjék az adott termék szempontjából a releváns kommunikációs csatornákat,  kiválasszák a megfelelő üzeneteket, megteremtsék a tartalmi és az arculati anyagok összhangját, hogy már akkor egy komoly vállalat benyomását kelthesse a startup, amikor még talán cégbejegyzéssel sem rendelkezik.

Pályázni április közepéig lehet

A versenyre április 17-ig várják a 2 évnél nem régebbi, legalább 51 százalékban magyar tulajdonban lévő innovatív vállalkozások jelentkezését. Az indulóknál egyaránt vizsgálják az ötlet eredetiségét, a piacra jutási potenciált, a célcsoport felvevőképességét, az üzleti modell helytállóságát, a csapat kockázatkezelését és a könyvelési tételek átgondoltságát is.

A bejelentés követő  kerekasztal-beszélgetésen Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal volt elnökhelyettese,  a verseny egyik zsűritagja elmondta: a hazai startup ökoszisztéma további fejlődéséhez fontos elősegíteni a magyar csapatok rendszeres kijutását nemzetközi megmérettetésekre és workshopokra a további példák és gyakorlatok megismerése érdekében.

A DBH Group a Jeremie uniós kockázati tőkealap 1-es programjának résztvevőjeként eddig tíz technológiaintenzív vállalkozásba fektetett be. Ezt a forrást lényegében elköltötték, most egy regionális alap létrehozatalán gondolkodnak – hangzott el a tájékoztatón.

A DBH SeedStar inkubátor a DBH Group részeként a startupok számára fizikai infrastruktúrát és üzleti szolgáltatásokat nyújt a pénzügy, a számvitel, az üzleti adminisztráció, az informatikai szolgáltatások és a projektmenedzsment területén. Erdei Sándor szerint az inkubáció során nyújtott támogatásuk fejében 8-10 százalékos tulajdonrészre tartanak igényt. A cégcsoport egyébként külföldi kapcsolatai révén, ami Hollandiától kezdve Közép-és Kelet Európán át Azerbajdzsánig terjed, a nemzetközi piacra lépési lehetőségét is felkínálja a kezdő vállalkozások számára.
 

Piaci hírek

A Gutenberg-galaxis még az internetnek is ellenáll

Habár a napilapok és egyéb nyomtatott újságok szinte kivétel nélkül szenvednek, ha éppen nem húzták máris le a rolót, a könyvnyomtatás még a webes korszakban is kifizetődő.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.