Az amerikai haditengerészet egy 38 ezer dolláros eszközt vált ki a 30 dolláros játékvezérlővel.

Leszámol az olyan unalmas dolgokkal az amerikai haditengerészet, mint a periszkópok. A funkció azonban megmarad, csak az eredetileg használt eszközt Xbox kontrollerre és kamerákra cserélik.

A tengerek farkasai

A Military.com beszámolója szerint a szórakoztatóelektronika és a nappali életérzés betörőben van a víz alá is: a haditengerészet legfejlettebb tengeralattjárói – amikre a cikk Virginai Osztályú Támadó Tengeralattjáróként hivatkozik – meglepő újítást kapnak. Mielőtt erre rátérnénk, egy rövid leírás arról, hogy milyen szerkezet is ez a vízi jármű.

Az amerikai haditengerészet legújabb fejlesztésű vízalatti harci platformjáról van szó, melyben a legfrissebb lopakodó technológiák, információgyűjtő megoldások és fegyverrendszerek dolgoznak. Abból a célból hozták létre őket, hogy felkutassák az ellenséges tengeralattjárókat és felszínen úszó hajókat. Elrettentő erőt képviselnek Tomahawk cirkálórakétáikkal és a speciális műveleti erők szállításával. Hírszerzési, megfigyelési és felderítési (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance, ISR) feladatokat látnak el, támogatják a fő harci csoportok tevékenységét és képesek a tengeri aknák hatástalanításában is részt venni.
 


Röviden: elég durva jószágok. És mégis, hogyan kerülhetnek Xbox kontrollerek beléjük? Nos, a háttérben költségcsökkentési és funkcióbővítési okok állnak.

Jobb, olcsóbb, könnyebben cserélhető

A tengeralattjárók vizuális észlelési eszközei nagyon korlátozottak, hiszen a víz alatt még akkor sem lehet messzire látni, ha lámpákat és vastag, de átlátszó felületeket használnak a környezet tanulmányozására. A felszín átkutatását pedig egy, a hajótestet elrejtő technikával: periszkóppal végzik.

Az alapvető lényegét tekintve a periszkópos megfigyelési módszer nem sokat változott az elmúlt évtizedekben. Ezen változtatnak most a kamerák és az Xbox kontroller. Míg korábban egyetlen ember irányította ezt a megfigyelést, és ő számolt be a látottakról, a Microsoft játékeszköze és az alkalmazott kamerák révén most már egyszerre több ember is láthatja a felszín képét.

Nem meglepő módon a változtatást a fiatalabb tengerésztisztek javasolták. Amint arról Kyle Leonard hadnagy, a USS John Warner egyik tisztje beszámolt, kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne megkönnyíteni a tengeralattjárón végzendő feladatokat. Ezek között bukkant fel a periszkóp irányításának javítása; a nehéz kezelőszervek lecserélésének igénye.

Az Xbox vezérlővel – egyelőre – úgy tűnik, mindenki jól jár (leszámítva a hadiipari beszállítókat). Nem csupán könnyebbé válik a periszkópos megfigyelés a cserével, de olcsóbbá is a rendszer kialakítása. A Military.com beszámolója szerint a 30 dolláros Xbox kontroller egy 38 ezer dolláros eszközt vált ki. Emellett még van egy harmadik pozitív hozadéka is a változtatásnak: extrém mértékben megkönnyíti a sérült, tönkrement komponens lecserélését. Szinte bárhol kapható, telepítése nem igényel különösebb előkészületeket, és gyorsan véghez vihető, árulta el a navigátorként szolgáló Mark Eichenlaub.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.