Rekordok dőltek a felvásárlások vagy összeolvadások számában és értékében is, tavaly több üzletet kötöttek, mint az előző két évben összesen.
Hirdetés
 

A Synergy Research Group statisztikája alapján az adatközponti szegmensben a 20 milliárd dollárt is meghaladta a tavalyi M&A forgalom, és a 48 darab nagy horderejű üzlet gyakorlatilag azt jelentette, hogy hetente sor került valamilyen felvásárláson vagy összeolvadáson keresztül elindított cégegyesítésre. Összehasonlításképpen, 2016-ban 28, 2015-ben pedig 17 ilyen tranzakciót jegyeztek, vagyis a piaci aktivitás ebből a szempontból évről évre majdnem megduplázódott.

A legnagyobb értékű, 7,6 milliárd dolláros 2017-es üzletet a Digital Realty és a DuPont Fabros kötötte, de az Equinix, a Cyxtera, a Peak 10 és a Digital Bridge is egymilliárd dollár fölötti felvásárlásokat ütött nyélbe. További 11 megállapodás a 100 millió és egymilliárd dollár közötti értéksávban volt, míg a maradék 31 ügylet a 100 millió dolláros határ alatt maradt. 

Elébe mennek a kiszervezéseknek

Az Equinix és a Digital Realty egyébként közösen a tavalyi M&A forgalom több mint felét hozta össze: előbbi négy kontinensen, utóbbi az Egyesült Államokban és Európában volt aktív. Az Equinix az európai, észak-amerikai, ázsiai és óceániai régióban is piacvezető kolokációs szolgáltató, a Digital Realty az észak-amerikai és az EMEA térségben a második-negyedik legnagyobb operátor.

A Cloudscene harmadk negyedéves összefoglalója szerint nemrég így festett az élmezőny:
 

forrás: cloudscene.com


A konszolidációs folyamat hajtóereje eddig is és most is a méretgazdaságosság, vagyis az a szempont, hogy a nagyobb szervezeteknél alacsonyabbak az egységekre vetített költségek, miközben magasabb földrajzi lefedettséget is biztosítanak. A Synergy Research Group szerint mindez azért érdekes, mert a nagyvállalatok továbbra is olyan módon igyekeznek fejleszteni informatikai készségeiket, hogy eközben egyre kevésbé támaszkodnnak a saját üzemeltetésű adatközpontokra.

A változások lökést adnak a kiszervezési folyamatoknak, amelyek nem csak a cloud szolgáltatások igénybe vételét jelentik, hanem a kolokációs létesítmények igénybe vétele, vagy akár a saját adatközpontok eladása és visszabérlése is bevett gyakorlattá vált. A cloud szolgáltatók gyors fejlődése nyilvánvalóan az adatközponti piacon is változásokat eredményez, ahogy az operátorok igyekeznek kiszolgálni a nagyságrendek eltolódását és a globális jelenlét követelményeit.

Középtávon is csak a növekedés látszik

A piackutató úgy látja, hogy az adatközponti felvásárlások vagy összeolvadások területén tapasztalható 2017-es aktivitás ebben az évben sem mérséklődik majd, és a nagy iparági szereplők még tovább híznak. Sőt az előrejelzés alapján nem csak az idén, de a következő öt évben is folyamatos lesz az M&A üzletek számának és értékének növekedése.

A Synergy Research Group megjegyzi, hogy 2018-ra már most be lehet írni négy nagyobb akvizíciót, amelyek esetében megszületett a megállapodás, de még nem zárták le az ügyleteket – ezek értéke együttesen eléri a 2,6 milliárd dollárt. A nagyvállalati adatközponti szerverek forgalma egyébként 1 százalékos éves csökkenést mutatott 2017-ben, de még így is messze az infrastrukturális fejlesztések legnagyobb szegmenséről beszélünk.

Cloud & big data

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.