Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba. (x)

A cseh vshosting~ alapítója még a 2000-es évek elején, tizenévesen lett vállalkozó, és a cég azóta Közép-Kelet-Európa első számú menedzselt tárhelyszolgáltatójává fejlődött. Éves árbevétele meghaladja a 10 millió eurót. A vshosting~ története most Magyarországon folytatódik, ahol a szolgáltató arra koncentrál, hogy az eddigi sok ezer e-shop és informatikai vállalat után a magyar cégek sikereihez is hozzájáruljon. Az alapító vezérigazgató, Damir Špoljarič (képünkön) erről az elköteleződésről és a társaság különleges megoldásairól is beszélt.

Bár a vshosting~ regionális szinten jelentős piaci szereplő, Magyarországon valószínűleg még kevésbé ismert. Összefoglalná röviden a történetét?

Damir Špoljarič: A céget 2006-ban alapítottuk jelenlegi műszaki igazgatónkkal, Jan Martinů-val. Mindössze 17 éves voltam akkor, és maga az internet is a kezdeti szakaszában járt. Prágában építettünk hálózatokat adatközösségekhez, hozzáférést biztosítva az embereknek. El akartuk érni az igazi internetet és csatlakozni a gerinchálózathoz, ezért egy olyan adatközpontban béreltünk szervert, amelyik szintén rá volt csatlakoztatva.

Első ügyfelünk a ČSFD.cz, az IMDb-hez hasonló cseh-szlovák filmes adatbázis volt, melynek honlapjához adtunk szerverterületet. Akkoriban, 18 évesen busszal mentem a szerverért, fogyasztási hitelt vettem fel, és ugyanazzal a busszal mentem vissza, hogy aláírjam velük a szerződést. Mivel a tárhelyszolgáltatásaink iránti kereslet gyorsan nőtt, bővítettük a kínálatunkat a nagyobb, összetettebb igényeket elváró megrendelők felé is. 2009-re már a piacvezetők közé tartoztunk Csehországban több száz ügyféllel.

vshosting~-nál azóta is folyamatosan az innováció és a szolgáltatás portfólió bővítésére törekszünk: felhőszervereket, dedikált fizikai szervereket és menedzselt hosztingmegoldásokat vezettünk be, a lehetőségek széles skáláját kínálva az egyedi igényeknek megfelelően. Folyamatoson befektetünk a fejlett technológiákba és olyan biztonsági intézkedéseket vezettünk be, amik 100%-osan védik ügyfeleink adatat.

2015-ben megnyitottuk saját adatközpontunkat, mely lehetővé tette, hogy teljes mértékben mi ellenőrizzük a szerverinfrastruktúránkat, s mindemellett még jobb minőségű hosztingmegoldásokat tudjunk kínáni. Ezzel a lépéssel növelni tudtuk a szolgáltatásaink megbízhatóságát, biztonságát és teljesítményét is.

Mára a vshosting~ a legnagyobb menedzselt hosztingszolgáltató Közép-Kelet-Európában, közel két évtizedes szakértelemmel. 2020 óta a globális Contabo csoport tagjai vagyunk, és ma már több tízezer európai webshopot szolgálunk ki, köztük olyan jól ismert nevekkel, mint a GymBeam, a Notino vagy a Pilulka. 2023-ban elsősorban arra koncentrálunk, hogy sikeressé tegyük a magyar online vállalkozásokat is azzal a soha nem látott minőségű és szintű támogatással, amit más európai országokban is biztosítunk.

Milyenek a vshosting~ első benyomásai a magyar piacról? Vannak olyan jellegzetességei, amelyek eltérnek más nemzeti piacoktól?

D. Š.: Minden piac egyedi, ez pedig kétszeresen igaz Magyarországra. A helyi online üzleti piac folyamatos dinamikus növekedése pedig különösen érdekessé teszi számunkra az itteni helyzetet.

Az olyan európai piacokkal szemben, ahol már hozzászoktak a vshosting~ szolgáltatásaihoz, a magyar online vállalkozásokat egyelőre sokkolja a garantált 60 másodperces telefonos válaszadási időnk, vagy az, hogy a hét minden napján 24 órában kaphatnak támogatást vezető rendszergazdáinktól. Mi olyan régóta alkalmazzuk ezt az alapvető ügyfélszolgálati támogatást, hogy néha elfelejtjük, mennyire szokatlan lehet ez valakinek. Kiváló műszaki hátterünknek köszönhetően leállásaink nincsenek, a rendelkezésre állásunk pedig majdnem 100 százalékos.

Ahol a vshosting~ már régóta jelen van, ott jellemzően milyen ágazatokból és milyen méretű vállalatokból kerülnek ki az ügyfelei? Ugyanilyen összetételre számít Magyarországon is?

D. Š.: Ügyfeleink között mindenféle cég előfordul, de fő piacainkat az e-kereskedelem és az informatika jelenti. Ahogy mondtam, több tízezer e-shopnak biztosítunk tárhelyet, és nagyon magas szintű szakértelemmel járulunk hozzá ezeknek a vállalkozásoknak a sikereihez. Most pedig Magyarországon is szeretnénk ezt bizonyítani.

Már jelenleg is nagy érdeklődést tapasztalunk a magyar e- kereskedelmi szektorból, sőt első itteni ügyfeleink is online áruházakat működtetnek. Természetesen nem csak egy internetes boltokat kiszolgáló hosztingcég vagyunk, keményen dolgozunk azon, hogy elérjük a magyar informatikai közösséget is, hogy meg tudják miért éri meg jobban velünk együtt dolgozni, mint másokkal.

A nagy globális szolgáltatók, mint amilyen az Amazon (AWS), a Google (GCP) vagy a Microsoft (Azure), ma már szinte minden uniós országban jelen vannak. Velük szemben mit tud nyújtani egy helyi szolgáltató az ügyfeleinek, és hogyan képes előnyösebb ajánlatokat tenni? Hogyan illeszkedik a vshosting~ a felhős (outsourcing) ökoszisztémába?

D. Š.: Ezek a globális felhőszolgáltatások tényleg elterjedtek, és sok vállalat ezeket tekinti a legjobb hoszting lehetőségnek. Sok olyan ügyfelünk van azonban,akik korábban ezeknél a szolgáltatóknál voltak, aztán helyettük mégis hozzánk fordultak. Ennek három fő oka is van: a támogatás minősége és sebessége, valamint az egyéni megközelítés és persze a költségek.

Az AWS-sel ellentétben mi a vshosting~-nál minden ügyfelet külön- külön kezelünk és vizsgálunk meg annak érdekében, hogy megfelelő megoldást tudjunk nyújtani számukra.

Mi a vshosting~-nál biztosítjuk a teljes IT infrastruktúra adminisztrációját, szakértő kollégáink 0-24 támogatást nyújtanak garantáltan 60 másodperces telefonos válasz időn belül, mindezeket tartalmazza az ár. Ezt nemigen kaphatja meg bárki egy globális publikus felhőszolgáltatásban, vagy ha mégis, akkor a költségei óriásiak lesznek, miközben az infrastruktúrára is gyakran kell nagy összegeket fizetni. A mi segítségünkkel viszont a cégek gyakran optimalizálhatják saját maguk a hosztingot, amivel akár 70 százalékát is megtakaríthatnak az IT költségeken – még akkor is, ha infrastruktúrájuk egy része például az AWS-nél marad.

Az adatbiztonság egy másik olyan dolog, amit gyakran becsülnek alá ezeknél a szolgáltatóknál. Mivel uniós székhelyű vállalat vagyunk, nálunk az adatok biztonságban vannak az ellentmondásos amerikai szabályozással szemben, ami lehetővé teheti, hogy az Egyesült Államok kormánya hozzáférjen a tengerentúlon működő szolgáltatóknál tárolt adatokhoz.

A magyar hosztingpiac meglehetősen változatos, sok helyi kis és közepes méretű szolgáltató is igyekszik rajta érvényesülni. Hozzájuk képest milyen ügyfélelőnyöket kínálhat a vshosting~?

D. Š.: A többi Magyarországon működő hosztingcégtől eltérően mi soha nem látott színvonalú ügyféltámogatást adunk (lásd az éjjel- nappali elérhetőséget és a 60 másodpercen belüli telefonos válaszadást), nem beszélve a szakértelmünkről, ami majdnem két évtizedes know-how-t jelent akár az összetett infrastruktúrák és a nagy online projektek kapcsán is. Sokkal jobb a technikai hátterünk és több tapasztalatunk van a legbonyolultabb telepítésekben is a legnagyobb ügyfeleknél.

Emellett alapszolgáltatásaink között vannak az úgynevezett menedzselt szolgáltatások, ami azt jelenti, hogy nem csak felépítjük és futtatjuk a tárhelymegoldásokat, hanem folyamatosan figyeljük, optimalizáljuk, frissítjük is azokat, és minden tőlünk telhetőt megteszünk a gördülékeny működésükért. Ennek eredményeként, ügyfeleink is a saját üzletükre koncentrálhatnak, nem kell aggódniuk a háttérfolyamatok vagy az esetleges leállás, szolgáltatás kimaradás miatt.

Milyen szolgáltatásokkal indultak a magyar piacon, és milyen terjeszkedési terveik vannak?

D. Š.: Ahogy mondtam, jelenleg a magyar piac az első számú prioritásunk, ezért mindent beleadunk, és Magyarországon is biztosítjuk az elérhető összes szolgáltatásunkat. Legyen szó a kisebb e-boltokhoz való, felügyelt felhős tárhelymegoldásokról vagy Kubernetes és virtualizációs réteggel kiegészített, komplex szerverfürtökről, lényegében bármire képesek vagyunk. Magyarországon jelenleg a legnépszerűbb szolgáltatásunk a menedzselt felhő, ami egy teljes körű virtualizált megoldás a kisebb vállalkozások számára, illetve a menedzselt AWS-infrastruktúra, ahol AWS alatt optimalizáljuk az ügyfelek infrastruktúráját, és annak az összegnek a töredékéért végezzük az üzemeltetést, mint amennyit az Amazonnak kellene fizetniük érte.

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.