Az EIU szponzorált kutatása szerint a munkaerő kiválasztásának és hasznosításának változása összességében hozzájárul a béremeléshez, az átképzési lehetőségek szaporodásához és az új technológiák bevezetéséhez is.
Hirdetés
 

A dolgozói ellenállás a munkaerő átalakításának legfőbb akadálya, ez az átalakítás azonban végső soron magasabb bérekhez, átképzési lehetőségekhez és technológiafrissítéshez vezet – olvasható a The Economist Intelligence Unit (EIU) frissen bemutatott kutatásában. A Fujitsu és a Citrix megbízásából készített anyagból kiderül, hogy az ilyen típusú változások kulcsszerepet játszottak a stratégiai célkitűzéseiket az elmúlt három évben jelentősen túlteljesítő vállalatok 72 százalékának sikerében.

Az EIU a munkaerő átalakítását a vállalati dolgozói állomány jellegének és hasznosításának jelentős és szándékos megváltoztatásaként határozza meg, ami kiterjedhet a dolgozók jelentős átképzésére, új vezetői és munkastílusok bevezetésére vagy a szervezetnél alkalmazott felvételi módszerek megváltoztatására is. Mindez arra vezethető vissza, hogy ma már a legtöbben a kreativitást és a hatékonyságot tartják az ideális munkaerő fő tulajdonságának.

A kutatás eredményei alapján a megfelelő technológiákba való beruházás a válaszadók 83 százalékos arányával még a munkatársak átképzését is megelőzi a munkaerő átalakításával kapcsolatos leggyakoribb kezdeményezések listáján. A második helyen a béremelés és a munkaerő digitális készségének fejlesztését szolgáló kezdeményezések állnak 77 százalékkal.

A Fujitsu vonatkozó közleménye szerint az EIU vizsgálatának egyik legfontosabb megállapítása, hogy négyből három vállalatnál közös célokat szolgál a munkaerő és a technológia átalakítása, magasabb szintű és nagyobb értéket képviselő készségeket biztosítva a munkaadóknak. Ez azonban a munkavállalóknak is előnyös, figyelembe véve a felkínálható magasabb bért, az átképzési lehetőségeket és a használatukra bocsátott fejlettebb technológiákat.

Európában még csak a cégek negyede ugrott bele

Az EIU úgy látja, hogy a technológia és a munkaerő terén végrehajtott beruházásokat a vállalatok nem egymást kizáró módon, hanem párhuzamosan hajtják végre. A saját megítélésük szerint jelentősen átalakult vállalatok 40 százaléka arról is nyilatkozott, hogy a meglévő technológiai infrastruktúra számottevő frissítésére volt szüksége a sikerhez, összességében pedig az új technológiák bevezetése mellett a készségfejlesztés vagy az oktatás volt a leggyakoribb intézkedés.

A kutatásról szóló közlemény azt is kiemeli, hogy a fejlődési folyamatnak még nincs vége. Az észak-amerikai vállalatok tartanak a legelőrébb a munkaerő átalakításában, legalábbis annak alapján, hogy 68 százalékuk tartja magát jelentősen átalakult szervezetnek – ezzel szemben Japánban a cégek 36 százaléka, Európában 26 százaléka, Ausztráliában és Új-Zélandon pedig 22 százaléka értékelte ugyanígy a saját helyzetét.

Az átalakulás természetesen sehol sem jön ingyen. Ötből négy válaszadó szerint a legjelentősebb tényezőnek az egyszeri költségek számítanak, de majdnem ugyanennyien említették a megnövekedett foglalkoztatási költségeket és az összetettebb szervezeti felépítést. Ugyanakkor az átalakulással szembeni ellenállás enyhülésére utal az az arány, hogy a vállalatok 79 százaléka szerint a következő három évben fel fog gyorsulni ez a folyamat.

A Fujitsu szerint már vállalatok egyre inkább érzik, hogy ha nem alakítják át a munkahelyet és a munkaerőt is, akkor lemaradnak a versenyben. Azok a vállalatok viszont, amelyek megtették ezeket a szükséges lépéseket, jellemzően elégedettek az eredményekkel. Annyi mindenképpen biztosnak látszik, hogy a munkaerejük átalakítását halogató cégek egyre nehezebben tudják majd magukhoz vonzani és megtartani a megfelelő kaliberű munkatársakat.

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.