Az EIU szponzorált kutatása szerint a munkaerő kiválasztásának és hasznosításának változása összességében hozzájárul a béremeléshez, az átképzési lehetőségek szaporodásához és az új technológiák bevezetéséhez is.
Hirdetés
 

A dolgozói ellenállás a munkaerő átalakításának legfőbb akadálya, ez az átalakítás azonban végső soron magasabb bérekhez, átképzési lehetőségekhez és technológiafrissítéshez vezet – olvasható a The Economist Intelligence Unit (EIU) frissen bemutatott kutatásában. A Fujitsu és a Citrix megbízásából készített anyagból kiderül, hogy az ilyen típusú változások kulcsszerepet játszottak a stratégiai célkitűzéseiket az elmúlt három évben jelentősen túlteljesítő vállalatok 72 százalékának sikerében.

Az EIU a munkaerő átalakítását a vállalati dolgozói állomány jellegének és hasznosításának jelentős és szándékos megváltoztatásaként határozza meg, ami kiterjedhet a dolgozók jelentős átképzésére, új vezetői és munkastílusok bevezetésére vagy a szervezetnél alkalmazott felvételi módszerek megváltoztatására is. Mindez arra vezethető vissza, hogy ma már a legtöbben a kreativitást és a hatékonyságot tartják az ideális munkaerő fő tulajdonságának.

A kutatás eredményei alapján a megfelelő technológiákba való beruházás a válaszadók 83 százalékos arányával még a munkatársak átképzését is megelőzi a munkaerő átalakításával kapcsolatos leggyakoribb kezdeményezések listáján. A második helyen a béremelés és a munkaerő digitális készségének fejlesztését szolgáló kezdeményezések állnak 77 százalékkal.

A Fujitsu vonatkozó közleménye szerint az EIU vizsgálatának egyik legfontosabb megállapítása, hogy négyből három vállalatnál közös célokat szolgál a munkaerő és a technológia átalakítása, magasabb szintű és nagyobb értéket képviselő készségeket biztosítva a munkaadóknak. Ez azonban a munkavállalóknak is előnyös, figyelembe véve a felkínálható magasabb bért, az átképzési lehetőségeket és a használatukra bocsátott fejlettebb technológiákat.

Európában még csak a cégek negyede ugrott bele

Az EIU úgy látja, hogy a technológia és a munkaerő terén végrehajtott beruházásokat a vállalatok nem egymást kizáró módon, hanem párhuzamosan hajtják végre. A saját megítélésük szerint jelentősen átalakult vállalatok 40 százaléka arról is nyilatkozott, hogy a meglévő technológiai infrastruktúra számottevő frissítésére volt szüksége a sikerhez, összességében pedig az új technológiák bevezetése mellett a készségfejlesztés vagy az oktatás volt a leggyakoribb intézkedés.

A kutatásról szóló közlemény azt is kiemeli, hogy a fejlődési folyamatnak még nincs vége. Az észak-amerikai vállalatok tartanak a legelőrébb a munkaerő átalakításában, legalábbis annak alapján, hogy 68 százalékuk tartja magát jelentősen átalakult szervezetnek – ezzel szemben Japánban a cégek 36 százaléka, Európában 26 százaléka, Ausztráliában és Új-Zélandon pedig 22 százaléka értékelte ugyanígy a saját helyzetét.

Az átalakulás természetesen sehol sem jön ingyen. Ötből négy válaszadó szerint a legjelentősebb tényezőnek az egyszeri költségek számítanak, de majdnem ugyanennyien említették a megnövekedett foglalkoztatási költségeket és az összetettebb szervezeti felépítést. Ugyanakkor az átalakulással szembeni ellenállás enyhülésére utal az az arány, hogy a vállalatok 79 százaléka szerint a következő három évben fel fog gyorsulni ez a folyamat.

A Fujitsu szerint már vállalatok egyre inkább érzik, hogy ha nem alakítják át a munkahelyet és a munkaerőt is, akkor lemaradnak a versenyben. Azok a vállalatok viszont, amelyek megtették ezeket a szükséges lépéseket, jellemzően elégedettek az eredményekkel. Annyi mindenképpen biztosnak látszik, hogy a munkaerejük átalakítását halogató cégek egyre nehezebben tudják majd magukhoz vonzani és megtartani a megfelelő kaliberű munkatársakat.

Közösség & HR

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.