Egy igazi sztármenedzsertől, Satya Nadellától, a Microsoft vezérétől kaphattak útmutatót a digitalizációhoz a cég Future Decoded elnevezésű budapesti eseményének résztvevői.

Vezérigazgatóként 2014-es kinevezése óta először látogatott Budapestre Satya Nadella, a Microsoft első embere, aki a rendelkezésére álló nagyjából fél órában korrektül összefoglalta, amit tudnia kell az üzleti világnak a nyakunkon álló digitális transzformációról, valamint a redmondi óriáscég abban játszott szerepéről.

Számos hazai példával is szolgált

A Microsoft első embere beszélt többek között arról, hogy a technológia már mindenhol jelen van, átalakulnak az üzleti modellek, a digitális transzformáció megváltoztatja a munkához való viszonyunkat is. Mindez óriási kihívások elé állítja a vállalkozásokat.

A digitalizáció kapcsán kiemelte, ha ellátogat egy-egy országba, fontosnak tartja, hogy megnézze, az adott piac üzleti szereplői mennyire tudnak már élni a cég által kínált termékekkel és szolgáltatásokkal, így több hazai példát is hallhattunk tőle. A szolgáltatások között több olyat is említett, amelyek az átmenetet is segítik, ezek az alábbi három pillérre épülnek.

Újragondolt termelékenység és az üzleti folyamatok

A Microsoft-vezér szerint a negyedik ipari forradalomnak is hívott transzformáció hatalmas adattömeget termel, amit nem szabad parlagon hagyni, nemcsak üzleti, hanem munkaszervezési szempontból sem. Saját példáját hozta fel, mint mondta, már nem vár napi jelentéseket a beosztottaitól, hanem a megfelelő technológia segítségével valós időben tudja nyomon követni őket, ki és éppen milyen projekten dolgozik. A munkafolyamatokkal kapcsolatos adatmennyiséget viszont nem elég begyűjteni és kielemezni, hanem azokból előrejelzéseket is kell csinálni.

A digitális technológiaváltás feladata, hogy vállalatmérettől függetlenül a legjobbat hozza ki a cégekből, magyar példaként két végletet említett a kisvállalkozásnak számító Mobilsofa rendezvényszervező társaságot, illetve a nagyvállalati kategóriába sorolt Invitel távközlési szolgáltatót. Esetükben kiemelte, hogy már mindketten átmentek a digitális transzformáción, ami látványosan átalakította az üzleti folyamataikat is.      

Az újragondolt termelékenység kapcsán pedig kitért a felhő technológia megkerülhetetlenségére, kiemelve, hogy a Microsoft csak Európában mintegy 3 milliárd dollárt költött az itteni adatközponti infrastruktúra kiépítésére.

Építs saját mesterséges intelligenciát!

A digitalizáció korszakát jellemző mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban Nadella hangoztatta, hogy ez a technológia minden üzleti folyamatot képes átszőni. Szerinte már több magyar cég is jó úton jár. Példaként a Netpincért hozta fel, amelynek a rendszere már jobban meg tudja mondani, hogy mit szeretnék ebédelni, mint saját magam.

Beszélt Cortanáról, a Microsoft virtuális asszisztenséről is. Elmondása szerint nem az a fontos, hogy az ügyfelek konkrétan ezt a megoldást használják, hanem, hogy a segítségével létre tudják hozni a saját mesterséges intelligenciájukat. Nadella ennek kapcsán újabb két hazai nagyvállalati példával szolgált, a Mol-t és az OTP-t említette, amelyek már számos területen építenek a mesterséges intelligenciára, jelentős időt és pénzt megspórolva ezzel.

Jön a vegyes valóság korszaka

Más lesz a jövőben a viszonyunk a számítógépekhez is, a legújabb technológiák, a 3D, a virtuális(VR) valóság, a kiterjesztett valóság (AR), átalakítja majd a teljes hardverpalettát, az Xbox-tól egészen a HoloLens-ig. A Microsoft új korszakát is ez a "mixed reality" határozza meg – foglalta össze mondanivalóját Satya Nadella.

Piaci hírek

Jöhetnek az 5G-s iPhone-ok, kiegyezett az Apple és a Qualcomm

Emiatt az Intel húzza a rövidebbet. Két évnyi huzavona után peren kívül rendezte egymással a vitás kérdéseit a két vállalat.
 
Nem közvetlenül az új technológiák, hanem a kiélezett versenyhelyzet, a gyorsan változó piaci igények és a vállalatok fájdalompontjai hajtják előre a fejlődést.

a melléklet támogatója a T-Systems

Hirdetés

T-Systems: rendszerintegrátor a gyártósorok mellett

A teljesen automatizált gyártósortól a szakmai kompetenciát kereső beszállítóig sokféle gyártóüzemmel találkozhatunk a hazai iparban. Megoldásszállítóként ezért az ügyfelek problémáit kell feltárni, és azok megoldásához kell optimális technológiát kínálni – állítja Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese és Tóth P. Péter üzletág-igazgató.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.