Egy igazi sztármenedzsertől, Satya Nadellától, a Microsoft vezérétől kaphattak útmutatót a digitalizációhoz a cég Future Decoded elnevezésű budapesti eseményének résztvevői.

Vezérigazgatóként 2014-es kinevezése óta először látogatott Budapestre Satya Nadella, a Microsoft első embere, aki a rendelkezésére álló nagyjából fél órában korrektül összefoglalta, amit tudnia kell az üzleti világnak a nyakunkon álló digitális transzformációról, valamint a redmondi óriáscég abban játszott szerepéről.

Számos hazai példával is szolgált

A Microsoft első embere beszélt többek között arról, hogy a technológia már mindenhol jelen van, átalakulnak az üzleti modellek, a digitális transzformáció megváltoztatja a munkához való viszonyunkat is. Mindez óriási kihívások elé állítja a vállalkozásokat.

A digitalizáció kapcsán kiemelte, ha ellátogat egy-egy országba, fontosnak tartja, hogy megnézze, az adott piac üzleti szereplői mennyire tudnak már élni a cég által kínált termékekkel és szolgáltatásokkal, így több hazai példát is hallhattunk tőle. A szolgáltatások között több olyat is említett, amelyek az átmenetet is segítik, ezek az alábbi három pillérre épülnek.

Újragondolt termelékenység és az üzleti folyamatok

A Microsoft-vezér szerint a negyedik ipari forradalomnak is hívott transzformáció hatalmas adattömeget termel, amit nem szabad parlagon hagyni, nemcsak üzleti, hanem munkaszervezési szempontból sem. Saját példáját hozta fel, mint mondta, már nem vár napi jelentéseket a beosztottaitól, hanem a megfelelő technológia segítségével valós időben tudja nyomon követni őket, ki és éppen milyen projekten dolgozik. A munkafolyamatokkal kapcsolatos adatmennyiséget viszont nem elég begyűjteni és kielemezni, hanem azokból előrejelzéseket is kell csinálni.

A digitális technológiaváltás feladata, hogy vállalatmérettől függetlenül a legjobbat hozza ki a cégekből, magyar példaként két végletet említett a kisvállalkozásnak számító Mobilsofa rendezvényszervező társaságot, illetve a nagyvállalati kategóriába sorolt Invitel távközlési szolgáltatót. Esetükben kiemelte, hogy már mindketten átmentek a digitális transzformáción, ami látványosan átalakította az üzleti folyamataikat is.      

Az újragondolt termelékenység kapcsán pedig kitért a felhő technológia megkerülhetetlenségére, kiemelve, hogy a Microsoft csak Európában mintegy 3 milliárd dollárt költött az itteni adatközponti infrastruktúra kiépítésére.

Építs saját mesterséges intelligenciát!

A digitalizáció korszakát jellemző mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban Nadella hangoztatta, hogy ez a technológia minden üzleti folyamatot képes átszőni. Szerinte már több magyar cég is jó úton jár. Példaként a Netpincért hozta fel, amelynek a rendszere már jobban meg tudja mondani, hogy mit szeretnék ebédelni, mint saját magam.

Beszélt Cortanáról, a Microsoft virtuális asszisztenséről is. Elmondása szerint nem az a fontos, hogy az ügyfelek konkrétan ezt a megoldást használják, hanem, hogy a segítségével létre tudják hozni a saját mesterséges intelligenciájukat. Nadella ennek kapcsán újabb két hazai nagyvállalati példával szolgált, a Mol-t és az OTP-t említette, amelyek már számos területen építenek a mesterséges intelligenciára, jelentős időt és pénzt megspórolva ezzel.

Jön a vegyes valóság korszaka

Más lesz a jövőben a viszonyunk a számítógépekhez is, a legújabb technológiák, a 3D, a virtuális(VR) valóság, a kiterjesztett valóság (AR), átalakítja majd a teljes hardverpalettát, az Xbox-tól egészen a HoloLens-ig. A Microsoft új korszakát is ez a "mixed reality" határozza meg – foglalta össze mondanivalóját Satya Nadella.

Piaci hírek

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.