Magnus Carlsen cége nem publikus összegért vette meg az alig három éve indított Chessable sakkoktató oldalt.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem (és így pénz) kíséri a legmagasabb szintű sakkversenyeket. A sportág megnövekedett ázsióját nem csupán az jelzi, hogy hagyományos sportcsatornák is elkezdtek beszámolókat műsorra tűzni, hanem ez a mostani üzleti hír is, amely mögött nem kisebb név áll, mint a hosszú évek óta regnáló norvég világbajnok, Magnus Carlsen.

Saját szórakozásból lett a biznisz 

A Chessable.com oldalt egy teljesen amatőr sakkkedvelő, David Kramaley alapította 2016-ban. Az alapötlet abból jött, hogy az angol hobbisakkozó szerette volna saját képességeit javítani, és ehhez megnyitások gyakorlására alkalmas szoftvert készített. Az ebből kinövő vállalkozást azonban már egy amerikai hivatásos oktatóval együtt indította.

A freemium modellben üzemelő, alapvetően oktatásra, képességek javítására koncentráló oldalon komoly figyelmet kap a tanulás folyamatának tudományos megközelítése. Ez nem meglepő, hiszen Kramaley pszichológushallgatóként vágott bele az üzletbe. A felhasználók egy bizonyos szintig ingyen végezhetik el a különböző nehézségű leckéket, és amennyiben tetszik nekik a dolog, pénzért sokkal több tartalomhoz juthatnak hozzá.

Az oldal idén januárban már átlépte az 50 ezres felhasználói létszámot, ami visszaigazolta a korai befektetők bizalmát. Utóbbiak 200 ezer fonttal segítették a cég fejlesztését, és bár konkrét összegről nincs szó a felvásárlás kapcsán, vélhetően elégedetten szállhatnak most ki.

Bővül a Magnus család

Ami a másik oldalt illeti, a címét már több alkalommal megvédő, még mindig csak 28 éves Carlsen 2014-től kezdve építi saját üzletét. A Play Magnus cég eddigi legfontosabb szolgáltatása az ugyanilyen nevű alkalmazás volt, amelyben a játékosok elvileg akár személyesen is (virtuális) asztalhoz ülhetnek a világbajnokkal. A sakkprogram szintén freemium modellben dolgozik, a felhasználók különböző előnyöket vásárolhatnak maguknak, hogy javítsák pontszámukat. A mostani felvásárlást néhány hónappal ezelőtt a Chess24 oldallal való összeolvadás előzte meg.

Az akvizícióval immár a Chessable is a Play Magnus portfólió része lesz. A világbajnok nevével fémjelzett, de nem kizárólag Carlsen által tulajdonolt vállalat a pletykák szerint több mint 1 millió fontot érő üzlet megkötésekor vállalta, hogy további félmillió fontot invesztálnak a Chessable fejlesztésébe.

Erre szükség is van, mert az oldal egyelőre csak desktopos változatban érhető el, ami a mostani, okostelefon-centrikus világban már meglehetősen ódivatúnak hat. A Chessable egyébként már korábban is belengette a szájt teljes megújítását és az iOS/Android applikációk elindítását, de ez egyelőre nem történt meg.

Önti a pénzt, de később merheti is

Carlsen cége a legutóbbi évében meredeken növekvő árbevételt könyvelhetett el, ám a szaldó ennek ellenére masszív veszteséget mutat. A sakknagymesternek tehát egyelőre csak viszi a pénzét a sakk népszerűsítésére életre hívott vállalkozása, ám hosszú távon lehet, hogy ismét csak ő kalkulált jól. A sportág iránti érdeklődés szemmel látható fokozódása ugyanis jó hatással van a csúcsversenyek díjazására is. Ha máshonnan nem, onnan biztosan profitálni fog.

Piaci hírek

Nyílt interfészek a Nokia hálózati eszközeiben

A finn gyártó nem csak elméletben támogatja az OpenRAN kezdeményezést, a tervek szerint már idén megjelennek kínálatában a technológiát alkalmazó első hálózati termékek.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.