Magnus Carlsen cége nem publikus összegért vette meg az alig három éve indított Chessable sakkoktató oldalt.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem (és így pénz) kíséri a legmagasabb szintű sakkversenyeket. A sportág megnövekedett ázsióját nem csupán az jelzi, hogy hagyományos sportcsatornák is elkezdtek beszámolókat műsorra tűzni, hanem ez a mostani üzleti hír is, amely mögött nem kisebb név áll, mint a hosszú évek óta regnáló norvég világbajnok, Magnus Carlsen.

Saját szórakozásból lett a biznisz 

A Chessable.com oldalt egy teljesen amatőr sakkkedvelő, David Kramaley alapította 2016-ban. Az alapötlet abból jött, hogy az angol hobbisakkozó szerette volna saját képességeit javítani, és ehhez megnyitások gyakorlására alkalmas szoftvert készített. Az ebből kinövő vállalkozást azonban már egy amerikai hivatásos oktatóval együtt indította.

A freemium modellben üzemelő, alapvetően oktatásra, képességek javítására koncentráló oldalon komoly figyelmet kap a tanulás folyamatának tudományos megközelítése. Ez nem meglepő, hiszen Kramaley pszichológushallgatóként vágott bele az üzletbe. A felhasználók egy bizonyos szintig ingyen végezhetik el a különböző nehézségű leckéket, és amennyiben tetszik nekik a dolog, pénzért sokkal több tartalomhoz juthatnak hozzá.

Az oldal idén januárban már átlépte az 50 ezres felhasználói létszámot, ami visszaigazolta a korai befektetők bizalmát. Utóbbiak 200 ezer fonttal segítették a cég fejlesztését, és bár konkrét összegről nincs szó a felvásárlás kapcsán, vélhetően elégedetten szállhatnak most ki.

Bővül a Magnus család

Ami a másik oldalt illeti, a címét már több alkalommal megvédő, még mindig csak 28 éves Carlsen 2014-től kezdve építi saját üzletét. A Play Magnus cég eddigi legfontosabb szolgáltatása az ugyanilyen nevű alkalmazás volt, amelyben a játékosok elvileg akár személyesen is (virtuális) asztalhoz ülhetnek a világbajnokkal. A sakkprogram szintén freemium modellben dolgozik, a felhasználók különböző előnyöket vásárolhatnak maguknak, hogy javítsák pontszámukat. A mostani felvásárlást néhány hónappal ezelőtt a Chess24 oldallal való összeolvadás előzte meg.

Az akvizícióval immár a Chessable is a Play Magnus portfólió része lesz. A világbajnok nevével fémjelzett, de nem kizárólag Carlsen által tulajdonolt vállalat a pletykák szerint több mint 1 millió fontot érő üzlet megkötésekor vállalta, hogy további félmillió fontot invesztálnak a Chessable fejlesztésébe.

Erre szükség is van, mert az oldal egyelőre csak desktopos változatban érhető el, ami a mostani, okostelefon-centrikus világban már meglehetősen ódivatúnak hat. A Chessable egyébként már korábban is belengette a szájt teljes megújítását és az iOS/Android applikációk elindítását, de ez egyelőre nem történt meg.

Önti a pénzt, de később merheti is

Carlsen cége a legutóbbi évében meredeken növekvő árbevételt könyvelhetett el, ám a szaldó ennek ellenére masszív veszteséget mutat. A sakknagymesternek tehát egyelőre csak viszi a pénzét a sakk népszerűsítésére életre hívott vállalkozása, ám hosszú távon lehet, hogy ismét csak ő kalkulált jól. A sportág iránti érdeklődés szemmel látható fokozódása ugyanis jó hatással van a csúcsversenyek díjazására is. Ha máshonnan nem, onnan biztosan profitálni fog.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.