Csökkenő bevételek mellett növelte nyereségét a legutóbbi negyedévben, a piac azonban kétkedve figyeli a társaság átalakulási stratégiáját.
Hirdetés
 

Az elemzői várakozásoktól nagyjából egymilliárd dollárral, az előző év megfelelő időszakától 4 százalékkal maradt el az IBM 23,7 milliárd dolláros bevétele a harmadik pénzügyi negyedévben, ami hatodik negyedéve tartó csökkenést jelent. Az IBM részvényeinek árfolyama a szerdai bejelentés nyomán több mint 6 százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy a lefelé tartó bevételekhez a tavalyinál 5,7 százalékkal magasabb, 4 milliárd dolláros nyereség társult.

A réven nyernek, de a vámon sokat veszíthetnek

A világ legnagyobb informatikai szolgáltatója igyekszik megszabadulni a tömegtermékektől, és régi-új stratégiájának jegyében a nagyobb nyereségességgel kecsegtető, szoftveres és konzultációs területekre fókuszál, ami adott esetben az összes bevétel rovására megy. Az IBM illetékesei megerősítették, hogy korábbi célkitűzésük, vagyis a 2015-re elért 20 dolláros részvényenkénti osztalék elérése, továbbra sem változott.

A tőzsde negatív reakcija valószínűleg abból a bizonytalanságból fakad, hogy az IBM egyre inkább a nem organikus eszközökhöz folyamodik a cél érdekében. Ilyen az a masszív költségcsökkentési folyamat, amelynek nyomán a hírek már a belső bizonytalanságot fokozó elbocsátásokról vagy a k+f tevékenységet is veszélyeztető spórolásról szólnak. Az elemzők ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy hosszabb távon a bevételnövekedés is alapvető piaci elvárás, amelyre nézve a most lezárt negyedév mutatói nem túl biztatóak.

Nehéz megtartani az egyensúlyt

Nem számítva, hogy az árfolyamhatás önmagában is félmilliárd dolláros terhet jelentett éves összehasonlításban, a vállalat hardveres üzlete egymilliárd dollárral zsugorodott. Az IBM hagyományaitól eltérően a fejlődő piacokon (így a BRIC országokban) sem alkotott maradandót. Ezekre a gazdasági régiókra vonatkozóan a cég története során először számolt be bevételcsökkenésről, ami Kínában a 20 százalékot is elérte.

Az IBM természetesen a javuló nyereségességen túl is közölt biztató adatokat, mint amilyen például a cloud fogalma alá csoportosított szoftverek és szolgáltatások 70 százalékos vagy a Smarter Planet 20 százalékos bevételnövekedése. Ezzel együtt a legtöbb kommentár kiemeli: jelenleg nem látszik tisztán, hogy a hardverfronton kieső forgalom mellett a szolgáltatások fejlődése hogyan konvertálódik majd egyenletes cégszintű növekedéssé, figyelembe véve a költségcsökkentési intézkedések esetleges hosszú távú negatív hatásait is.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.