Az AccuWeather mobil alkalmazás akkor is szorgosan küldte haza az értékes lokalizációs adatokat, amikor a felhasználó ezt nem kérte. Az adatok hirdetőknél kötöttek ki.

Az AccuWeather mind iOS-, mind Android-platformon az egyik legtöbbet letöltött időjárás-előrejelző alkalmazás, amelynek népszerűségéről az igen jó értékelések is árulkodnak. Mivel csak a Google alkalmazásboltja már 50-100 millió közé teszi a letöltési számot, így jogosan mondhatjuk, hogy nagyon széles réteget érint a mobil alkalmazás működése. Nemrég kiderült, akkor is szorgosan küldi az adatokat, ha arra nem kapott engedélyt.

Nem járult hozzá? Nem érdekes!

Egy biztonsági szakember alaposabban utánanézett, milyen adatcsomagokat küld a program vissza. Will Strafach megdöbbenve látta, hogy ugyan iPhone-ján a nemet jelölte be a pontos geolokációs adatok küldését firtató opciónál, ám a telefonról ennek ellenére zavartalanul özönlöttek ki a felhasználó konkrét helyének megállapítására alkalmas információk. Így kikerül a mobilról az internet elérésre használt wifi router neve, illetve annak MAC-címe. Ezek és más publikus adatok összefésülésével pedig elég jó pontossággal be lehet lőni, éppen hol van a készülék, ami természetesen a legtöbbször ugyanaz a hely, ahol a tulajdonos is tartózkodik.

Amennyiben engedélyezzük a pontosabb geolokációs adatküldést, úgy az alkalmazás a méterre pontos lokalizálás mellett még a tengerszint feletti magasságot és az aktuális sebességet is képes lehet beazonosítani.

A dolog pikantériáját az adja, hogy ezek az adatok nem is az appot fejlesztő cég szerverein landolnak, hanem közvetlenül a digitális információk értékesítésére specializálódott Reveal Mobile adatbázisát gazdagítják. Szó szerint, hiszen a cég hirdetőknek kínálja ezeket fel, akik például helyhez kötött szolgáltatások, termékek értékesítésnek ösztönzését tudják ezzel elérni.

Nincs itt semmi látnivaló

Az ügyben megszólalt az AccuWeather is. A fejlesztőcégnél elsőre egy szokásosnak mondható PR-közléssel reagáltak, miszerint egyrészt ők minden előírásnak megfelelnek, másrészt ezeket az adatokat nem is pénzre akarják váltani, hanem saját alkalmazásuk fejlesztésére, aminek természetesen az egyetlen célja a még teljesebb felhasználói élmény elérése.

Való igaz, az AccuWeather felhasználási feltételei között szerepel, hogy a cég és partnerei hozzájuthatnak a mobilok geolokációs adataihoz, ám az nem, hogy ebből bárki, bármilyen formában pénzt is akar keresni. Az ügyet robbantó Strafach azon az állásponton volt, hogy ez nem tisztességes tájékoztatás. Az ő álláspontját sokan támogatták azzal, hogy közvetlenül közölték vele, hogy az általa felderítettek miatt törölték az alkalmazást. 

Egy hasonló ügyben egyébként tavaly már eljárást is folytatott az USA-ban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission - FTC). Akkor az érintett alkalmazást elmarasztalták, mert az ugyan felajánlotta a felhasználónak az adatok elküldésének letiltását, ám ezt választva is zavartalnul folyt az "adatszivárgás". Az AccuWeather jogi szakértői szerint ennek a két dolognak semmi köze egymáshoz. És egyébként is ez egy dinamikusan változó jogi terület, ahol az alkalmazott gyakorlat szinte naponta változhat(na).

Visszavonulás

A PR-henger viszont végül kifulladt, és az értintett szereplők visszavonulót fújtak. Az AccuWeather és a Reveal Mobile végül úgy döntött, hogy egy gyors update segítségével pontot tesz az ügyre. A frissített verzió már semmilyen adatot nem fog szolgáltatni a Reveal Mobile-nak, amennyiben a felhasználó ezt ne engedélyezi.

Konzumer tech

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.