Ugyanannyi szerver kelt el, mint 2020 második negyedévében, de összességében 2,5 százalékkal kevesebbért.

Miközben az eladott szerverek darabszáma a plusz-mínusz nulla tartományban változott egy év alatt, a szervergyártók bevétele szemmel látható mértékben csökkent. Az IDC jelentése szerint idén a második negyedévben 0,1 százalékkal több szervert értékesítettek a gyártók (számszerűen kb. 3,2 millió egységet), mint tavaly az azonos időszakban, de 2,5 százalékkal kevesebbért. A teljes szerverpiac 23,6 milliárd dollár volt szemben a 2020-as 24,2 milliárddal.

Ez azonban nem feltétlenül az árcsökkenés eredménye. Tavalyhoz képest megváltozott a kereslet szerkezete. Az alsó kategóriás (az IDC terminológiájában volume) szerverek piaca erőteljesen bővült – a bevétel 5,6 százalékkal nőve elérte a 20 milliárd dollárt –, a középkategóriás és high-end szervereké bezuhant. Előbbieké 30 százalékkal 2,4 milliárd dollárra, utóbbiaké pedig közel 33 százalékkal 1,3 milliárd dollárra.

A piac kismértékben eltolódott az egyfoglalatos szerverfigurációk irányába, értékelte a változást Paul Maguranis, az IDC Infrastructure Platforms and Technologies vezető elemzője. A közvetlenül az ODM-ektől vásárolt szerverek értékesítése évről évre csökken, de a volume kiszolgálók iránti kereslet megugrott az első negyedévhez képest is a hyperscale adatközpont bővülése miatt.

A HPE és a Dell harcol az elsőbbségért

Az adatok alapján a HPE/H3C és a Dell holtversenyben zárt az élen a globális versenyben 15,7, illetve 15,6 százalékos piaci részesedéssel, de a Dell növekedése lényegesen impresszívebb, meghaladja a 10 százalékot, míg a HPE/H3C 3,4 százalékot tudott nőni. Mennyiség tekintetében viszont egyértelmű a Dell fölénye: a gyártó 20 százalékot meghaladó mértékben tudta növelni a leszállított darabszámot (lásd a táblázatokat). A harmadik helyen az Inspur/Inspur Power Systems áll 9,4 százalékkal, míg a Lenovo a negyedik 7 százalékkal. Az IBM azzal együtt is, hogy csak a csúcskategóriában versenyez, az ötödik helyen végzett 5 százalékos részesedéssel, míg értelemszerűen darabszámban nem került be az élcsapatba. Ugyanakkor a csúcskategória iránti kereslet visszaesése megviselte a vállalat bevételeit, mert azok közel ötödével csökkentek éves összevetésben.

 
IDC: szerverpiaci jelentés, 2021/Q2
Infogram


Az ODM-ek együttesen a teljes szerverbevétel közel 27 százalékát adják azzal együtt is, hogy éves szinten 8,8 százalékkal, nominálisan 6,3 milliárd dollárra csökkent a bevételük. Darabszámban egyébként jóval nagyobb a súlyuk, hiszen az összes értékesítette szerver közel harmadát ezek a gyártók szállították.

A szerverbiznisz főleg a Távol-Keleten dübörög. Ázsia és a Csendes-óceán térsége (Kínát és Japánt nem számítva) 8,6 százalékkal nőtt éves összevetésben. Kínában 3,4 százalék volt a növekedés. Ellenben Japánban komoly, 21 százalékot meghaladó zuhanást mért az IDC. De zsugorodott a piac Latin-Amerikában (mínusz 4,6 százalék), Észak-Amerikában (mínusz 5,7 százalék). A legkisebb veszteségeket az EMEA-ban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) mérte a kutatócég, 2,3 százalékot.

Az x86-os szerverek összességében 2,2 százalékkal, míg a nem x86-os konfigurációk 4,5 százalékkal hoztak kevesebbet, mint tavaly. Előbbi piaca a második negyedévben 21,4 milliárd, utóbbi 2,3 milliárd dollár volt.

Piaci hírek

Ellepték a bűnözők a Telegramot

Úgy tűnik, a titkosított üzenetküldőn könnyebb és biztonságosabb a törvénytelen üzleteket lebonyolítani, mint a dark weben.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.