A Microsoft felmérése szerint a digitális kultúra fejlesztése itthon is a felhúzná a hatékonyságot.

A Microsoft 21 európai országban több mint 20 ezer munkavállalót érintő felmérése szerint az összes alkalmazott mindössze 11,4 százalékaa érzi magát kiemelkedően produktívnak a munkájában, aminek egyrészt technológiai, másrészt a vállalati kultúrából eredő okai is vannak. A technológia ugyanis csak akkor javíthatja a teljesítményt, ha az alkalmazottak ösztönzést, nem utolsósorban pedig lehetőséget kapnak a használatára.

Az alkalmazottak bevonása, a szervezeti célok egyértelműsége és a magas színvonalú munkavégzésre történő összpontosítás mind a vállalati kultúra elemei. A kutatás egyértelmű tapasztalata, hogyaz alkalmazottak autonómiája és felhatalmazása (a munka megtervezése és elvégzése során élvezett szabadsága, döntési jogai) azt is befolyásolják, hogy a szervezetek mennyit profitálnak az informatikai fejlesztésekből.

Másképpen fogalmazva: csak a vállalati kultúrába épülő informatikai eszközök és megoldások képesek hajtani a termelékenységet. Ehhez képest Európában a munkavállalók mindössze 16 százaléka dolgozik erős vállalati kultúrával rendelkező vállalkozásban, és alig valamivel több munkahelyen erős a digitális kultúra, miköben az alkalmazottak ötöde érzi magát erősen elkötelezettnek a munkájában. Mindez azt jelenti, hogy a digitális átalakulás közepette nem csak műszaki értelemben, de a vállalati kultúrát tekintve is érdemes az új követelményekhez igazodni.

Itthon éppen csak karcolgatjuk az európai átlgot

A kutatás Magyarországot érintő eredményeiből az derül ki, hogy idehaza még az európai átlaghoz képest is van hova előrelépnünk. Nálunk a fejlett digitális kultúrájú szervezeteknél dolgozók között is csak 4 százalékponttal vannak többen azok, akik kiemelkedően produktívnak tartják magukat, miközben a kontinens egészét tekintve jóval nagyobb, 10 százalékpont az eltérés. A magyar munkavállalók 13,1 százaléka tartja kiemelkedően innovatívnak a munkáját, miközben az európai átlag 16,9 százalék.

Ezzel szemben a magyarországi alkalmazottak 17 százaléka érez erős felhatalmazást, ami alig marad csak el a 18,5 százalékos az európai átlagtól. Idehaza ráadásul a dolgozók 16,2 százaléka érzékel fejlett vállalati kultúrát a munkahelyén, és 17,8 százalék dolgozik erős digitális kultúrával rendelkező vállalkozásban – ezek az értékek szinte pontosan belesimulnak az európai átlagba. Mindez így fest a Microsoft összehasonlító ábráján:
 

A Microsoft adatait összefüggésbe helyezi, hogy a Harvard Business Review felmérése szerint ötből négy vállalatvezető már valós jelenségként éli meg a digitális diszrupciót, és majdnem fele részben úgy vélik, hogy jelenlegi üzleti modelljük 2020-ra meghaladottá válik. Azt pedig a felmérés nélkül is könnyű belátni, hogy a transzformáció sikerben fontos szerepe van a szervezet tagjai által elfogadott gondolkodásmódnak is, ami meghatározza a céges környezet minden részletét.

Közösség & HR

Hivatalosan is belép a magyar piacra a Revolut

A brit fintechnek már most is több mint 10 ezer magyar ügyfele van. Egy év alatt tízszereznék a számukat.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.