A Carbon Robotics önjáró gyomláló robotja óránként százezer gyommal, egy nap 15-20 hektárral végez.

Diszruptív technológiaként harangozta be legújabb robotját a Carbon Robotics. A mezőgazdasági robotika egyik vezető gyártójaként nevet szerző seattle-i vállalat bemutatta azt az önjáró gyomláló robotját, ami lényegében kiváltja a vegyszeres és a kézi gyomirtást is. Az Autonomous Weeders, magyarán Autonóm Gyomláló hatékonyan képes megkülönböztetni a gyomnövényt a kultúrnövénytől, és előbbit lézerrel elpusztítja.

Mérget von ki a művelésből

És hogy miért nevezheti ezt diszruptív technológiának a Carbon Robotics? Ha az Autonóm Gyomláló el tudna terjedni széles körben, az radikálisan csökkentené a mezőgazdaság vegyszerigényét (igencsak megszorongatná vele a vegyszergyártókat). Jelenleg a magas kézimunka-igény miatt sok kultúrnövényt vegyszerekkel védenek a gyomoktól. Ez a módszer azonban közel sem tökéletes. A gyomirtók nem válogatnak: sok esetben a hasznos növényeket is elpusztítják az ültetvény közvetlen környékén, károsíthatják a talaj összetett élővilágát, a vízbázist stb.

Az Autonomous Weeders nem egy dizájnos Lamborghini traktor. Leginkább egy 80-as évekbeli sci-fi holdjárójára emlékeztet: egy kockára, aminek a tetején mindenféle légmentesen záródó kis nyílások meg antennák vannak, és szereltek rá négy kereket (lásd a mellékelt videót). Mivel önvezető jármű, legfeljebb felügyelő személy kell hozzá.
 


A terménysorokat tizenkét kamerával pásztázza. A felvételeket egy fejlett képfelismerő mesterséges intelligencia (MI) azonosítja. Az azonosított gyomokat pedig végül egy kellően pontos lézer pusztítja el. Hatékonyságára jellemző, hogy egy óra alatt több mint százezer gyomnövényt képes azonosítani és elpusztítani. Ez a Carbon Robotics szerint azt jelenti, hogy a robot kultúrnövénytől és fertőzöttségtől függően napi 15-20 hektárnyi ültetvényt képes gyomtalanítani lényegében hasonló környezeti terheléssel, mint kézi gyomirtásnál. Csakhogy egy mezőgazdasági munkás jó, ha egy hektárt meg tud csinálni naponta (ráadásul a kapa gyakrabban vág mellé, mint a lézer).

Drága? Ellenben gyorsan megtérül

A gépet egyelőre nem árazták be, az azonban biztos, hogy több százezer dollár lesz, nyilatkozta Paul Mikesell, a Carbon Robotics vezérigazgatója. Az induló beruházás kétségtelenül nagyobb, mint a többi módszernél (a vegyszeres gyomirtáshoz olyan eszköz kell – nevezetesen permetező –, amit más feladatokra is használnak, így a megtérülés is gyorsabb). A gyártó szerint azonban összességében így is megéri a gép az árát, mert két-három éven belül megtérülhet.

Úgy tűnik, a magas ár nem rettentette el a mezőgazdasági termelőket. Bár a Autonomous Weedersnek még az ára sem nyilvános, a Carbon Roboticsnak állítólag annyi előrendelése van az új szerkezetére, hogy idén már nem is lehet rendelni belőle.

Piaci hírek

Két év alatt megduplázódott a rendszeresen online vásárlók tábora

Egy friss kutatás számai visszaigazolják, hogy a pandémia miatt sokan azok közül is rákaptak a rendszeres netes árubeszerzésre, akik korábban inkább a hagyományos megoldást preferálták.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.