Újabb sikeres befektetési kört zárt a Rize nevű vállalkozás, és hadat üzenne a rizstermesztésből fakadó metánkibocsátásnak Délkelet-Ázsiában.

Összesen 14 millió dollárhoz jutott legutóbbi befektetési körében a Rize nevű szingapúri startup, ami a plusz forrásokat további terjeszkedésre használná majd fel Vietnámban és Indonéziában. A cég technológiai platformja és termelési technikái nem csak az ottani gazdálkodókat segítenék a hatékonyabb és fenntarthatóbb rizstermesztésben, de jelentősen hozzájárulnának az ágazat metánlábnyomának csökkentéséhez is, ami a Világbank adatai szerint jelenleg a globális metánkibocsátás 10 százalékát adja, ezen belül pedig Délkelet-Ázsiában a 33 százalékos arányt is eléri.

A Rize platformjának lényege, hogy összegyűjti a fenntartható gazdálkodáshoz szükséges információt, például a kis méretű gazdaságok teljesítményére és terméshozamára vonatkozó adatok konszolidálásával segít a rizstermelőknek alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, javítani a hozamot, vagy csökkenteni a kiadásokat és a vízfogyasztást. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a rizstermesztés állítólag a világ öntözővíz-felhasználásának több mint egyharmadáért felelős, de a Rize megoldásaival rengeteg vizet lehetne megtakarítani a betakarítás veszélyeztetése nélkül.

A technológia mellé felhasználók is kellenek

Az agritech cég olyan víztakarékos technikát vezetne be a rizstermesztésben, ami a táblák elárasztásávala és szárításával operál, miközben a magokat közvetlenül veti el, vagyis a palántákat nem kell közvetlenül átültetni. A módszer közvetve a művelésből fakadó metánkibocsátást is leszoríthatja. A rizst jellemzően elárasztott területeken termesztik, ami kedvez a szén-dioxid rövid távú globális felmelegedési potenciálját sokszorosan meghaladó metán képződésének, a Rize eljárása azonban a növények növekedésével párhuzamosan, lépésről lépésre kiszárítaná a rizsföldeket.

A The Japan Times riportjában megszólaló szakértő szerint ez egy régóta bevált technika – lehetne, ha a gazdálkodóknak lenne bármilyen ösztönzésük az alkalmazására. A Rize ezt úgy próbálja megoldani, hogy a megvalósításáért cserébe a helyi forrásoknál olcsóbban biztosít alapanyagokat a gazdáknak, akik kistermelőként nem vehetik igénybe a nagykereskedelmi árengedményeket. A jelenleg 2500 hektárnyi területen szolgáltató cég azt reméli, hogy gazdálkodói hálózatával gyors bővítésével elérheti az évi 100 millió tonna szén-dioxiddal egyenértékű kibocsátás megszüntetését.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.