A Titomic frissen bemutatkozott eszköze akkora, mint egy busz, és akár 9 méteres fémalkatrészek elkészítésével is megbirkózik. Ráadásul szupergyorsan.

Komoly lépésnek értékelhető a háromdimenziós nyomtatás területén az ausztrál Titomic új eszköze, amely nem csak a világ legnagyobb kereskedelmi forgalomba kerülő gépe, de az ígéretek szerint a maga nevében egyedülálló sebességgel is dolgozik.

Szörnyeteget teremtettek

A Titomic most bemutatott, nagyjából egy busz méretével vetekedő óriás 3D nyomtatója az ausztrál nemzeti tudományos intézet közreműködésével készült el. A gyártó már most is készít repülőgépekre szánt alkatrészeket, de az új modellel szárnyak elkészítéséhez szükséges, akár 9 méteres darabokat is előállíthatnak. A gyártóipar megreformálását ígérő 3D nyomtatóval egy normál kerékpárváz elkészítése nagyjából 25 percet vesz igénybe, amely valóban impresszív teljesítmény.

A bejelentés kapcsán a The Financial Timesnak nyilatkozó cégvezető az emelte ki, hogy egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a fémnyomtatás technológiáját ilyen méretben és sebességgel tudják produkálni, ám mégis sikerült.

A Titomic gépe nem csak méretével, de az alkalmazott eljárás miatt is különlegesnek számít. A titánötvözet részecskéket rétegekben egy állványra felhordó fej nem használ lézert vagy egyéb hőkezelési megoldást, ezzel pedig kiküszöbölik azt a régebbi fémnyomtatóknál gyakran felmerülő hőtorzulás problémáját. Ennek is köszönhető, hogy a hagyományos gyártási eljárások során alkalmazott sztenderdeket 1-2 százalékos tűréshatárral tudják hozni.

Az eljárás egyetlen negatívuma, hogy az így készült alkatrészek nem feltétlenül lesznek annyira strapabíróak, mint amilyen például a tradicionális préseléssel és összeszereléssel elérhető. Ezért az elkészítési időhöz az esetenként szükségessé váló utókezelést is hozzá kell számolni.

Kevesebb hulladék, kevesebb munkahely

A 3D nyomtatás elterjedése borítékolható, hiszen a technológia nem csak gyorsabb, vagy akár pontosabb tud lenni, mint a hagyományos eljárások, de az automatizációval a hulladéktermelés is visszaesik, és természetesen kevesebb ember is képes lesz felügyelni a folyamatokat. Ez utóbbi ugyanakkor nem mindenhol jelenti munkahelyek elvesztését. A fejlett piacokon működő gyártóknál például mindez az olcsó, jellemzően ázsiai telephelyek felszámolását hozhatja, amivel párhuzamosan visszakerülhet a gyártás hazai földre. Utóbbi helyen végső soron plusz munkahelyeket teremtve ezzel.

A Gartner témával kapcsolatos felmérése szerint három éven belül a repülők háromnegyedében már megjelennek a 3D nyomtatással előállított alkatrészek. Szintén az amerikai piackutató jósolja azt is, hogy a világ száz legnagyobb fogyasztói cikkeket előállító vállalata közül legalább az ötödük fog ilyen eljárással készített egyedi termékeket kínálni 2021-ben.

Piaci hírek

Bedőlt az Essential Phone projekt

Az Android alkotójának új cége eladósorba került.
 

Minden igényt kielégít, mégis egyszerű:
HPE Nimble Storage »

A vállalati alkalmazások használatának bővülését minél kevesebb fájdalommal kell lekövetnie a tároló infrastruktúrába történő befektetésnek.

Hirdetés - hybridIT BLOG »
Hirdetés

10 gigabites NAS-ok a QNAP-től

A QNAP 10 gigabites Ethernet csatlakozást támogató vadonatúj termékei megoldják a lassú hálózati kiszolgálás problémáját, és extra védelmi rétegekkel vértezik fel az adatkezelési feladatokat.

Időnként nem árt kiértékelni: még mindig hatékonyan szolgálják az üzleti érdekeinket az igénybe vett felhőszolgáltatások, vagy szükség szükség lenne egy kis finomhangolásra?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Miért nehéz munkaerőt találni az adatközpontokba?

Kevés a magasan képzett, szabad munkaerő; és más tényezők is megnehezítik a megfelelő létszámú szakembergárda alkalmazását.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.