A Boston Dynamics kereskedelmi forgalomban is megjelenő Spot robotkutyáit a tűzszerészek munkájának támogatására vagy a veszélyesnek ítélt helyek felderítésére használják.

A Boston Dynamics szeptember végén jelentette be, hogy megkezdi a Spot márkanevű robot kereskedelmi forgalmazását. A kutyára emlékeztető, nagyjából 25 kilós, elektromos hajtással és cserélhető akkumulátorral szerelt gépek ára egyelőre nem ismert, de a gyártó tesztprogramot hirdetett az értékesítés ösztönzésére: az érdeklődő vállalatok élesben kipróbálni a Spotot, és az ottani tapasztalatok alapján dönthetnek a beruházásról.

A robot elvileg szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között vagy poros, nedves környezetben is boldogul, képes elkerülni a nem kívánatos ütközéseket, és úgy tud 14 kilós terhet cipelni, hogy akkor sem borul fel, ha szándékosan megpróbálják fellökni. Mindez igen hasznos lehet az ipari felhasználásokban, bár az eddigi egyedi megrendelők között ott van a Pentagon kutatásokkal foglalkozó részlege, a DARPA és a rendőrség is.

Ez utóbbival kapcsolatban a Boston Dynamics még áprilisban mutatott be egy rövid felvételt, amelyen a Massachusetts állam rendőrségére utaló "MA State Police" felirat szerepel, és a robot kutyák éppen egy ház zárt ajtaját nyitják ki rajta. A rendőri munka támogatása természetesen csak egy a lehetséges alkalmazások között, hiszen más videókon a SpotMini például építési területeket ellenőriz, de a jogvédők értelemszerűen a rendőrségi vonalra szálltak rá.
 


Az American Civil Liberties Union (ACLU) polgárjogi szervezet azzal kapcsolatban kért tájékoztatást a rendőrségtől, hogy milyen módon alkalmazza vagy tervezi alkalmazni a Boston Dynamics robot kutyáit. Az ACLU szerint gyakran előfordul ugyanis, hogy az egyes új technológiák telepítésére vagy használatára sokkal gyorsabban kerül sor, mint ahogy arra a társadalmi, politikai vagy akár jogi környezet érdemben reagálni tudna.

A szervezet úgy látja, hogy mindenképpen szükség lenne a robotok megfelelő szabályozására, ami biztosítaná, hogy felhasználásuk nem sérti a már létező polgári szabadságjogokat, az átláthatóság jegyében pedig garanciát akarnak arra is, hogy a gépeket nem szerelik majd fel fegyverekkel. A robotok mellett egyébként ugyanígy vizsgálják az olyan új megoldásokat, mint amilyenek mondjuk a mesterséges intelligenciát alkalmazó arcfelismerő rendszerek, amelyeket egyre több helyen próbálgatnak a repülőtereken vagy akár a rendőrségi gyakorlatban, és amelyekkel szemben az éles üzemben komoly kifogások merülnek fel.

Oda küldik, ahova embereket nem szívesen küldenének

A massachusettsi rendőrség válaszából most kiderült, hogy a Spot robotokat "távoli mobil megfigyelő eszközként" használták a tesztek során, vagyis olyan gyanús tárgyak vagy helyszínek esetében, ahol indokoltnak tartották a rendőrök testi épségét fenyegető kockázatok csökkentését. A robotok mások mellett a tűzszerészek munkáját támogatták, és a tájékoztatás szerint legalább két esetben ténylegesen segítségükre is voltak.

A Boston Dynamics ehhez kapcsolódóan közölte, hogy a rendőrség számára biztosított robotok továbbra is a tulajdonában vannak, és ellenőrzi azok felhasználását. A társaság szóvivője szerint a vonatkozó haszonbérleti megállapodásban külön záradékok szólnak az emberek fizikai bántalmazásának vagy megfélemlítésének tilalmáról, amibe mások mellett a gépek felfegyverzésének tilalma is beletartozik.

A társaság üzletfejlesztési vezetője a TechCrunch oldáalán nyilatkozva elmondta, hogy a jogvédők aggályai természetesen indokoltak, azonban a Spot érdemben nem különbözik mindazoktól a technológiáktól, amelyeket a bevetési egységek már eddig is alkalmaztak, másrészt az ilyen irányú kifogások minden olyan új technológiára érvényesek lehetnek, amihez hasonló korábban egyáltalán nem létezett (és szerinte a robotkutya éppenséggel nem ilyen).

Mindez persze nem jelenti, hogy a tényleg félelmetesen jól mozgó, ajtókat nyitogató robotoktól nem jön rá a frász az emberre – nem véletlen, hogy a Google anyavállalata, az Alphabet két évvel ezelőtt eladta a 2013-ban felvásárolt Boston Dynamics-t, mivel négy lábú vagy akár humanoid kísérleti modellek ováció helyett leginkább szörnyülködést váltottak ki. Bár a "szolgáltatások színvonalát javító adatgyűjtés" a Google üzleti modelljének alapja, és nem kevésbé ijesztő a Spot robotkutyánál, a vállalat imidzsét nyilván sokkal hatékonyabban rombolták volna az MI-támogatással működő, extra mobilis, a Black Mirror sorozatot idéző szerkezetek.

Piaci hírek

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.