A világ egyik legjelentősebb bérgyártója közölte, a vártnál hamarabb sikerült elég dolgozót toboroznia Kínában ahhoz, hogy a "szezonális keresletet" kielégíthessék.
Hirdetés
 

Miközben a világ nagyobbik részének még csak most kell valahogy úrrá lennie a koronavírus okozta válsághelyzeten, a járvány kindulási pontján, Kínában már a gazdaság minél teljesebb újraindításán dolgoznak. Erre utal a Hon Hai Precision Industry, azaz ismertebb nevén a Foxconn közleménye is, amelyben a cég a vártnál is gyorsabb pozitív fejleményekről számol be.

Indulhat a meló

A tajvani bérgyártó hatalmas tényező a globális gazdaságban, így nagyon nem mindegy, a szervezetnél miként tudják kezelni a válságot. A jelek szerint elég jól, hiszen a Foxconn a tervezett menetrendnél előbb tudott annyi munkást csatasorba állítani kínai egységeiben, amennyivel már képes kielégíteni a megrendelői igényeket.

Az üzemek február folyamán jórészt teljes leállásra voltak kényszerítve, ám ahogy javult a helyzet, úgy nyílt meg a termelés beindításának lehetősége. Március folyamán azonban még ez nem ment könnyen. Hiába kaptak zöld lámpát a kormányzattól a gyárak az újraindulásra, a kellő számú munkaerő továbbra is lehetetlenné tette a kapacitások optimális kihasználását, mivel továbbra is érvényben voltak utazási korlátozások és lokálisan elrendelt karanténok.

A Foxconn úgy számolt, hogy a fentiek miatt március végére tudja feltölteni kínai üzemeinek létszámát, ám a nemrégiben kiadott közlemény már arról szól, hogy ezt már most, nagyjából egy héttel korábban sikerült elérni. A bérgyártó ezért rengeteget is tett, hiszen például 55 ezer dolgozója mindegyikének biztosította, hogy teszteli őket koronavírusra, illetve általában is nagyon szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra a gyárakban a munka.

Cupertino örülhet

A hír különösen az Apple-nél okozhat némi örömöt ezekben a problémás hetekben. A Foxconn ugyanis elengedhetetlen partnere Cupertinónak az új iPhone-ok gyártásában. A tervek szerint a kínai egységek júliusban érhetik el a teljes "üzemi hőfokot", ami tökéletes időzítés arra, hogy a tervek szerint ősszel érkező új almás okostelefon-generáció megfelelő mennyiségben álljon majd rendelkezésre.

Ugyanakkor ezzel még nem oldódott meg minden az iPhone 12 körül. A már említett utazási korlátozások például megnehezíthetik az Apple mérnökeinek az életét. Ezeknek a szakembereknek ugyanis muszáj lesz eljutnia az üzemekbe, hogy személyesen felügyeljék a gyártási folyamatot. Ettől és a járvány okozta globális bizonytalanságtól függetlenül az Apple-nél a hírek szerint egyelőre tartják a menetrendet, és a szokásos őszi debütálásra készülnek.

Piaci hírek

Csak a távmunka miatt nem omlik össze teljesen az infokom eszközök piaca

De a globális járvány hatása így is meglehetősen pusztító a szegmens idei eladásaira nézve - állítja a Gartner legfrissebb előrejelzése.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.