Alig kimutatható növekedés, visszaeső eladások szinte minden terméknél és baljós előrejelzés az idei kezdésre. Nagyjából így foglalható össze Cupertino friss pénzügyi jelentése.

A fákhoz hasonlóan az óriásvállalatok sem nőnek az égig. Legalábbis erre utal az Apple legutóbbi, 2015 utolsó negyedévének eredményeit közlő jelentése. Az évek óta tartó menetelésnek nem csak az erős dollár, hanem a lanyhuló kereslet is keresztbe tett. A feketeleves azonban még csak a most futó negyedévben jöhet.

Vége a hegymenetnek

Üzleti naptár szerint 2016 első negyedévét zárta most a cupertinói vállalat, ami a tavaly októbertől decemberig tartó periódust jelenti. A 75,9 milliárd dolláros bevétel éppen csak, egészen pontosan 1,7 százalékkal jelent több forgalmat, mint az egy évvel korábbi időszak 74,6 milliárdos eredménye. Igaz, a globális piacokon aktív amerikai vállalatokat egyöntetűen sújtó dollárerősödés alaposan benne van a megtorpanásban. Változatlan árfolyamon ugyanis nagyjából 8 százalékos forgalomnövekedés jött volna össze.

 

Apple-eredmények 2015/Q4
Create your own infographics

 

Amint a fenti grafikonokon is látni, a legnagyobb gondot a termékportfólió eladásainak megtorpanása jelenti. Hiába nőtt a "többi láb", azaz a szolgáltatások és a tévéből, órából származó forgalom bőven kétszámjegyű mértékben, ha a bevételek több mint kétharmadát jelentő iPhone-értékesítés növekedése gyakorlatilag teljesen megállt. Az iPad már egy ideje nagyon gyengén muzsikál, de a most zárt negyedév 25 százalékos eladáscsökkenése még a küszködő táblagépnél is kiugróan rossz adatnak számít. A negatív hangulaton az sem javított, hogy Macintoshokból is kevesebb fogyott a tavalyi ünnepi időszakban, mint 2014-ben. (Igaz, az Apple számítógépeiből a teljes évet tekintve több fogyott, amivel jelentősen tudták növelni részesedésüket a harmatgyenge PC-piacon.)

Lesz ez még rosszabb

A befektetőkre egyébként nem is az elemzői várakozásoktól több soron is elmaradó tényszámok hozták a frászt, hanem a menedzsment idei évre vonatkozó előrejelzése. A cég a most futó első negyedévben ugyanis középértéken 51,5 milliárd dollár forgalommal számol, ami egyfelől lényegesen elmarad az elemzők által remélt közel 56 milliárdos szinttől, másrészt pedig ha mindez valósággá válik, az az Apple hosszú évek óta legrosszabb periódusát jelenti majd.

Az 51,5 milliárdos bevétel a tavalyi első negyedéves eredménytől 11 százalékkal maradna el. A cégnél utoljára 13 éve fordult elő, hogy nem sikerült éves szinten növekedést produkálni, ekkora mértékű visszaesésre pedig egészen 2001 nyaráig kell visszalapoznunk a történelemkönyvben.

Természetesen a vállalat vezetője, Tim Cook igyekezett mindenkit megnyugtatni. Szerinte nem negyedévekben lehet lemérni azt, hogy egy üzleti, befektetési stratégia sikeres-e. Egyúttal biztosította róla a hallgatóságot, hogy amin dolgoznak, az "nagy dobás lesz".

Kitért a cég hatalmas, mintegy 216 milliárd dollárra rúgó készpénzállományára, amelynek egyébként 93 százaléka adózási okokból külföldön pihen. Illetve dehogy pihen, hiszen Cook azt a gyakran megfogalmazott kritikát is elhárította, miszerint csak ülnek a pénzükön. Mondván, hogy a vállalati vagyon túlnyomó része hosszú lejáratú értékpapírokban fial. Az viszont biztos, hogy a közeljövőben a kötvények után járó kamatoknál sokkal többre lesz szükség a bevételnövekedés fenntartásához.

Piaci hírek

A techóriások bevételét adóztatja meg az EU

Brüsszel elkészítette a régóta szorgalmazott javaslatot a technológiai multik megadóztatására. Eszerint a tagországok 3 százalékos adót vethetnének ki a helyben keletkező bevételek után.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.