A jelenlegi NVMe modellek írási és olvasási tempóját akár hétszeresen is felülmúlhatja a chipgyártó Optane SSD-je.

Megjelent az Intel első, Optane DRAM technológiára alapuló SSD-je a piacon. A 900P sorozat a csúcskategóriás laptopokat célozza, vagyis elsősorban a munkaállomásokba és a játszani szerető – valamint kellően vastag pénztárcával rendelkező – felhasználóknak készült.

2 másodperc alatt kiolvasható egy DVD-nyi tartalom

Annyira nagy adatátviteli tempóra képes az Optane - 3D XPoint technológiájának köszönhetően -, hogy megközelíti a számítógépek operatív tárának sebességét. Emiatt hasonlóképpen működhet, mint a Windows Vistánál bemutatott ReadyBoost technológia, ahol memóriakártyát vagy pendrive-ot lehetett extra RAM-ként felhasználni. Csak ebben az esetben sokkal-sokkal nagyobb sebességről van szó.

A korábban kizárólag csak nagyvállalati környezetet célzó technológia most kerül először a konzumer piacra. A U2 és HHHL formátumú meghajtók 280 és 480 GB kapacitással érhetők el. A 900P sorozat, az Intel állítása szerint, hétszer nagyobb tempót is diktálhat a rivális NVMe SSD-khez képest. Olvasási sebessége elérheti a 2500 MB/s (2500 megabyte másodpercenként!), írási sebessége pedig a 2000 MB/s szintet.

Mindez azt jelenti, hogy egy hét másodperces jelenet renderelése, ami korábban több mint 17 óráig tartott, alig 6 óra alatt végbe mehet, állítja az Intel.

Fogyasztás és tartósság – itt még van tere a fejlődésnek

Van azonban egy jelentős hátránya a meghajtóknak. A fent említett iszonyatos adatdömpinghez a megszokotthoz képest jóval nagyobb fogyasztás társul. Ennek következtében komoly munkát igényel(t), hogy az eszközöket laptopokba helyezhető formába öntsék. És még így is áldozatot kell hozni az egy akkumulátortöltéssel elérhető maximális üzemidő oltárán. Szerencsére azért nem katasztrofális a helyzet: a meghajtók működés közben 8-14 wattot fogyasztanak, nyugalmi állapotban pedig 5 watt az étvágyuk.

Említést érdemel, hogy „csupán” öt évnyi garancia vonatkozik a drive-okra. Ez ugyan soknak tűnik a konzumer piacon, de ne feledjük, hogy ezek a meghajtók arra terveztettek, hogy sokat, nagyon sokat írjanak és olvassanak rájuk/róluk. Szemben egy átlagos SSD-vel, amely megkímélt terhelés mellett akár 10-15 évig is kihúzhatja (a cikk írójának is van egy, még mindig működő, 2008-ban beszerzett SSD-je), a P900-as modellek hamarabb beadhatják a kulcsot.

De normál felhasználás mellett valószínűleg nem ütköznek ebbe a problémába. Míg ugyanis egy 512 GB kapacitású Samsung 960 Pro SSD 400 TB írására van hitelesítve, addig az Intel terméke esetében ez majdnem 9 ezer TB.

Nem olcsó, de elérhető

Azt hinnénk, hogy ezen paraméterek mellett megfizethetetlenül drágán érhetők el az Intel memóriaalapú meghajtói. Szerencsére ez nincsen így, bár kétségtelen, hogy nem a legolcsóbb megoldást jelentik a piacon. 390 és 700 dollárért érhetők el, kapacitástól függően. Ez ugyan nem kevés, de tekintve a megcélzott szegmenst, az érdeklődők többsége meg fogja tudni fizetni az extrém tempóért elkért felárat.

Konzumer tech

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.