Azt már elismerte a norvég vállalat, hogy van jelentkező kelet-közép-európai operációjára.

A Mészáros Lőrinchez köthető Konzum is ajánlatot tehetett a magyar Telenorra – tudta meg a Portfolio.

Néhány napja röppent föl a hír, hogy a Telenor feladná magyar, bolgár, szerb és montenegrói érdekeltségeit, miután ajánlatot kapott az itteni operációkra. A norvég anyavállalat elismerte, hogy kapott ajánlatot, ám az ajánlattevőt nem kívánta megnevezni. A cég közleményt adott ki, hogy a részvényesek érdekekeit szem előtt elemzik az ajánlatot, és az első negyedév folyamán döntést hoznak róla.

A négy országban közel tízmillió előfizetője van a Telenor Csoportnak. Innen jön az éves bevétel 9, valamint az EBITDA 8 százaléka. A négy ország egyébként 2017 óta egy klasztert képez a csoporton belül, melyet a Telenor Magyarország vezetője irányít.

A Portfolio alaposabban is utánaérdeklődött a lehetséges vevőnek, és arra jutott, hogy egy amerikai befektetési alap jelentkezett a bolgár, a szerbiai és a montenegrói érdekeltségét. Az üzleti lap szerint az ár 2 milliárd euró körüli lehet.

Beleillik a Konzum terveibe

A magyar operációra azonban a lap szerint a Konzum csoport is vételi ajánlatot tett. A Portfolio megkereste Jászai Gellértet, a Konzum elnökét, aki konkrét választ ugyan nem adott, de azt mondta, hogy a BÉT honlapján is közzétett befektetői tájékoztató szerint a tőzsdei csoport egyik kiemelt akvizíciós, illetve fejlesztési területe az informatikai-telekommunikációs szektor, és ebbe a tevékenysége miatt a Telenor is beleilleszkedik.

Mint arra a lap utal, nem csak emiatt lehet logikus Mészárosék ajánlata. Mint emlékeztettek rá, a Mészáros Lőrinchez köthető csoport kifejezetten jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, amelynek viszont a 2010-es kormány váltás óta vágya, hogy létrehozzon egy állami mobilszolgáltatót. Az ötletet a közelmúltban Lázár János is felmelegítette, mondván, a választások után ismét esedékes lenne nekifutni egy állami mobilcég felállításának. Pár nappal ezelőtt írt anyagunkban mi is arra jutottunk, hogy reális esélye lehet annak, hogy a sima pénztemetőnek bizonyult MPVI Mobil Zrt. buktája után az állam ezúttal tényleg tulajdonosa lesz egy meghatározó és működő távközlési cégnek.

A Telenor Magyarország értéke a Portfolio szerint elérheti akár a 325 milliárd forintot is.

Mobilitás

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.