És egyébként is: pontosítani kellene a fogalmat. A Gartner megteszi.

Egyáltalán nem biztos, hogy egy szervezetnek érdemes multicloudos környezetet felépítenie. Egy ilyen környezet rendkívül komplex, a menedzselése komoly kihívás, bár kétségtelenül megvan az előnye a diverzitásnak: például elérhetők bizonyos speciális szolgáltatások. Ezzel együtt a Gartner szerint a szervezeteknek alapból onnan kellene indulniuk, hogy elég lesz egy felhő is, mondta Hassan Ennaciri, a piackutató-tanácsadó cég vezető elemzője egy konferencián, melyről a The Register számolt be.

És azt sem ártana pontosítani, hogy mit értünk a multicloud fogalom alatt. A Gartner szerint csak akkor beszélhetünk "multicloud" környezetről, ha egy vállalat két IaaS-t használ, és például az AWS-ben és az Azure-ben is futtat virtuális gépeket. De ha mondjuk Salesforce-ot és AWS-t használ, az már nem számít multicloud környezetnek, mert egy IaaS mellé egy SaaS társul.

Túlságosan vegyes a technológia

Hassan Ennaciri szerint a szervezeteknek elsősorban az okozhat kihívást, hogy a felhők technológiai értelemben sokfélék, és mindegyikhez kell valamilyen speciális szaktudás (azaz egy drága szakember). Egy felhőhöz is nehéz felépíteni a belső kompetenciát, hát még többhöz!

De ha a szakember meg is van, ott az árkérdés: minél több kapacitást vesz valaki egy szolgáltatótól, annál jobbak a tárgyalási pozíciói, hogy szemmel is jól látható mértékű árengedményt érjen el. Ezért igencsak megfontolandó, hogy érdemes-e elaprózni a kapacitásigényt több szolgáltatóra, különösen akkor, ha a multicloud infrastruktúra nem hoz valós előnyt, például nem javítja a rugalmasságot. Ennaciri szerint ugyanis az alkalmazások felhők közötti hordozhatósága nagyrészt mítosz (sajnos a beszámoló nem tér ki arra, hogy ezt pontosan hogyan is értette).

Persze ettől még létezik számos olyan forgatókönyv, ami indokolttá teheti, hogy adott szervezet több IaaS-szolgáltatóval szerződjön. Az elemző szerint például a pandémia tipikusan ilyen helyzet volt: ha egy felhőszolgáltató nem tudta kielégíteni partnere egyik napról a másikra ugrásszerűen emelkedő kapacitásigényét, akkor az kénytelen volt egy második IaaS-szolgáltatóval is szerződni. Vagy: lehetnek egy szervezetnek olyan workloadjai, melyekhez kell valamilyen speciális szolgáltatás, amit a munkaterhelések többsége nem igényel. Éppen ezért szükség van multicloud stratégia akkor is, ha az egyfelhős modell irányába haladna a szervezet.

Az elemző szerint ma az tűnik célravezetőnek, ha egy szervezet olyan elsődleges szolgáltatót választ, amelyről tudja, hogy rendelkezik minden szükséges szolgáltatással. De nem zárja ki más szolgáltatók bevonását, ha új, speciális igények merülnek fel technológiai, de még inkább üzleti szempontból. Csak arra kell figyelni, hogy ne akarjunk olyasmit átvinni ebbe a másodlagos felhőbe, ami stabilan működik az elsődleges szolgáltatásnál. Mindegyiket használjuk arra, ami az adott szolgáltatás erőssége.

Meglehet, az elemző mondatai kissé megkéstek. Előadásában ugyanis felidézte: a Gartner adatai szerint a szervezetek 80 százaléka már most is multicloudot használ.

Cloud & big data

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.